Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ι.Καποδίστριας: Ο άνθρωπος που αν ολοκλήρωνε το έργο του η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική

Στις 26 Ιανουαρίου του 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στην Ελλάδα και ορκίζεται κυβερνήτης της.

Επρόκειτο για έναν επιφανή Έλληνα πολιτικό και διπλωμάτη που μεταξύ άλλων υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ως ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, συνετέλεσε στην σύσταση του εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Η ύπαρξή του και το έργο του πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας είχε ήδη προκαλέσει ποικίλα σχόλια μιας και η αναγνώρισή του ήταν τεράστια χάριν στους διπλωματικούς χειρισμούς του ως εκπρόσωπος της Ρωσίας μετά την λήξη των Ναπολεόντειων πολέμων.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το 1813, διορίστηκε εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία, στην πρώτη του μεγάλη αποστολή, με σκοπό να συνεισφέρει στην απαλλαγή της από την επιρροή του Ναπολέοντα. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα, ανεξαρτησία και την ουδετερότητα της Ελβετίας και συνεισέφερε τα μέγιστα στο ελβετικό σύνταγμα, που προέβλεπε 19 αυτόνομα κρατίδια (καντόνια) ως συστατικά μέλη της ελβετικής ομοσπονδίας.

Η ΝΑΣΑ ονόμασε δύο βράχους στον Άρη στην κυπριακή διάλεκτο

Κάπου εκεί μακριά, περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πάνω στον παγωμένο πλανήτη Άρη, ανάμεσα στις σφοδρές αμμοθύελλες, τους κρατήρες και τα βουνά, βρίσκονται δύο βράχοι οι οποίοι αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πρόσφατα τους οποίους δόθηκαν ονόματα στην κυπριακή διάλεκτο.

Για πρώτη φορά, η ΝΑΣΑ υιοθέτησε λέξεις στην κυπριακή διάλεκτο, ονομάζοντας δύο βράχους στον πλανήτη Άρη, τιμώντας έτσι το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται  στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της ΝΑΣΑ, που προσεδαφίστηκε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη.

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση των προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας - Εγκρίθηκε η μελέτη της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Την ομόφωνη έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έτυχε η μελέτη αποκατάστασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την οποία υπέβαλε η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Μπελαβίλα. Η εν λόγω μελέτη προσφέρθηκε δωρεάν από την ΕΛΠΕ ΑΕ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την πλήρη αποκατάστασή τους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων. Τα “Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας” σώθηκαν την πρώτη φορά, από την κατεδάφιση που κάποιοι επιθυμούσαν, μετά από

Εξελίξεις: Η ΝΔ σκέφτεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Βούτση - «ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»

Φωτογραφία: Εurokinissi
Επανέρχονται στη ΝΔ οι σκέψεις για πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η Πειραιώς έχει βάλει στο στόχαστρο τον Νίκο Βούτση, ειδικά μετά τη σημερινή προτροπή του στο Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί, κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, μετά τις απειλές Καμμένου.

«Παιχνίδια» με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων - Βολές για την πρόταση - παρωδία της κυβέρνησης

Ευρύτερη πλειοψηφία συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή έως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ωστόσο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λίγες ώρες αργότερα έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.
Και αυτό γιατί, όπως διέρρευσε, πρόθεση είναι ναι μεν να δοθεί δικαίωμα ψήφου, αλλά, αυτό θα είναι περιορισμένο και το κυριότερο, τα αποτελέσματα δεν θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο.
Με άλλα λόγια, οι απόδημοι θα μπορούν να εκλέξουν έως πέντε βουλευτές (τρεις τους θέλουν οι διαρροές) χωρίς εντούτοις να επηρρεάζουν το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο.

Πέφτουν οι Μπολσεβίκοι της κυβέρνησης - Οι ευθύνες των βουλευτών

Πέφτουν οι Μπολσεβίκοι της κυβέρνησης
Του Ν. Λυγερού

Από τότε που η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία, ετυμολογικά επανήλθε στο επίπεδο των Μενσεβίκων κι έχουν αρχίσει να πέφτουν οι Μπολσεβίκοι. Άρχισαν από τώρα τα πρακτικά προβλήματα της κυβέρνησης, που δεν μπορεί πια να βασιστεί στην προηγούμενη συγκυβέρνηση κι έχει πρόβλημα ακόμα και για να περάσει τυπικά θέματα. Με τη διάλυση άλλης μιας κοινοβουλευτικής ομάδας όχι μόνο δεν τα βρίσκει με τα κουκιά, αλλά δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε τους πρόθυμους βουλευτές. Ακόμα και θέματα στο επίπεδο του ΑΣΕΠ ή της

Η εικόνα ενάντια στην εξουσία - Το Σχέδιο Ανάν και το Προσύμφωνο των Πρεσπών

Η εικόνα ενάντια στην εξουσία
Του Ν. Λυγερού

Όταν είσαι ικανός να ψεύδεσαι για τον λαό σου ενώ είσαι Πρωθυπουργός και μιλάς σε ξένους ηγέτες, σημαίνει ότι δεν αξίζεις αυτή τη θέση διότι η εξουσία χωρίς ουσία δεν έχει νόημα. Όσο και να προσπαθείς να μειώσεις τη συμμετοχή του Ελληνικού λαού στα πάμπολλα και μεγάλα Συλλαλητήρια, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα διότι υπάρχουν εικόνες και βίντεος. Έτσι το κυβερνών κόμμα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, διότι η εικόνα είναι ενάντια στην εξουσία. Είναι η εικόνα της αλήθειας και η εξουσία του ψεύδους. Έτσι ακόμα και οι ξένοι ενημερώνονται από την

Η αυταρχική κυβέρνηση - Σε κάθε νομοσχέδιο, μπλόκο! - Σε κάθε νομοσχέδιο, μπλόκο !

Η αυταρχική κυβέρνηση
Του Ν. Λυγερού

Μέσω της λογοκρισίας αλλά και όλων των εργαλείων που διαθέτει η κυβέρνηση, γίνεται όλο και πιο αυταρχική διότι θέλει να υπαγορεύσει τα θέλω της όσο αφορά στο Σκοπιανό. Βιάζεται να εφαρμόσει το Προσύμφωνο των Πρεσπών ενώ δεν έχει τελειώσει η διαδικασία, αφού είμαστε ακόμα στο στάδιο των κυρώσεων από τα 29 κοινοβούλια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει όλο και περισσότερο το αληθινό της πρόσωπο αφού φτάνει στο επίπεδο να απαγορεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Έτσι όσοι πίστεψαν σε αυτήν την κυβέρνηση και στις αλλαγές που θα έφερνε, τώρα ξέρουν ότι μια από αυτές