Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Το κρασί της Λέρου


Στις 28 Οκτωβρίου 2011, ο κύριος Νίκος Λυγερός επισκέφτηκε με τον κύριο Χρήστο Σπανό, το οινοποιείο και τον αμπελώνα της οικογένειας Χατζηδάκη  που βρίσκεται στη θέση Σμαλού στη Λέρο. Στα αμπέλια που εκτείνονται σε μία περιοχή 12 στρεμμάτων υπάρχουν οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Μerlot καθώς και οι ποικιλίες Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Παρατήρησε ότι η προσεγμένη καλλιέργεια των αμπελιών εγγυάται την ποιότητα του οίνου και προσφέρει τη δυνατότητα της βιολογικής  στο μέλλον. Όσον αφορά στην παλαίωση, εξέτασε τα δρύινα γαλλικά βαρέλια Ermitage και Berthomieu αλλά και τους γνήσιους φελούς Πορτογαλίας. Κατά τη διαδικασία της γευσιγνωσίας ο κύριος Λυγερός επέλεξε να δοκιμάσει το ελληνικό χαρμάνι Cabernet Sauvignon – Μerlot 2009, ένα ισορροπημένο ζευγάρι, το οποίο χαρακτήρισε ως εξής : χρώμα έντονο πορφυρό, ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα από κόκκινα ώριμα φρούτα, πολύ καλή ισορροπία στη γεύση, καλές οξύτητες και νόστιμη επίγευση, που έχει μέλλον στην ωριμότητά του. Θεωρεί ότι η Λέρος θα πρέπει να προωθήσει τέτοιες προσπάθειές που την εμπλουτίζουν.

Η «επιλογή του Σαμψών» τα παλιά «τζάκια» και η κούφια ρητορική…

Από το defence-point

Μια ιστορική αφίσα της περιόδου της μεταπολίτευσης, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έκαναν δυναμική εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, καθότι ερμηνεύει πολλά πράγματα και πολλές καταστάσεις που βιώνει σήμερα η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία…
Καταρχήν, μας θυμίζει το δράμα που ζει επί πολλές δεκαετίες ο Έλληνας, το οποίο μπορεί να περιγραφεί ως αναντιστοιχία των διακηρύξεων των πολιτικών δυνάμεων με τις πραγματικές τους προθέσεις και τελικά την πολιτική που ακολουθούν. Ποιος δεν θυμάται τα… θρυλικά «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ή τις κραυγές περί εξόδου από την Ενωμένη Ευρώπη και γενικότερα την «αντιστασιακή διάθεση» πολλών πολιτικών, τους οποίους χρυσοπλήρωσε η χώρα, αφού κεφαλαιοποίησαν τη δράση τους εναντίον της χούντας και κάθησαν… στο σβέρκο της κοινωνίας για δεκαετίες, ζώντας πλούσια και λέγοντας όσα ο κόσμος ήθελε να ακούσει...
Όπως αποδείχθηκε, η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική. Μια μοντέρνα (τότε) πολιτική – οικονομική προσέγγιση της δεκαετίας του 1980, η οποία είχε τη δική της λογική, αυτή της δημιουργίας ελλειμμάτων με συγκεκριμένο όμως στόχο, κάποια στιγμή έφτασε στα όριά της. Ποια ήταν όμως αυτή η οικονομική προσέγγιση; Με δανεισμό παραγόταν ανάπτυξη και πλούτος από τον οποίο ένα μέρος κατευθυνόταν στα χρωστούμενα στους δανειστές και ένα μέρος στην περίφημη και πολυδιαφημισμένη «αναδιανομή εισοδήματος».
 

Τουρκικό περιπολικό μερικές δεκάδες μέτρα απο την Κω


Από το defencenet

Συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της στην θαλάσσια περιοχή της Κω, η τουρκική Ακτοφυλακή διαλύοντας τις όποιες φρούδες ελπίδες που ορισμένοι τοπικοί κύκλοι έχουν για την αρμονική και βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό συνύπαρξη των δύο λαών με τις αναγκαίες φυσικά και “άγιες” κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. 
Image
Πιο συγκεκριμένα το περιπολικό σκάφος TCSG-101 της τουρκικής Ακτοφυλακής  ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου εμφανίστηκε  αργά το μεσημέρι περίπου στις  16.30 να πλέει σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Κω κοντά στο Μαστιχάρι με κατεύθυνση προς Κέφαλο.

Αντικαθίστανται αιφνιδίως όλοι οι αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Προκάλεσαν... κρίση και στις ένοπλες δυνάμεις!!!

Από το protothema

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι την ώρα που η κυβέρνηση φυλορροεί, έχει αποφασίσει να αλλάξει και τους τέσσερις αρχηγούς των γενικών επιτελείων!

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ θα είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και να αντικατασταθούν.

Κατά πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που μετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα είναι να τοποθετηθούν:

Η χρεωκοπία της Ελλάδας λεπτό προς λεπτό στους FT


Aπό το real


Με μια λεπτό - προς λεπτό ενημέρωση για την χρεωκοπία της Ελλάδος, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ενημερώνει το αναγνωστικό της κοινό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Εκτός από τις εξελίξεις, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια των αναγνωστών:

«Μια ελληνική τραγωδία ξεδιπλώνεται... ακολουθεί η μετάδοση στο ευρώ...»

«Χωρίς τον κατάλληλο χειρισμό, η ύφεση θα μετατραπεί σε κατάθλιψη».

Η μακεδονική φυλή των Καλάς απειλείται από το Ισλάμ



Της Rebecca Conway από το elzoni

(Μετάφραση: MacedoniaHellenicLand.Eu)

Κοιλάδα Μπαμπορέτ, Πακιστάν. Φωλιασμένη ανάμεσα στις κοιλάδες του ορεινού βορειοδυτικού Πακιστάν, η μικροσκοπική θρησκευτική κοινότητα των Καλάς, που ισχυρίζεται καταγωγή από το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από εξτρεμιστές, οι οποίοι το έχουν βάλει σκοπό να τους προσηλυτίσουν στο Ισλάμ.

Οι Καλάς, οι οποίοι αριθμούν μόλις 3.500 άτομα επί του πληθυσμού του Πακιστάν των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, κατοικούν σε τρεις κοιλάδες κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Εδώ και αιώνες ασκούν τον πολυθεϊσμό και θυσιάζουν ζώα, χωρίς παρεμβάσεις από τα μέλη της μουσουλμανικής πλειοψηφίας του Πακιστάν.

Το δημοψήφισμα Παπανδρέου γκρεμίζει τις αγορές - "Βουτιά" στο ΧΑ

Aπό το capital

Σε βαρύτατες απώλειες υποχρεώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές, η αιφνιδιαστική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτώβριου.

«Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που συνεπάγονται οι χθεσινοβραδυνές εξελίξεις θα φορτίσουν αρνητικά την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά την σημερινή συνεδρίαση αναστέλλοντας την προσπάθεια μερικής θετικής αυτονόμησης κάποιων εμποροβιομηχανικών τίτλων η οποία ήταν αρκετά έντονη κατά την χθεσινή ημέρα» σχολιάζει σήμερα στο πρωινό της report η Beta Securities.

«Η μεταβλητότητα εκτιμούμε ότι θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς, ωθούμενη και από συστημικά χαρακτηριστικά που πιθανόν να μεγεθύνουν διακυμάνσεις και θα διαδώσουν ταχύτερα την προσφορά σε μεγαλύτερο εύρος τίτλων» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Ήδη από τις πρωινές συναλλαγές των διεθνών αγορών παρατηρείται έντονη πίεση στους δείκτες, η οποία αποδίδεται κυρίως στο κλίμα ρευστότητας που συνεπάγεται η πολύμηνη αναμονή εφόσον η Ελλάδα πάει την δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα. Σε αυτό το κλίμα συνιστούμε διαχειριστική πειθαρχία σε ό,τι αφορά μοχλευμένες θέσεις, υπομονή και ψυχραιμία σε ό,τι αφορά την αναζήτηση επιπέδων εισόδου στην αγορά, καθώς η μεταβλητή του χρόνου είναι ένα νέο ζητούμενο για την Ελληνική αγορά» σχολιάζει μεταξύ άλλων η Beta. 

Οι τελευταίες ώρες της κυβέρνησης

Οι τελευταίες ώρες της κυβέρνησης
Του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb

Απρόβλεπτες και δραματικές διαγράφονται οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς μετά τη Μιλένα Αποστολάκη, ακούγεται έντονα ότι η Εύα Καϊλή και η Τόνια Αντωνίου θα υποβάλλουν εντός της ημέρας την παραίτησή τους στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση χάνει αυτομάτως την «δεδηλωμένη», καθώς θα της έχουν μείνει 150 βουλευτές και άρα δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει ούτε καν τον Προϋπολογισμό.

Διεθνής κατακραυγή για το δημοψήφισμα

Διεθνής κατακραυγή για το δημοψήφισμα
Από το newsbomb

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στην είδηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και τη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.
Ειδικά ο γερμανικός και ο αυστριακός Τύπος, κάνουν λόγο για ριψοκίνδυνη επιχείρηση και υπενθυμίζουν ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας.
«Η χρεοκοπία πλησιάζει» είναι ο τίτλος της γερμανικής Handelsblatt, η οποία σε ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνει ότι, ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από πέντε μέρες είχε συμφωνήσει. Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν.

Τηλεφώνημα Σαρκοζί σε Μέρκελ

Από το news247

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν, Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο τραπέζι οι δραματικές εξελίξεις λόγω του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα


Τηλεδιάσκεψη προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης έχουν αυτή την ώρα  ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Το Μέγαρο των Ηλύσιων ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα τηλεφωνήσει στην Άγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν την απόφαση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να είναι "αγανακτισμένος" από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να προκυρήξει δημοψήφισμα, ενώ αρνητική είναι και η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ.

«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» - Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Από το newsit

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη την περίοδο της πρωθυπουργίας του, καλούν με ανοιχτή επιστολή τους από τον Γ. Παπανδρέου να υποβάλει την παραίτησή του.
«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορούν τον πρωθυπουργό για έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας και πολιτική που δημιουργεί ασφυξία. Γι’ αυτό και μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος για την απόφαση «κουρέματος» του χρέους που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, του ζητούν να αποχωρήσει.

Γιούνκερ: Το «όχι» των Ελλήνων θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία

Από το protothema

"Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την ίδια ώρα που και το Bloomberg εξισώνει την απόφαση του Γιώργου  Παπανδρέου να προβεί σε δημοψήφισμα  και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό σε σημερινό του δημοσίευμα με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».

Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη-Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητά η Βάσω Παπανδρέου

Aπό το protothema

Σε νέα εσωτερική περιδίνηση με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται πως μπαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, με δισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και ανεξαρτητοποιείται.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, παραιτείται λόγω διαφωνίας με την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία, που διαιρεί το λαό και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλείο, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.