Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Η Γιορτή της Μητέρας (Ιστορικό)

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας".

Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600.

Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

Το Insight κατέγραψε τον πρώτο σεισμό στον Άρη (Βίντεο)

Εντοπίστηκε ο πρώτος σεισμός στον Άρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA την Τρίτη. Το Insight, το ρομποτικό διαστημικό εργαστήριο, πέτυχε έναν από τους μεγάλους του στόχους, μετέδωσε την πρώτη σεισμική δόνηση.
 
Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα, αλλά και την επιβεβαίωση ότι το πλάνο εξελίσσεται ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί.
Το Insight κατέγραψε τον σεισμό στις 6 Απριλίου, την 128η ημέρα του χρονικού κύκλου του Άρη. Πρόκειται για το πρώτο «τρέμουλο» από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», το οποίο δεν σχετίζεται με ανέμους ή άλλη δραστηριότητα.

Χαλάει πάλι ο καιρός: Με βροχές και καταιγίδες ξεκινά η εβδομάδα - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ

Επιδείνωση ξανά του καιρού, με βροχές και καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπει η ΕΜΥ για την Δευτέρα 13.05.2019.

Ηδη, η ΕΜΥ έχει εκδηλώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, τη δυτική και γρήγορα την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες και αβάσιμες οι διεκδικήσεις της Άγκυρας - Υπονομεύουν τη σταθερότητα

Σκληρή απάντηση απέναντι στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, δίνει η Αθήνα, τονίζοντας ότι η θέση που εξέφρασε η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς τονίζει αναλυτικά ότι:
«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.
Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά

Τζιτζικώστας: Χιλιάδες μακεδονικά προϊόντα βρίσκονται στον αέρα - «Βιώνουμε ήδη έναν οικονομικό και επιχειρηματικό εφιάλτη»

«Όραμά μας να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και εξηγεί: «Σύγχρονη με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με καινοτομία, με χώρο δημιουργίας και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια, με ισχυρό πρωτογενή τομέα και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια».