Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

«Παιχνίδια» με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων - Βολές για την πρόταση - παρωδία της κυβέρνησης

Ευρύτερη πλειοψηφία συγκέντρωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή έως πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ωστόσο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λίγες ώρες αργότερα έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.
Και αυτό γιατί, όπως διέρρευσε, πρόθεση είναι ναι μεν να δοθεί δικαίωμα ψήφου, αλλά, αυτό θα είναι περιορισμένο και το κυριότερο, τα αποτελέσματα δεν θα προσμετρώνται στο γενικό σύνολο.
Με άλλα λόγια, οι απόδημοι θα μπορούν να εκλέξουν έως πέντε βουλευτές (τρεις τους θέλουν οι διαρροές) χωρίς εντούτοις να επηρρεάζουν το ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο.

Χωρίς να διαψεύδουν τα όσα έχουν γραφεί, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν πως προς ώρας δεν υπάρχει κάτι δεδομένο μιας και θα πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι παράμετροι αλλά και η πιθανότητα αντισυνταγματικών προβλέψεων.
Αυτό ειδικά από την στιγμή που ο ίδιος ψηφοφόρος αν θα ερχόταν στην Ελλάδα να ψηφίσει θα επηρέαζε κανονικά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ μέσω ενός τέτοιου σχεδιασμού στερείται αυτού του συνταγματικού δικαιώματος.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Για πολίτες δεύτερης κατηγορίας κάνει λόγω η Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας την αντίθεσή της στη φημολογούμενη ρύθμιση.
Σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει «εξόφθαλμα αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα» και προσθέτει ότι «αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου» αναφέρει.
Ακόμη, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση, η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».
Σε κάθε περίπτωση και βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 (άρθρο 51§4) που προβλέπει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας, ο σχετικός εκτελεστικός νόμος θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των βουλευτών στη Βουλή.

Η απάντηση του ΥΠΕΣ στη ΝΔ

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, και σε επίθεση στη ΝΔ που το επικαλέστηκε προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα, προέβη το απόγευμα της Παρασκευής (01/02) το υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο τονίζει ειδικότερα, ότι «η ΝΔ επιλέγει για μία ακόμη φορά ένα κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων, για να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια επικαλούμενη δημοσιεύματα και διαρροές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εργασίες της σχετικής επιτροπής που έχει συσταθεί βρίσκονται σε εξέλιξη «και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμα οριστική πρόταση - πολλώ δε μάλλον πρόταση της κυβέρνησης - για το θέμα».
Η εφημερίδα «Καθημερινή», σε δημοσίευμά της, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η επιτροπή έχει καταλήξει στο ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όμως η ψήφος τους δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα εκλέγουν τρεις βουλευτές «Αποδήμων».
Στην απάντησή του, το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που επιχειρεί για πρώτη φορά και με συγκροτημένο τρόπο να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα. Η ΝΔ αντίθετα, στα τόσα χρόνια που κυβέρνησε δεν έπραξε απολύτως τίποτα και είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Απλούστατα γιατί είναι εκείνη που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και την φυγή στο εξωτερικό του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι πιο προσεχτική στις ανακοινώσεις της διότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση».
«Η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό, στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας, έχει σημαντικές πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές προεκτάσεις και δεν προσφέρεται για φτηνούς εντυπωσιασμούς. Απαιτεί αντίθετα, σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, την οποία και θα ανοίξουν συντεταγμένα και δημόσια το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ.», καταλήγει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου