Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Μ1117: Οι νέοι «Φύλακες» ανέλαβαν καθήκοντα στον Έβρο(Βίντεο)

Τα νέα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 του Στρατού Ξηράς, oι νέοι «Φύλακες» ανέλαβαν καθήκοντα στον Έβρο 

Τα νέα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 του Στρατού Ξηράς, γνωστά με το προσωνύμιο «Guardian» (Φύλακα), τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), παρελήφθησαν, βάφτηκαν στα ελληνικά χρώματα εντάχθηκαν στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς και ανέλαβαν ήδη επιχειρησιακά καθήκοντα στον Έβρο.

Πρόκειται για τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα που ανανεώνουν, αναβαθμίζουν και επαυξάνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των μηχανοκίνητων Μονάδων στον Έβρο και στα Νησιά, αφού έχουν την ικανότητα να εκτελούν πλήθος αποστολών, όπως αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, συνοδείας, αλλά και ελαφράς κρούσης.

Κύριο προτέρημά τους αποτελεί η προηγμένη τους θωράκιση, που παρέχει προστασία στους επιβαίνοντες όχι μόνον από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, αλλά και από νάρκες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, προσφέροντάς έτσι επιπλέον δυνατότητες ταχείας και ασφαλούς εκτέλεσης ελιγμών σε σχεδόν κάθε είδος έδαφος.

Η αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα των οχημάτων έχει άλλωστε δοκιμαστεί και επιβεβαιωθεί κατά το παρελθόν στα θέατρα επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, όπου τα Μ1117 έδρασαν με μεγάλη επιτυχία χάρη στην ευκινησία και την ενισχυμένη τους θωράκιση.

Οι νέοι «Φύλακες» του Στρατού Ξηράς έχουν μήκος 6,07 μέτρα, πλάτος 2,56 μέτρα και ύψος 2,59 μέτρα, είναι τετρακίνητα και φέρουν κινητήρες Diesel ισχύος 260 ίππων. Η τελική τους ταχύτητα φτάνει τα 105 χλμ/ώρα και η αυτονομία τους τα 900 χιλιόμετρα. Έχουν δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων που τα στελεχώνουν ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, όπου έλαβε χώρα και η τοποθέτηση του πολεμικού εξοπλισμού τους.

Τα 174 Μ1117 που έχουμε παραλάβει έως σήμερα σε συνδυασμό με τα 1000 περίπου ακόμα που πρόκειται να παραληφθούν σύντομα, θωρακίζουν ακόμη περισσότερο τον Έβρο και τα ακριτικά νησιά μας, λειτουργώντας ως ευέλικτες κινητές ασπίδες με τις οποίες το στρατιωτικό προσωπικό θα εκτελεί τις αποστολές επιτήρησης και φρούρησης των ελληνικών συνόρων με αποτελεσματικότητα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για το ίδιο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, τα 1200 M1117 που θα παραληφθούν συνολικά, θα κατανεμηθούν κυρίως στον Στρατό Ξηράς, ενώ μέρος αυτών θα διατεθεί στις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ταχεία ένταξη των τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως Μ1117 στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και η άμεση ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων από αυτά ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της Χώρας και επαυξάνει την αποτρεπτική ισχύ και τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων έναντι οιασδήποτε μορφής δυνητική απειλή.

Όσο για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, τα Μ1117 συνιστούν μία ακόμα απτή απόδειξη της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι η στενότερη των τελευταίων δεκαετιών και αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, με «βαρύ πυροβολικό» της την Σούδα, την «Σούδα του Βορρά» στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και βεβαίως την «Σούδα του Κέντρου» στο Βόλο.


 

ΠΗΓΗ armyvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου