Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η Ύδρα στην Επανάσταση του 1821

Σημαντική ήταν η βοήθειά της Ύδρας στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Η Επανάσταση βρίσκει την Ύδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου απο χρυσά νομίσματα της εποχής, αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο σίτου κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.

Ο στόλος της αριθμούσε 186 μικρά και μεγάλα πλοία συνολικής χωρητικότητας 27.736 τόνων δηλαδή ήταν διπλάσιος απο αυτόν των Σπετσών που διέθεταν ως δύναμη 64 πλοία συνολικά 15.907 τόνων, ενώ τα Ψαρά διέθεταν 35 - 40 πλοία και η Κάσος 15. Παράλληλα τα πληρώματα είχαν αποκτήσει μεγάλη πολεμική εμπειρία λόγω των συγκρούσεων με πειρατές της Αλγερίας και έτσι δίκαια ο Ιμπραήμ αποκάλεσε την Ύδρα "Μικρή Αγγλία".

Εθνική Ασφάλεια και Ηθικό στην Κύπρο

Φοίβος Κλόκκαρης αντιστράτηγος ε.α.

H εισβολή τήςΤουρκίας στη Κύπρο, όπως και τής Ρωσίας στην Ουκρανία , αναδεικνύουν το μείζον θέμα της εθνικής ασφάλειας, που συνίσταται στην απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση ενός κράτους με τη χρήση της εθνικής ισχύος του (διπλωματική, πληροφοριακή, στρατιωτική, οικονομική ισχύς (DIME)).Η στρατιωτική ισχύς βασίζεται στη διατήρηση ενόπλων δυνάμεων(ΕΔ) με υψηλό επίπεδο μαχητικής ισχύος, που αποτελεί τη συνισταμένη της απόδοσης του δυναμικού και της μαχητικής ικανότητας τους.Μαχητική ισχύς = Δυναμικό + Μαχητική Ικανότητα.Το δυναμικό περιλαμβάνει το προσωπικό, τα μέσα, τα οπλικά συστήματα και τις υποδομές.Η μαχητική ικανότητα περιλαμβάνει το ηθικό, την εκπαίδευση, την πειθαρχία, την ετοιμότητα, την ηγεσία, την οργάνωση και διοικητική μέριμνα.Οι παράγοντες της μαχητικής ικανότητας λειτουργούν ως γινόμενο. Αν για παράδειγμα το ηθικό είναι μηδενισμένο τότε μηδενίζονται και η εκπαίδευση, η ετοιμότητα και οι άλλοι παράγοντες της μαχητικής ικανότητας.

Το σκηνικό αφορά στην ενέργεια αλλά εμείς θέλουμε τα ΜΟΕ μας

Άριστος Μιχαηλίδης   

Δυο δηλώσεις των ημερών είναι αρκετές για να αντιληφθεί κανείς σε ποια θέση βρίσκεται το Κυπριακό μέσα στις εξελίξεις που έφερε η εισβολή της Ρωσίας. Η πρώτη προέρχεται από τον Τσαβούσογλου. Για πρώτη φορά, παραδέχτηκε δημόσια ότι στην τουρκική προσδοκία να αξιοποιηθούν οι τουρκικοί αγωγοί φυσικού αερίου (ξένου, διότι δικό τους δεν έχουν) για τη μεταφορά από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, παίζει ρόλο και η Κύπρος. Η Τουρκία είναι η πιο οικονομική οδός, είπε, προσθέτοντας: «Βέβαια πρέπει να περάσει από την Κύπρο για να έρθει στην Τουρκία (…) Το είπαμε και στην ΕΕ. Το λέμε σε όλες τις χώρες. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βρεθεί η λύση στην πολιτική διαδικασία γιατί η ε/κ πλευρά δεν έρχεται κοντά».

Η Τουρκία είναι παγκόσμια δύναμη, δίνουμε μαθήματα σε όσους θέλουν να πάρουν μάθημα¨…(Βίντεο)

Σε ομιλία που έκανε αόψε στα Άδανα ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας :

¨Παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και τις εφαρμόζουμε γρήγορα.  Στο πεδίo, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη δείχνουμε σκληρή δύναμη στο πεδίο, αλλά και στο τραπέζι για να έχουμε ανωτερότητα πρωτοβουλιών, πρέπει να κινούμαστε γρήγορα και να προβάλλουμε προτάσεις
………….
Στην Συρία, στην Λιβύη, στο Ιράκ, στην Αν. Μεσόγειο και κατά τον ίδιο τρόπο στον Καύκασο, στον Εύξεινο Πόντο, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή, υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα συμφέροντα του έθνους μας

Όταν οι γραφειοκράτες θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των διπλωματών τους: Η “απολογία” της κ. Νούλαντ…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Είτε συμπαθεί κανείς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είτε όχι, θα συμφωνήσει πως η προσφορά του στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με την άφιξή του στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ είχε ένα όραμα για την ισχυροποίηση της στρατιωτικής σχέσης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το όραμα έγινε πραγματικότητα και μάλιστα ξεκίνησε από μία αριστερή κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, και συνεχίστηκε -και θα έλεγα- ολοκληρώθηκε από τον δεξιό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Τουρκία κόμβος διανομής κοκαΐνης – Εμπλέκονται και Τούρκοι πολιτικοί

Eφημερίδα της Μάλτας έγραψε ότι 800 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα σε κοντέινερ με προορισμό την Τουρκία υποδηλώνουν ότι η χώρα έχει γίνει κέντρο διανομής κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Από την επιχείρηση της Αστυνομίας της Μάλτας συνεχίζονται οι απόηχοι της αξίας της κοκαΐνης σε 108 εκατομμύρια ευρώ, που βρέθηκαν σε κοντέινερ καθ’ οδόν προς την Τουρκία.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Malta Today από τον Μάθιου Βέλα (Matthew Vella), αναφέρεται ότι η Τουρκία ήταν εδώ και καιρό ο κύριος δρόμος λαθρεμπορίου ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Τουρκία: Παίζει σε «διπλό ταμπλό» με Ρωσία και Ουκρανία – «Κερδίζει» την κατανόησή τους ;

Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία, χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, όσο είναι δυνατό για περισσότερη υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας και κατανοεί, αν και δεν είναι ευτυχής για αυτό, την πραγματικότητα των παράλληλων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, δήλωσε Ουκρανός διπλωμάτης.

Η Άγκυρα καταδίκασε την εισβολή και πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) τύπου TB2 Bayraktar στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις. Αλλά έχει επίσης εναντιωθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και διατηρεί μια προσεκτική ρητορική αποφεύγοντας να κατηγορήσει είτε τη μία είτε την άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε τμήματα της Ουκρανίας.

Αιγαίο: O πόλεμος των UAV - Το Heron TP ως απάντηση στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας

Η συμφωνία με το Ισραήλ για την μίσθωση τριών UAV Ηeron ήταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις η πρώτη κίνηση εισόδου στον τομέα των μη επανδρωμένων σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα οπλισμένα μη επανδρωμένα UCAV αναδεικνύεται με τον πλέον έντονο τρόπο στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μια τα γνωστά Τουρκικά Bayraktar και όχι μόνο, τα οποία χρησιμοποιεί το Κίεβο και απέναντι τα Ρωσικής κατασκευής UCAV Οrion κατέχουν το δικό τους «μερίδιο» στις εχθροπραξίες. Τόσο σε ρόλο επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης όσο κυρίως σε αποστολές κρούσης χωρίς φυσικά να έχουν πάντα απόλυτη επιτυχία αφού ήδη καταγράφονται και αρκετές καταρρίψεις.

Η επόμενη ημέρα του πολέμου

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη με τροπή που δεν φαινόταν, αρχικά, αλλά οι συνέπειές του αρχίζουν και διακρίνονται:

  1. Ο Πούτιν έκανε τραγικό λάθος με το να τον αρχίσει. Ό,τι και να λέει ο ίδιος και οι επιτελείς του, ο ρωσικός στρατός έδειξε μεγάλες αδυναμίες στις επιχειρήσεις. Βεβαίως, ο ορισμός της επιτυχίας θα δοθεί στο τέλος, και η επιχείρηση θα θεωρηθεί νικηφόρα αλλά, όπως είπε ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο ρωσικός στρατός απέτυχε και στον σχεδιασμό του πολέμου και στην επιμελητεία και στα μέσα που χρησιμοποίησε. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τα μέσα που θα διεξάγονται οι πόλεμοι του μέλλοντος. Ειδικές δυνάμεις με ελαφρύ, αλλά καταστροφικό εξοπλισμό, drones και κυβερνοεργαλεία. Οι Ρώσοι φάνηκαν εξαιρετικά ανελαστικοί και ανέτοιμοι σ’ αυτά.

