Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στην τελική ευθεία η ανάδειξη των αρχαιοτήτων στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου

Μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις μελέτες προστασίας, στερέωσης, συντήρησης επιφανειών, αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, στον Σταθμό «Αγία Σοφία», όπως και για τις αντίστοιχες ηλεκτρομηχανολογικές, και  αρχιτεκτονικές για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του κελύφους, που περιβάλλει τις αρχαιότητες, στον Σταθμό «Βενιζέλου», η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «ολοκληρώνεται, ο κύκλος των μελετών για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής των δύο συγκεκριμένων σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης.

11 Δεκεμβρίου 1990: Η εξέγερση ενός ελληνικού μειονοτικού χωριού εναντίον του καθεστώτος Χότζα

(Φωτ.: borioipirotika.blogspot.com)

Για τους Έλληνες της Αλβανίας εκείνη η Τρίτη έχει καταχωριστεί στο μαρτυρολόγιό τους

Τον Δεκέμβριο του 1990 το καθεστώς του Ραμίζ Αλία στην Αλβανία έπνεε τα λοίσθια, αλλά «δάγκωνε» ακόμα. Τα σύνορα παρέμεναν ερμητικά κλειστά με τον έξω κόσμο, και όποιος επιχειρούσε να τα διασχίσει πυροβολούνταν. Κάποιες διαμαρτυρίες φοιτητών στα Τίρανα με συντεχνιακά αιτήματα ήταν στα όρια του αποδεκτού για τη δικτατορία.

Ήταν Τρίτη 11 του μηνός, και στο χριστιανικό εορτολόγιο δεν υπάρχει θρησκευτική γιορτή. Για τους Έλληνες της Αλβανίας, όμως, εκείνη η Τρίτη έχει καταχωριστεί στο μαρτυρολόγιό τους.

Πόσο ειλικρινής είναι ο Έντι Ράμα;

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Τι να πιστέψουμε από όσα κατά καιρούς δηλώνει ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα; Είναι αντιφατική προσωπικότητα ή σκοπίμως διατηρεί μία διγλωσσία στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα;

Σήμερα εμφανίζεται χαμογελαστός με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δίνει την εντύπωση ότι θα υπογράψει το συνυποσχετικό για τη ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όμως ταυτοχρόνως διατηρεί  στενές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία υποκίνησε την ακύρωση των σχετικών συμφωνιών του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη αλβανική ηγεσία. Ο Ράμα ήταν εκείνος που ζήτησε την ακύρωση μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το (αυτό) πραξικόπημα του 2016 και το όνειρο του Ερντογάν

Ήδη βαδίζουμε στον έβδομο χρόνο από το (αυτό) πραξικόπημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της 15ης Ιουλίου 2016 που οδήγησε ολόκληρη την Τουρκία, μέσα από μαζικές διώξεις αντιφρονούντων σε ένα ασφυκτικά ελεγχόμενο καθεστώς απόλυτης εξουσίας των ισλαμιστών, των φασιστών και του τουρκικού υπόκοσμου. 

Σηματοδότησε την «επί του πεδίου» έναρξη εφαρμογής ενός αρρωστημένου σχεδίου ανασύστασης νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα στον 21ο αιώνα ενόψει συμπλήρωσης, το 2023, εκατό χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής «Δημοκρατίας».

Αποκάλυψε επίσημα τις φαντασιώσεις που θα τροφοδοτούσαν τις λαϊκές μάζες με όνειρα για «κατακτήσεις» στην θέση του καθημερινού φαγητού και της στοιχειώδους στήριξης ενός οριακά ανεκτού βιοτικού επιπέδου. 

Κορβέτες: Η ώρα της κρίσης – Naval Group και Fincantieri «σφάζονται» στα πόδια του Π.Ν. – Gowind VS Doha με την Άγκυρα στη γωνία

 Το επόμενο βήμα για το Ναυτικό Επιτελείο θα είναι η δημιουργία ενός συγκριτικού πίνακα μεταξύ των δύο προτάσεων.

Τόσο η Γαλλική Naval Group όσο και η Ιταλική Fincantieri κατέθεσαν τους φακέλους με τις προτάσεις τους που αφορούν τις κορβέτες Gowind 2800 HN και FcX 30 HN(Doha).

Οι πολυσέλιδες ογκώδεις προτάσεις βρίσκονται ‘’μικροσκόπιο’’ των Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού και εξετάζονται έως και την τελευταία λεπτομέρεια σε όλες τις παραμέτρους τους. Από την διαμόρφωση των πλοίων που αφορά οπλικά συστήματα, αισθητήρες και ηλεκτρονικά, την υποστήριξη, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και όλα τα οικονομικά στοιχεία κάθε πρότασης.

