Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 1831) Ο Πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης


Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'. Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Le Soir: Η Τουρκία ενδέχεται να μπει στη μαύρη λίστα της ΕΕ

Η άρνηση της Άγκυρας να ανταλλάξει φορολογικά δεδομένα με το Βέλγιο και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να οδηγήσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου (ECOFIN) να αποφασίσει την ένταξη της Τουρκίας στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ για τις μη συνεργαζόμενες φορολογικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Soir.

"Εάν υπάρξει απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στη `μαύρη λίστα΄, δεν θα πληγεί μόνο η εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επί παραδείγματι, δε θα νομιμοποιείται πλέον να χρηματοδοτεί νομικά πρόσωπα σε χώρες αυτής της κατηγορίας. Όπως εξήγησε η ETEπ στο Συμβούλιο, η έκθεσή της στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, η ΕΤΕ έχει δανείσει στην Τουρκία σχεδόν 27 δισ. ευρώ", αναφέρει η εφημερίδα.

Υπουργός στα Σκόπια επιμένει να χρησιμοποιεί πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Η υπουργός Ρασέλα Μιζράχι στα Σκόπια έδωσε για άλλη μια φορά συνέντευξη Τύπου μπροστά από  πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Υπουργός στα Σκόπια έδωσε για άλλη μια φορά συνέντευξη Τύπου μπροστά από πινακίδα με την προηγούμενη ονομασία της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται ότι πλέον η επίσημη ονομασία της χώρας είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μεταναστευτικό: Ρήξη από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση - ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΕΠΙΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εκτάσεων γης για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της σήμερα το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Επιστολή Μάστορα σε Μητσοτάκη για τους Βορειοηπειρώτες

Τη στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να πληκτρολογήσω.
Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Έλληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο