Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ιστορικό Αφιέρωμα για την Απελευθέρωση Ιωαννίνων


Πηγή: Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913
Τόμος Β΄
Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
Από το ΓΕΕΘΑ


Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις. Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.

Τουρκία: Νόμιμα στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» – Την ένταση την αυξάνει η Ελλάδα!

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Τουρκία όχι μόνον υπερασπιζόμενη τις έρευνες του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, αλλά κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καλλιεργεί την ένταση γιατί -άκουσον, άκουσον- κάνει έρευνες ή ασκήσεις στα χωρικά της ύδατα!

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη. Μανώλης Κωστίδης, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Κώστας Γρίβας: Τι ΑΟΖ δικαιούνται τα Ελληνικά νησιά; Το ιστορικό των Φιλιππίνων(Βίντεο)

Ο καθηγητής της σχολής Ευελπίδων μιλάει για το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ και αναφέρει το παράδειγμα των Φιλιππίνων και την διαφορά που είχαν με την Κίνα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο καθηγητής οι Φιλιππίνες προσέφυγαν στον δικαιοδοτικό δικαστήριο της Χάγης για τα νησιά έναντι του χερσαίου μεγέθους της Κίνας.
.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι αν ένα νησί έχει ιστορικά αποδεδειγμένα πολιτισμό στο βάθος των αιώνων και μπορεί να στηρίξει οικονομική παρουσία τότε δικαιούται οικονομική ζώνη. Αυτός είναι και ο διαχωρισμός που δίνει το διεθνές δίκαιο, εθιμικά πλέον, μεταξύ νήσου και βράχου. Προφανώς λοιπόν τα Ελληνικά νησιά με την τεράστια ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχουν οικονομική ζώνη.

Για πρώτη φορά σε διερευνητικές με την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας

Της Κύρας Αδάμ
Από το militaire

Η κυβέρνηση προσήλθε στις διερευνητικές επαφές στις 25 Ιανουαρίου 2021, όταν πριν από αυτές, κατά τη διάρκεια αυτών και μετά από αυτές και μέχρι σήμερα με τις έρευνες του ΤΣΕΣΜΕ, υπάρχει τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας , σε Σαμοθράκη, Λήμνο, Μελαμπιούς, Χταπόδια, Αη Στρατη, την οποία έχει αποδεχθεί σιωπηλά.

Η Τουρκία, το διάστημα Δεκέμβριος 2020- Ιανουάριος 2021, δηλαδή την περίοδο της πρώτης συνάντησης Αθήνας- Άγκυρας, εξέδωσε τρεις διεθνείς αγγελίες κατηγορίας Β για ασκήσεις με πυρά για τις περιοχές 4,5,6 ( όπως φαίνονται στο χάρτη).