Εγκατάσταση οπλισμού στο ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ της ΔΥΚ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την τοποθέτηση μόνιμου οπλισμού στην πλώρη, θα ολοκληρωθεί σύντομα η επιχειρησιακή διαμόρφωση του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ, που έχει παραλάβει η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ έχει σχεδιαστεί και ναυπηγεί από την ελληνική εταιρεία NAVINCO και έχει ενταχθεί επιχειρησιακά στην δύναμη της ΔΥΚ από την περασμένη άνοιξη, έπειτα από σειρά επιτυχών δοκιμών. Ο κύριος οπλισμός που θα τοποθετηθεί συνίσταται σε τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού (RCWS) με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην πλώρη. Εντός Δεκεμβρίου, αναμένεται να παραληφθεί και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες εγκαταστάσεως στο σκάφος.

Από το ναυτικό, η σκυτάλη των κορβετών στο υπουργείο και την κυβέρνηση: Τα «αγκάθια» και το επόμενο κρίσιμο βήμα της απόφασης

ΦΩΤΟ:Παρά τα προβλήματα και την κρίση που πέρασε το ναυτικό, δεν έγινε καμία έκπτωση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση και την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, ενώ πάντοτε ο στόλος ήταν εκεί που προέτασε το καθήκον. ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Πολεμικό Ναυτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Στα μέσα της εβδομάδας, τουλάχιστον για το Πολεμικό Ναυτικό, κλείνει ο φάκελος «κορβέτες».

Οι επιτελείς που εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν στοχεύουν, η ηγεσία τους, να έχει στα χέρια της τις τελικές αξιολογήσεις. Και τότε αυτές θα παραδοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας αλλά και στον πρωθυπουργό, με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει την τελική απόφαση.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ της Αεροπορίας και του Ναυτικού… όταν η ευκολία με την οποία λέμε ότι “τα πετάμε” εκπλήσσει

Χρειάζονται νέα ελικόπτερα, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό; Πρέπει κατά προτεραιότητα να συντηρήσουν και να επαναδιαθέσουν στις πτήσεις αυτά που ήδη έχουν… Ειπώθηκε και γράφτηκε το τελευταίο διάστημα, ότι τα περισσότερα από 30 UH-60M που σχεδιάζει να αγοράσει η Ελλάδα, τα 10 τουλάχιστον θα είναι διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων από πλευράς εξοπλισμού αποστολής και θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία με σκοπό να αντικαταστήσουν τα Super Puma στο ρόλο Combat SAR. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ διαθεσιμότητα και τιμή για τα UH-60M (P&A). Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός και σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Γιατί ο εξοπλισμός των Super Puma δείχνει να είναι επαρκής για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Τα οκτώ AS332C1 της 384 ΜΕΔ (Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης) που αγοράστηκαν στο παρελθόν για

Κορβέτες Gowind VS Doha: Αποτίμηση των δυο επιλογών για το Πολεμικό Ναυτικό

Κωνσταντίνος Τόλιας

Το πρόγραμμα απόκτησης νέων κορβετών για το Π.Ν είναι ο δεύτερος πυλώνας της ενίσχυσης του ελληνικού στόλου επιφανείας μετά τις φρεγάτες. Με την επιλογή των FDI Belhara ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκσυγχρονισμού του στόλου επιφανείας και σειρά παίρνουν οι κορβέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες είμαστε κοντά στην λήψη της απόφασης για την προμήθεια των νέων κορβετών, η οποία βέβαια θα ληφθεί και με κριτήρια άλλα των τεχνικοεπιχειρησιακών. Αντιθέτως τα τελευταία θα μας απασχολήσουν κατά μήκους του άρθρου μας όπου και θα συγκρίνουμε τις δύο κυρίαρχες υποψηφιότητας, την κορβέτα Gowind της Naval Group με αυτήν της κλάσης Doha (FcX30) των ναυπηγείων της Ficantieri.

Κινητοποίηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Αλεξία Τασούλη 

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Θετική η Ελλάδα για Διεθνή Διάσκεψη για το θέμα.

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι για τον πρωθυπουργό, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Το θέμα φαίνεται να έρχεται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την κινητοποίηση της Πολωνίας και την επίσκεψη του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών και επιτετραμμένου για θέματα πολεμικών επανορθώσεων στο Βερολίνο. Ο Αρκάντιους Μουλάρτσικ, όπως είναι το όνομά του, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής Διεθνούς Διάσκεψης με όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τουρκικοί εκβιασμοί προς τη Δύση

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι συνεχείς πολιτικοί και διπλωματικοί εκβιασμοί της Τουρκίας προς τη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, απαιτούν προσοχή γιατί η Αγκυρα εκμεταλλεύεται παντοιοτρόπως τον κλιμακούμενο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, τις ανάγκες της Ατλαντικής Συμμαχίας, την πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ προς Σουηδία και Φινλανδία, την ασταθή κατάσταση στη Βόρεια Συρία, καθώς και πολλές άλλες περιφερειακές ανακατατάξεις σε υποσαχάρια Αφρική και Υπερκαυκασία.

Η διπλωματική εμπλοκή της στη διεθνή συμφωνία για τη μεταφορά των σιτηρών από τα ελεύθερα

Τουρκία: Στην Άγκυρα στοχοποιούν τον Μιχάλη Ιγνατίου για τις ερωτήσεις του στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak», όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (10/12), βάλλει εναντίον του δημοσιογράφου και ανταποκριτή στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, σε σχετικό δημοσίευμά της με τίτλο «Έλληνας ανταποκριτής που προσπαθούσε να πάρει απάντηση κατά της Τουρκίας έκανε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, να γελάσει» η «Yeni Şafak» αναφέρεται σε έναν αστεϊσμό του Νεντ Πράις που είπε στον Μιχάλη Ιγνατίου

Εκτός εαυτού ο Σοϊλού σε εκρηκτική συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Εκρηκτική ήταν η συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το Σάββατο, με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και να μην μπορεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2023, αναφέρθηκε στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και των «εμπόρων ναρκωτικών» της χώρας, με στελέχη της αντιπολίτευσης να του θυμίζουν ότι είχε βγάλει φωτογραφίες με άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα.

Ο Σοϊλού ανέβασε τους τόνους, καθώς άκουσε και είδε βουλευτές της αντιπολίτευσης να φωνάζουν «ψεύτης Σουλεϊμάν» και να κρατούν πανό τις επίμαχες φωτογραφίες.

Συνελήφθη η Εύα Καϊλή – Αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται η Εύα Καϊλή που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες 

Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία -σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ- βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟ 2023

 

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης θα είναι ο προσκεκλημένος στον "Καφέ της Κυριακής" της διαδικτυακής τηλεόρασης "Ανιχνεύσεις" web tv την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Ρωσία μετά τις ήττες προσαρμόζεται & γίνεται πιο επικίνδυνη;

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Ρωσία μετά τις ήττες προσαρμόζεται & γίνεται πιο επικίνδυνη;

Θανάσης Δρούγος: Οι Αμερικανοί "μοντάρουν" τις συμμαχίες τους στον Ειρηνικό & ετοιμάζονται για Κίνα

 

Θανάσης Δρούγος: Οι Αμερικανοί "μοντάρουν" τις συμμαχίες τους στον Ειρηνικό & ετοιμάζονται για Κίνα

Μενέλαος Τασιόπουλος: Από γαλλογερμανικό άξονα σε αμερικανο-γαλλικό φλερτ-Οι ΗΠΑ αλλάζουν την Ευρώπη

 

Μενέλαος Τασιόπουλος: Από γαλλογερμανικό άξονα σε αμερικανο-γαλλικό φλερτ-Οι ΗΠΑ αλλάζουν την Ευρώπη

Κωνσταντίνος Φίλης, Διπλωματική κρίση Ελλάδας - Λιβύης με Τουρκικό δάκτυλο; Η στάση Γαλλίας και ΗΠΑ

 
Σε διπλωματική κρίση Ελλάδας - Λιβύης με Τουρκικό δάκτυλο οδηγούμαστε μετά την απόφαση του Λιβυκού ΥΠΕΞ να προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον της χώρα μας για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση Νοτίως της Κρήτης. Την στρατηγική της Τουρκίας, μια στρατηγική εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή αναλύει ο Διεθνολόγος και Συγγραφέας Κωνσταντίνος Φίλης

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Η Ελληνική εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς κρίσεις και συγκρούσεις

 

Σε μια ανάλυση για την Ελληνική εξωτερική πολιτική διαχρονικά με αφορμή και τα γεγονότα της Λιβύης προχωρά ο Νομικός και Συγγραφέας Δημήτρης Σταθακόπουλος. Παράλληλα ο Κύριος Σταθακόπουλος μιλάει για τις αντιφάσεις που παρατηρούνται σε περιόδους διεθνών κρίσεων χρησιμοποιώντας παραδείγματα ακόμα και από τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο φτάνοντας έως και την σημερινή Ουκρανική κρίση

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Δύσκολη μετάβαση στον «νέο κόσμο» - Μια Ευρώπη σε σύγχυση

 

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής αναφέρθηκε στη δύσκολη μετάβαση στον «νέο κόσμο» - Μια Ευρώπη σε σύγχυση

Τα νησιά θα μείνουν στρατικοποιημένα για να μην επαναληφθεί η Κύπρος| ΚΑΛΗΜΕΡΑ| 11/12/22

 

O Άγγελος Συρίγος στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ και τον Γιώργο Αυτιά.

Λ. Τζούμης και Α. Δρίβας για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί | 11/12/2022 | OPEN TV

 

Ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και ο Αλέξανδρος Δρίβας, διεθνολόγος, αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Πέτσας στον ΣΚΑΪ: Μεγάλος ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης Καϊλή - Υποκριτική η στάση Ανδρουλάκη

Συνεπής στον αγώνα για ενημέρωση, ο Γιώργος Αυτιάς επιστρέφει πρώτος στις οθόνες μας, για τη δική του, ουσιαστική #Kalimera

Νέο κρεσέντο απειλών από την Τουρκία

 

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και η ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.