Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (1922): Ήταν «ορθή» η απόφαση Βενιζέλου για την απόβαση στη Σμύρνη;

Ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα του Μικρασιατικού ζητήματος (1919-22) είναι κατά πόσον ήταν ορθή η απόφαση Βενιζέλου για την στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική εμπλοκή της Ελλάδας στη Μικρά Ασία. Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε ανακατάξεις στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Οι νικητές επεξεργάζονταν σχέδια, των οποίων το περιεχόμενο απέβλεπε στην ισχυροποίηση της θέσης τους και την αντίστοιχη εξασθένιση ή ακόμη και εκμηδένιση των ηττημένων. Ωστόσο, κάθε κράτος – μέλος της Αντάντ, μετά τη λήξη του πολέμου, αντιμετώπιζε πλέον τους συμμάχους του ως εν δυνάμει ανταγωνιστές στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στην μεταπολεμική εποχή. Ειδικότερα, η κατάρρευση της παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον στην Ανατολία, κομβικό σημείο για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής. Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Βενιζέλος διείδε την ευκαιρία ολοκλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας, βασικού πολιτικού στόχου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Tρελάθηκαν; Στη Λευκωσία προσφέρουν ΜΟΕ στην Τουρκία που αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος: Κατάργηση της “πολιτικής των κυρώσεων”…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Δεν προκαλεί εντύπωση η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη εναντίον του προκατόχου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Λόγω των δημοσκοπήσεων, ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε το ρόλο να «κατεδαφίσει» τον κ. Χριστοδουλίδη, που έμαθε τα μυστικά της διπλωματίας από τον ίδιο, αλλά κατάλαβε νωρίς ότι οι θέσεις του στο εθνικό λάθος είναι εντελώς λάθος.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών, όταν είχε συνταξιοδοτηθεί είχε ενταχθεί στο «στρατόπεδο» αυτών που υποστηρίζουν διευθέτηση και πέραν και της «όποιας λύσης». Με ένα έωλο ισχυρισμό ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό «θα μας πιάσουν όλους οι Τούρκοι». Ότι μπορεί να καταλάβει η Τουρκία όλο το νησί δεν χρειαζόμαστε τον κ. Κασουλίδη να μας το πει. Το γνωρίζουμε. Είναι στα νέα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, άλλωστε. Ταυτόχρονο κτύπημα και στο Αιγαίο, και στην Κύπρο.

Από το Μητσοτάκης γιοκ στο... ΝΑΤΟ γιοκ;

Λάζαρος Μαύρος 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ απρόβλεπτο το ξέσπασμα «Μητσοτάκης γιοκ» στις σχεδόν πάντα προβλέψιμες συμπεριφορές του πασίγνωστου από χρόνια Ερντογάν. Ο ίδιος μάλλον δεν προέβλεψε σωστά το ανάστημα που θα όρθωνε απέναντί του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Με εγνωσμένη παλαιόθεν νοοτροπία αρχινταή παλαιστή βαρέων βαρών (για να θυμηθούμε ξανά και το «Στρατηγικό Βάθος» του πρώην θαυμαστή και υποτακτικού του, Νταβούτογλου) ήλπιζε, φαίνεται, στη φοβική συμμόρφωση της Αθήνας στο θέλημα του σουλτανάτου του. Σε αυτό, άλλωστε, το φέρσιμο αρχινταή εντός και εκτός συνόρων, αισθάνεται ο ίδιος ότι οφείλει το 20ετές κατόρθωμά του να αναγνωρίζεται πλέον και από τους περισσότερους Τούρκους και διεθνώς ως μέγας σουλτάνος εξοχότερος του Ατατούρκ και ως παγκόσμιος σκακιστής νεο-οθωμανικών διαστάσεων υπερδύναμης.

Φουκουγιάμα: Ο Φιλελευθερισμός να είναι εθνικός…

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Ο Φιλελευθερισμός χρειάζεται το έθνος. Έτσι τιτλοφορεί το εκτενές άρθρο του στο τεύχος Μαϊου- Ιουνίου 2022 του περιοδικού FOREIGN AFFAIRS ο Φράνσις Φουκουγιάμα. Πρόκειται για τον διάσημο και πολυδιαβασμένο Αμερικανό πολιτειολόγο και διεθνολόγο, καθηγητή στο  Πανεπιστήμιο Stanford και μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Ο Φουκουγιάμα θεωρεί ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν με την αξία του έθνους, με το εθνικό κράτος, με την εθνική ταυτότητα. Πιστεύει ότι οι φιλελεύθεροι δεν πρέπει να παρασύρονται από διεθνιστικές ιδεολογίες, αλλά να σέβονται το εθνικό κράτος ως ένα χρήσιμο πλαίσιο για την  ανάπτυξη της δημοκρατίας. Προβάλλει ως παράδειγμα τους Ουκρανούς που αγωνίζονται για την εθνική ταυτότητά τους.

«Αγοράζουμε Ελληνικά!»

 Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε

χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα1
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!2
(Οδυσσέας Ελύτης, από το «Τρελοβάπορο» της ποιητικής συλλογής «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας»)

Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλος του ΙΗΑ

Πέρασαν κιόλας δώδεκα χρόνια από το πρώτο άρθρο της σειράς «Αγοράζουμε Ελληνικά!» που αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2010 με μια ρομαντική αίσθηση «ακτιβισμού» και τίτλο «Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!».

Top Gun Maverick: Το απόλυτο παράδειγμα του Soft Power Γιατί το Αμερικάνικο Πεντάγωνο έχει κάθε λόγο να χαμογελά

Γιώτα Χουλιάρα, Αρθρογράφος
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ένα ετερόκλητο πλήθος ατόμων βρέθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες τις πρώτες ημέρες προβολής της ταινίας «Top Gun: Maverick». Μεσήλικες με κοιλίτσα, οι οποίοι μετά βίας χωρούσαν στο δερματινό μπουφάν της νιότης τους, παρέες ατόμων που είχαν να συναντηθούν καιρό, όπως φαινόταν από τις μάλλον αμήχανες συζητήσεις τους κατά την αναμονή, γονείς με τα παιδιά τους, προκειμένου να τους δείξουν ό,τι έβλεπαν και αυτοί στην εφηβεία και νεαρά ζευγάρια που πήγαιναν κινηματογράφο για να δουν μια χολιγουντιανή παραγωγή. Αυτά τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους άτομα είχαν όμως μια κοινή αναφορά που έφτανε πίσω στο χρόνο.

Αυτό είναι σκάνδαλο! Με scooter made on Turkey η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις που συνοδεύουν την νεοσύστατη πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία ακόμη δεν έχει αναλάβει δράση, αλλά έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ακόμη περισσότερες συζητήσεις για το ποιος τελικά θα είναι ο ρόλος των αστυνομικών που θα την στελεχώνουν.

Έτσι μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές ως προς τα καθήκοντα των αστυνομικών, τον περιφερειακό ρόλος τους και όχι την φυσική τους παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια, παρά μόνο στα campus με έκπληξη το L&Ο, πληροφορείται από έγκυρες πηγές, πως τα στελέχη της ΟΠΠΙ, θα συνοδεύουν ειδικοί φρουροί, οι οποίοι μάλιστα θα επιβαίνουν σε σκούτεράκια!

Αποκλειστικό Directus: Τούρκος δημοσιογράφος θέλει η Άγκυρα να εισβάλλει σε ελληνικά νησιά! – Χάρτες

 Του Ανδρέα Μουντζουρούλια 

Δεν έχουν τέλος οι Τουρκικές προκλήσεις! Πριν λίγο, φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία από μια στρατιωτική άσκηση στη Λέσβο και έλεγε ότι αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του νησιού, γιατί είναι στρατιωτικοποιημένο.

Παράλληλα, στο CNN TURK αναφέρεται ότι «η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Tζοσκούν Μπασμπούγ, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ λένε πως εδώ δημιουργούν μια δομή του ΝΑΤΟ ή μήπως προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία. Οι χάρτες τα δείχνουν όλα».

Αναλυτής : ¨Τα Μιράζ που έχει η Ελλάδα είναι παλιά και δεν καλύπτονται επαρκώς από πυρομαχικά¨(Βίντεο)

Ο απόστρατος της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Αεροπορίας  Γκουρσέλ Τοκμάκογλου, λέει διάφορα ΚΑΤΑ της ελληνική πολεμικής αεροπορίας.

Μεταξλυ αυτών που είπε ξεχωρίσαμε τα εξής :

¨Αυτήν την στιγμή η Τουρκία διαθέτει αεροπορική υπεροχή
Η Τουρκία μόνη της κάνει συντήρηση στα αεροσκάφη της και μόνη της προσθέτει μια σειρά από πράγματα και το λέω αυτό χωρίς να εισέλθω σε λεπτομέρειες
Τώρα ο χώρος που  επιθυμεί να προστατεύσει και να υπερασπιστεί η Ελλάδα είναι ευρύς
Στα πεδία της θάλασσας έχει μια εντελώς δική της πολιτική προσέγγιση με την οποία απειλεί την Τουρκία και εννοώ με τα θέματα σχετικά με τα 12 μίλια  κλπ

Ελληνοτουρκικά: Κλιμάκωση και δυσοίωνα σενάρια

Κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας 

Βασίλης Νέδος

Οι επιθέσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσαν το τέλος των ψευδαισθήσεων σχετικά με τις πιθανότητες μείωσης της επιθετικότητας της Αγκυρας για χάρη της ενότητας του ΝΑΤΟ, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις της Αγκυρας μετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ενδεικτικές

New York Times: Για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι ένας προβληματικός σύμμαχος

 

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, στο οποίο αναφέρεται ενδεικτικά πως όταν ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της Δύσης μπορεί να ένιωσαν αγανάκτηση, αλλά δεν ένιωσαν απολύτως καμία έκπληξη.

Η πρώτη αναβαθμισμένη «Οχιά» γυρίζει στη φωλιά της στην Τανάγρα: Την ίδια ώρα η αποκλεισμένη Άγκυρα, προκαλεί και βυσοδομεί

 Ελληνικό F-16 της 335 μοίρας “Τίγρης”, ίδιο σαν αυτό που βρίσκεται στις ΗΠΑ και αναβαθμίζεται σε επίπεδο Viper, βρίσκεται φτερό με φτερό με Αμερικανικά F-15, ενώ το επόμενο διάστημα τα Ελληνικά φτερά θα βρεθούν στον αέρα και με Αμερικανικά F-35 που πρόκειται να μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Για το «005», δηλαδή το πρώτο Ελληνικό F-16 Viper ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλά αντίστροφα ώστε να φορέσει ξανά τα Ελληνικά Εθνόσημα και να τροχοδρομήσει στον διάδρομο προσγείωσης της Τανάγρας.

Τα SWITCHABLE στην Ουκρανία αναδεικνύουν την αυτοκαταστροφική ελληνική ολιγωρία

Δύο χρόνια μετά τη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα περιφερόμενα πυρομαχικά ή όπως είναι επίσης γνωστά μη επανδρωμένα αεροχήματα αυτοκτονίας («καμικάζι»), επανήλθαν στο προσκήνιο της δημοσιότητας μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ότι θα παραδοθούν ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερα από 700 περιφερόμενα πυρομαχικά τύπου Switchblade (επιπλέον των 100 που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2022) και 121 τύπου Phoenix Ghost.

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Τα Switchblade, κατασκευής της αμερικανικής εταιρίας AeroVironment, ανήκουν σε δύο εκδόσεις,

Μ1117: Οι νέοι «Φύλακες» ανέλαβαν καθήκοντα στον Έβρο(Βίντεο)

Τα νέα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 του Στρατού Ξηράς, oι νέοι «Φύλακες» ανέλαβαν καθήκοντα στον Έβρο 

Τα νέα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 του Στρατού Ξηράς, γνωστά με το προσωνύμιο «Guardian» (Φύλακα), τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), παρελήφθησαν, βάφτηκαν στα ελληνικά χρώματα εντάχθηκαν στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και ανέλαβαν ήδη επιχειρησιακά καθήκοντα στον Έβρο.

