Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Βυζάντιο – Η Χιλιόχρονη Ελληνική Αυτοκρατορία

Αυτοκρατορικό έμβλημα των Παλαιολόγων
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΚΚΟΣ
ΑΠΟ ΤΟ harmoniaphilosophica

Σκοπός του Αρθρου

Ο στόχος του παρόντος άρθρου δεν είναι να αναλύσει τα πάντα σχετικά με το Βυζάντιο. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον ακόμα και για τους πλέον ευρυμαθείς βυζαντινολόγους. Ο στόχος μου είναι να καταδείξω με απλά λόγια τη σημασία που είχε το Βυζάντιο στην πνευματική ωρίμανση της Ευρώπης και κατά συνέπεια του κόσμου, μέσω της πολιτιστικής παραγωγής του σε πολλούς τομείς.

Προλογος

Πολλοί αναφέρονται στο Βυζάντιο σαν να ήταν απλά μια ακόμα αυτοκρατορία που ήρθε και πέρασε. Όμως δεν είναι έτσι. Το Βυζάντιο κράτησε και κυριάρχησε πολιτικά, στρατιωτικά και – το κυριότερο – πνευματικά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη για 1,100 χρόνια – ήτοι δέκα φορές περισσότερο από κάθε άλλη κυρίαρχη αυτοκρατορία που πέρασε ποτέ από αυτόν τον πλανήτη. Αξίζει λοιπόν να της δώσει κανείς περισσότερη σημασία. Όταν οι ιστορικοί διεθνώς γράφουν μονογραφίες για κράτη ή αυτοκρατορίες που διήρκησαν 100 ή 200 χρόνια, είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι το Βυζάντιο για μερικούς δεν χρίζει μεγάλης ανάλυσης. Αυτή η εκ πρώτης όψεως περίεργη στάση τις περισσότερες φορές εξηγείται πλήρως από τα αντιθρησκευτικά συναισθήματα των ιστορικών ή από τα ανθελληνικά αισθήματα των δυτικών ιστοριογράφων.

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΦΟΒΙΑ» Μετά την Ισπανία διώχνουν τουρίστες σε Βενετία, Κροατία, Σκωτία -Στη Φλωρεντία τους καταβρέχουν(Εικόνες)

«Δεν είστε ευπρόσδεκτοι», στη Βαρκελώνη και σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, το κύμα των τουριστών αρχίζει να προκαλεί την εχθρότητα των κατοίκων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά τις πόλεις τους.
Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι τις επάλξεις του Ντουμπρόβνικ, περνώντας από το σκωτσέζικο νησί του Σκάι, οι τουρίστες έχουν γίνει εφιάλτης για ορισμένους κατοικους, παρά το οικονομικό μάννα που φέρνουν.

Τσελίκ: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν τελειώσει και με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι έχουν στεναχωρεθεί πολύ που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του Άλαν Ντάνκαν, ο Τούρκος Υπουργός χαρακτήρισε άτυχη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μερκελ για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας. Για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποφέρουν από την απόφαση για την Τελωνειακή Ένωση.

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης Επίθεση με βαν σε πλήθος πεζών – Σε εξέλιξη ομηρία σε εστιατόριο – Για 13 νεκρούς κάνουν λόγο ισπανικά ΜΜΕ - Φωτογραφίες και Βίντεο

Από το newsbeast

Τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ζει η Βαρκελώνη από το απόγευμα της Πέμπτης. Ένα λευκό βαν έπεσε σε πλήθος πεζών στο κέντρο της πόλης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο αριθμός των νεκρών φτάνει στους 13. Λίγη ώρα αργότερα μετά την επίθεση με το βαν, ένοπλοι εισέβαλαν σε εστιατόριο της πόλης, όπου οχυρώθηκαν, κρατώντας ομήρους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατεδαφίζει το Καπιτώλιο και αφανίζει τις ΗΠΑ

Είναι οι νέες ανατριχιαστικές προπαγανδιστικές αφίσες της Πιονγιάνγκ κατά της Δύσης, στις οποίες άρματα μάχης της Βόρειας Κορέας μπαίνουν στις ΗΠΑ και πύραυλοι κατεδαφίζουν το Καπιτώλιο.

Οι προπαγανδιστικές αφίσες που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας έρχονται ως «απάντηση» στις πρόσφατες κυρώσεις του ΟΗΕ προς τη χώρα.

Ντροπή! Κατέβασαν από το πλοίο τους πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά στην Κεφαλονιά! - Απίστευτο περιστατικό στις 12 το μεσημέρι

Από το protothema
Οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρείας ζήτησαν από τους 30 πυροσβέστες να κατέβουν, διότι δεν υπήρχε σχετική σύμβαση της Πυροσβεστικής με την εταιρεία - Επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας σε Τσίπρα και Τόσκα Ένα απίστευτο περιστατικό που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει, σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι του Πόρου, στην Κεφαλονιά. Πυροσβέστες που έδιναν μάχη από το πρωί για να ελέγξουν τη φωτιά στο νησί, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Κυλλήνη προκειμένου είτε να ξεκουραστούν είτε να μεταφερθούν σε άλλο πύρινο μέτωπο, είδαν το πλήρωμα να τους ζητά και εν τέλει να τους κατεβάζει από το πλοίο και μάλιστα με προκλητικό τρόπο!

Περιοχή Δυτικά Κρήτης και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Μπορεί η ονομασία του νέου θαλάσσιου οικοπέδου στην ελληνική ΑΟΖ να μην παραπέμπει άμεσα στην Πελοπόννησο, επειδή λέγεται Περιοχή Δυτικά Κρήτης αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και ειδικά στους κατοίκους της, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δικαιούται το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου για το συμβόλαιο που θα κάνει με την κοινοπραξία. Όντως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νέου θαλάσσιου οικοπέδου βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας της Πελοποννήσου δίχως να μετρήσουμε το κομματικό που πάει στην αρμοδιότητα Αττικής λόγω Κυθήρων. Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά ότι έχει ενισχυθεί η θέση της Πελοποννήσου ακόμα και οικονομικά. Αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο είναι από μόνο του το εμβαδόν της ίδια της Πελοποννήσου.

Στρατηγική και Δημιουργικότητα

Στρατηγική και Δημιουργικότητα
Tου Ν. Λυγερού


Αν και για τους περισσότερους δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ στρατηγικής και δημιουργικότητας, στην Έξυπνη Παιδεία βλέπουμε ότι λειτουργούν συνδυαστικά και μάλιστα κάποτε και συμπληρωματικά λόγω νοημοσύνης. Ξέρουμε ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ δημιουργικότητας και δείκτη νοημοσύνης δίχως βέβαια να υπάρχει κυριαρχία. Έχουμε κάτι το ανάλογο μεταξύ στρατηγικής και δείκτη νοημοσύνης με μια ανάλυση τύπου Cox. Άρα ο συνδυασμός των τριών δεν είναι παράλογος ακόμα κι αν δεν είναι αυτονόητος μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή η τριπλή προσέγγιση επιτρέπει στην Έξυπνη Παιδεία όχι μόνο τον εντοπισμό παιδιών με ειδικές ικανότητες αλλά και την αξιοποίηση αυτών.