H Πολεμική Αεροπορία το 2030-Η άποψη του DR περί εξορθολογισμού στα 100 χρόνια της ιστορίας της (Μέρος Β’)

Γιάννης Νικήτας

Σε σχετικά πρόσφατη ανάλυση του DR (https://defencereview.gr/hellenic-air-force-armament-programs/) με τον τίτλο “Πολεμική Αεροπορία και εξοπλισμοί: Διαχρονικό πρόβλημα με γνωστά αίτια που αγνοούνται επιδεικτικά”, έγινε μία απόπειρα να παρατεθούν συνολικά και διαχρονικά στον σχεδόν έναν αιώνα που έχει μεσολαβήσει από την ίδρυση της Πολεμικής Αεροπορίας, οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα της πολυτυπίας ήταν πάντα υπαρκτό στις τάξεις της.

Δέν κυρώνονται τά μνημόνια συνεργασίας μέ τά Σκόπια

Θά ψηφισθοῦν ὅταν τό ἐπιτρέψει τό ἐθνικό συμφέρον

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ἕως ἀδύνατο φαίνεται πλέον ὅτι εἶναι ἡ κύρωσις τῶν μνημονίων συνεργασίας μέ τά Σκόπια ἕως τίς ἐθνικές ἐκλογές, ὅποτε αὐτές γίνουν. «Οἱ κυρώσεις τῶν μνημονίων συνεργασίας μέ τή Βόρεια Μακεδονία θά ἔρθουν γιά κύρωση στήν ἐθνική ἀντιπροσωπία ὅταν τό ἐθνικό συμφέρον τό ἐπιτρέπει» δήλωσε στήν Βουλή ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Δένδιας ἐπιβεβαιώνοντας ὅλους ἐκείνους πού λένε ὅτι ὁ Πρωθυπουργός δέν θέλει νά ἔλθει σέ σύγκρουση μέ τό στρατόπεδο Σαμαρᾶ καί τούς βουλευτές ἀπό τήν Βόρεια Ἑλλάδα. Ἄγνωστο λοιπόν πότε τό ἐθνικό συμφέρον ἀλλά καί τό πρόγραμμα τῆς Βουλῆς ἐπιτρέψουν τήν συζήτηση τῶν συμφωνιῶν πού ἐκκρεμοῦν περίπου τέσσερα χρόνια.

Η νέα «ζαριά» του Ερντογάν

 

Ανησυχία στην Αθήνα ότι η Αγκυρα ενδέχεται να κλιμακώσει επικίνδυνα την κατάσταση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο – Η επαναφορά του Μεταναστευτικού, το παζάρι στο ΝΑΤΟ, το χαρτί του Κουρδικού και η προσωπική σύγκρουση με Μητσοτάκη

Θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2022 να είναι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μία επανάληψη του δραματικού θέρους του 2020; Αν ακολουθήσει κανείς την άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» τόνισε ότι «η τουρκική επιθετικότητα είναι σαν καρδιογράφημα», τότε είναι σαφές ότι σήμερα οι διμερείς σχέσεις διέρχονται πάλι μία φάση σπασμών, όταν μέχρι πρόσφατα στις αρχές του έτους υπήρχε μία σχετική ύφεση. Επομένως, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί – αν και η ανάλυση έμπειρων παραγόντων είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει ένα πλαίσιο περιοριστικό για ανεύθυνες περιπέτειες.

Προκλητική και πάλι η Τουρκία: Οι δηλώσεις Δένδια για την Αγία Σοφία και οι κατηγορίες για… επεκτατικές βλέψεις

«Αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο»

Επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή ένα tweet του Νίκου Δένδια, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης.

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», έγραφε στο tweet του ο Νίκος Δένδιας.

Αλλάζει ο «χάρτης» της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

 Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αλλάζει, μετά από μια περίοδο απαξίωσης, ο «χάρτης» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην χώρα, με την Ελλάδα να αποκτά πλέον άλλη «θέση», σαφώς πιο σημαντική, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο γενικότερων γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η αισιοδοξία και για τους εργαζομένους που εδώ και χρόνια ανησυχούσαν για την «επόμενη μέρα». Η τελευταία περίοδος, όπως και οι εβδομάδες που έρχονται, είναι «πυκνές» εξελίξεων στα μέτωπα των δύο μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας, ήτοι σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα.

Σε fast track τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, νέα εποχή για τον κλάδο

Την ένταξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στις στρατηγικές επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης προαναγγέλλει ο Χρ. Σταϊκούρας. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης η εξυγίανση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις που προωθούνται με διαδικασία fast track, δηλαδή με γρήγορες αδειοδοτήσεις. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η εξυγίανση της ναυπηγικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης.

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

O Kenneth Waltz είχε προβλέψει ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Βεβαίως και αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο η πρόβλεψη εντός ενός τόσο δύσκολου ακαδημαϊκού αντικειμένου όπως είναι οι Διεθνείς Σχέσεις, αλλά και ο νομιναλισμός αυτός καθαυτός. Η «διάλυση» μπορεί να εννοείται ως συρρίκνωση, ως αποσυντονισμός (σε σύγκριση πάντα με μια περίοδο που ένας οργανισμός σαν το ΝΑΤΟ είχε άρτιο έργο να παρουσιάσει) ή ως προσωρινή παρακμή. Σε κάθε περίπτωση ο Waltz δεν πέτυχε την πρόβλεψη της «διάλυσης» όμως έπιασε το νόημα της παρακμής του ΝΑΤΟ το οποίο όμως μπορεί να ανασυγκροτηθεί ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές. Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν το ΝΑΤΟ σε δυσκολίες; Ποιες προτάσεις μπορούν να γίνουν οδηγοί για μια περίοδο αναγέννησης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου;

ΝΑΤΟ: Δικαίωμά μας η ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη

 

Οι σημαίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟAP Photo/Olivier Matthys

Το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ευρώπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο αναπληρωτής ΓΓ του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Βρετανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θα θέσει το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να πει «ναι» σε Σουηδία – Φινλανδία για ΝΑΤΟ

 

Ανω – κάτω έχει κάνει και πάλι το ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -πέρα από τα σκληρά λόγια που ξεστομίζει ενάντια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και προσωπικά τον… ανύπαρκτο Μητσοτάκη- εμφανίζεται λάβρος κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αφορμή την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.

Το Ισραήλ προειδοποίησε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία

 

Από τον φόβο αντιποίνων για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη εβδομάδα

Κούρδοι αντάρτες κατέρριψαν τουρκικό ελικόπτερο και τιμώρησαν 12 εισβολείς

 

Μάιος 29, 2022. Ελλάδα.

Βόρειο Ιράκ.

Οι αντάρτικες κουρδικές δράσεις συνεχίζονται όλο και περισσότερο υπό την ηγεσία των Μονάδων Ελεύθερων Γυναικών (YJA STAR ) που είναι η γυναικεία στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν - PKK. 

Eπικοινωνία Δένδια -Μπλίνκεν για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανικό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ίσες αποστάσεις από Γερμανία για ελληνοτουρκικά: Παρακολουθούμε με προσοχή -Βρείτε τα!

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Γερμανίας οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά / Φωτογραφία: shutterstock

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και καλεί τις δύο πλευρές να έρθουν σε συνεννόηση με διάλογο.

Συμβούλιο Κορυφής: Συμβιβασμός την τελευταία στιγμή;

 

Οι δύο ηγέτες, κινητήρια δύναμη της ΕΕ. Θα βρεθεί σύμβιβασμός για το 6ο πακέτο κυρώσεων;

Ο γερμανικός Τύπος για τις προσπάθειες διάσωσης της ευρωπαϊκής ενότητας και τον δύσκολο δρόμο της Σουηδίας και της Νορβηγίας προς το ΝΑΤΟ λόγω Τουρκίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Επενδύσεων της Σ. Αραβίας: Προτεραιότητα η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων

 

Ο πρωθυπουργός εξέγρασε την πρόθεσή του να εντείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία - Οι Αραβες έρχονται για νέα deals στην Ελλάδα

Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Πώς θα «σπάσει» το ουγγρικό «βέτο» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Οι αντιπρόσωποι των 27 εξέτασαν την Κυριακή νέα πρόταση, που προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση πετρελαιαγωγού-κλειδιού για την Ουγγαρία από το προοδευτικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας, προκειμένου να αρθεί η παρεμπόδιση του 6ου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ μεταξύ σφύρας και άκμονος απέναντι στη Ρωσία

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Από τη μία πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν: Ανάμεσα στους δύο αυτούς άνδρες θα βρεθούν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύνοδο κορυφής, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Πετρέλαιο: Νέο αδιέξοδο στην ΕΕ για το εμπάργκο - Από Ιούνιο η απόφαση και βλέπουμε...

 

«Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της Κομισιόν

Ανάλυση Reuters: Γιατί Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία μπλοκάρουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παλεύουν να συμφωνήσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδόν τέσσερις εβδομάδες

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να συμφωνήσουν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σχεδόν τέσσερις για εβδομάδες, με τον χρόνο πλέον να πιέζει και με αναλυτές να κάνουν λόγο για πλήγμα στην εικόνα και στις δημόσιες σχέσεις της ΕΕ σε περίππτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο.

Τα εγκαταλελειμμένα αλβανικά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σύντομα

 

Η συμφωνία για την εξερεύνηση της περιοχής υπογράφηκε για πρώτη φορά το 2007, αλλά οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το έργο έχουν αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών. [Shutterstock/A Daily Odyssey]

Η εταιρεία φυσικού αερίου Delvina Gas Company έχει υποβάλει αίτηση στις αλβανικές αρχές για την ολοκλήρωση των εργασιών για την εξερεύνηση του κοιτάσματος Delvina για φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω αεριοποίησης της χώρας.

Η δικαστική απόφαση πίσω από τα αντίποινα με την "πειρατεία" των Ιρανών στα ελληνικά πλοία

 

του Παναγιώτη Στάθη

Μια δικαστική απόφαση, δηλαδή μια διάταξη του ανακριτή Εύβοιας, θέτει ουσιαστικά σε διπλωματική και ναυτιλιακή προβληματική τις σχέσεις Ελλάδας και Ιράν, με την "πειρατεία" των δύο ελληνικών πλοίων από τους "Φρουρούς της Επανάστασης”.

Για συντονισμό Αθήνας Τι συζήτησαν Δένδιας – Κασουλίδης για το ιρανικό ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ

 

Η τηλεφωνική συνομιλία των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου γίνεται στον απόηχο των δημοσιευμάτων για το παζάρι Ερντογάν με το Κυπριακό για να πει το ναι στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Ιράν: «Εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια το ιρανικό ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ» λέει η Αθήνα

 


Για απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης, για την οποία η χώρα μας έχει ενημερώσει εταίρους και συμμάχους, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Νίκος Δένδιας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη – Υψηλές συναντήσεις

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Σεράγεβο:

Γεωπολιτικός-”σεισμός”: Η συμμαχία Ινδίας, Ισραήλ & ΗΑΕ αλλάζει τα δεδομένα – Πως μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σε μια εποχή που ο Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quad) — που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες — διευρύνει τη συνεργασία με κάθε συνάντηση σε επίπεδο συνόδου, μια άλλη τέτοια ομάδα, η West Asia Quad, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, κάνει επίσης βήματα προόδου.

Η Στρατηγική Σημασία του Ινδικού Ωκεανού

 

Σκεφτόμαστε λάθος τον Ινδικό Ωκεανό
DARSHANA M. BARUAH, CAROLINE DUCKWORTH

Source: Getty

Περίληψη: Οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν τον ωκεανό ως τρεις περιοχές, αλλά αυτή η ξεπερασμένη πρόσληψη εμποδίζει την δυνατότητά τους να αξιολογήσουν τη στρατηγική σημασία του.

Μπάιντεν: «Δεν θα στείλουμε συστήματα HIMARS και MLRS στην Ουκρανία»

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα στείλουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι Ουκρανοί χάνουν το Donbass, ο Zelensky βλέπει ήττα – Η αρχή του τέλους της ρωσικής εισβολής πλησιάζει με μεγάλη νίκη Putin

 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει σχεδόν το 85% με 90% της Ανατολικής Ουκρανίας, όλη την Αζοφική Θάλασσα και βεβαίως νότα Κριμαία έως την Kherson

Κίνα: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ασφάλεια και το εμπόριο με τα νησιωτικά συμπλέγματα

 

Πηγή Φωτογραφίας: Ledger Insights, Pentapostagma, The Greater China Journal, The Telegraph

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΟΥ

Κίνα: Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε τις χώρες του Ειρηνικού να «μην ανησυχούν πολύ» για τις προθέσεις του Πεκίνου, έπειτα από συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα των νησιών Φίτζι

Δημ. Σταθακόπουλος : Η Τουρκική μεθοδολογία και η αναγκαία Ελληνική στρατηγική

 

Ο νομικός και δρ. Οθωμανικών- Τουρκικών Σπουδών, Δημήτρης Σταθακόπουλος, σε μια διαφορετική ανάλυση για την Τουρκική μεθοδολογία σε βάθος αιώνων και την ανάγκη διαμόρφωσης μία μακρόχρονης εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα, μιλάει στον 98.4 με αφορμή την κλιμάκωση των προκλήσεων από το σύνολο του Τουρκικού πολιτικού συστήματος, που όπως τονίζει μόνο απρόβλεπτο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ζαχ. Μίχας : Τα χρήσιμα συμπεράσματα από την ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας

 

Τι αλλάζει ως μεγάλη εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξηγεί ο κ. Μίχας στον 98.4

Να βγούμε στα Κάγκελα! Η Ελλάδα κινδυνεύει | Σάββας Καλεντερίδης (30-5-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Να βγούμε στα Κάγκελα! Η Ελλάδα που κινδυνεύει! Θα βρούμε μπροστά μας το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Αποκαλύπτουμε χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες με Τύμπου ως εργαλείο της Γαλάζιας Πατρίδας

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Αποκαλύπτουμε χάρτες και δορυφορικές φωτογραφίες με Τύμπου ως εργαλείο της Γαλάζιας Πατρίδας

Κωνσταντίνος Φίλης, Πολύ πιθανή μια κλιμάκωση χειρότερη από του 2020 στα Ελληνοτουρκικά

 

Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα έχουμε ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων με την Τουρκία, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε μία χειρότερη ένταση σε σχέση με το 2020 δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης. Το ανθρώπινο λάθος το οποίο μπορεί να γίνει στον αέρα ας πούμε όταν εξοπλισμένα αεροπλάνο έρχονται πολύ κοντά, το ανθρώπινο λάθος σε μία τέτοια ένταση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι

Ρεσάλτο σε ελληνικά πλοία: Σε λιμάνι του Ιράν ρυμουλκείται το ένα από τα δύο τάνκερ | OPEN TV

 

Παρατείνεται η αγωνία για τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν, την περασμένη Παρασκευή, και παραμένουν σε αιχμαλωσία. Τα δύο τάνκερ με εντολή της Τεχεράνης θα οδηγηθούν στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, ενώ τα πληρώματα είναι καλά στην υγεία τους.

Προκαλεί η Άγκυρα – Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν |Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων

 

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας θα θέσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με ευθείες απειλές, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.