”Βόμβα” από ”ΤΑ ΝΕΑ”: ”Έφυγαν από την Ελλάδα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί” – Άγκυρα: ”Απόφαση-σκάνδαλο”!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σε μία αποκάλυψη-”βόμβα” προχώρησαν τα ”ΝΕΑ”. Σχεδόν 6 χρόνια μετά την απόπειρα για Πραξικόπημα στη Τουρκία, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που εισήλθαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, έχουν φύγει πλέον από την Ελλάδα.

Η άφιξή τους είχε φέρει εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και απασχόλησαν όλο αυτό το διάστημα κυβερνητικά στελέχη, δικαστικούς και μυστικές υπηρεσίες, αναχώρησαν σε ανύποπτο χρόνο έχοντας διασκορπιστεί μάλιστα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Αγώνας δρόμου μέχρι 30 Απριλίου για την ελληνογερμανική στρατηγική συνεργασία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεκαπέντε ημέρες περιθώριο, απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, για μείζονα προγράμματα τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, που θα συνδυαστούν με πολύ μεγάλη επένδυση βιομηχανικής υποδομής στην χώρα από γερμανικές εταιρείες. Η προθεσμία έχει προκύψει έπειτα από διαρκείς αναβολές εκδίκασης σε διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, και είναι η τελευταία που δίνεται, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν ότι προτιμoύν μια αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για να εξελιχθεί μια δυναμική μελλοντική κατάσταση αντί της δικαστικής οδού, από την οποία κρίνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο το πιθανότερο είναι πως θα υποχρεωθεί να καταβάλει προσαυξημένα, οφειλόμενα εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Η μέχρι στιγμής διμερής συνεννόηση, είναι να συναφθεί μία συμφωνία – πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου, που θα κλείσει το ζήτημα των εκκρεμοτήτων και θα οδηγήσει σε δρομολόγηση νέων συμβάσεων.

Πόσο εκτεταμένη ήταν η ΝΑΤΟϊκή συμμετοχή στην επιχείρηση κατά του καταδρομικού της Ρωσίας Moskva;

Μερικά επιχειρήματα που αμφισβητούν το αφήγημα των TB2 Bayraktar και λιγότερο των πυραύλων Neptune… Γιατί ερμηνευτικά δεν “στέκεται” εύκολα αναφορικά με την προσβολή του καταδρομικού Moskva. Ένας γεγονός που επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από το DP, σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ήταν η συνεχής παρακολούθηση των κινήσεων των ρωσικών δυνάμεων από αέρος. Όχι μόνο κατά την ανάπτυξή τους στη βόρεια Ουκρανία με κατεύθυνση το Κίεβο και το Χάρκοβο, αλλά και αρκετά πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Η παρακολούθηση αυτή είναι φυσικά διαδικασία που συνεχίζεται σε εικοσιτετράωρη βάση και πλέον

Ο Μακρόν θέλει θεσμική μεταρρύθμιση, προτείνει διακομματικό συνέδριο

Από Davide Basso | EURACTIV France | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Αλεξανδρούπολη, το «λιμάνι του ΝΑΤΟ»

Χρύσα Βαχτσεβάνου

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, «το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία». Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία».

Ο “γέρος” και “ξεμωραμένος” έχει εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη για την Αμερική: Πουλά φυσικό αέριο, F-35 και αγροτικά προϊόντα…

Τον αποκάλεσαν γέρο, ακόμη και “ξεμωραμένο”, αλλά τελικά, ο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) κερδίζει από τη ρώσο-ουκρανική σύγκρουση από όλες τις απόψεις: Σχιστολιθικό αέριο, αγροτικά προϊόντα, πωλήσεις όπλων», αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Figaro, Jean–Louis Tremblais.

Αναλύει σχετικά:

Πώληση πιο ακριβού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Joe Biden δεν έκανε το ταξίδι για τίποτα. Στις 25 Μαρτίου, παρουσία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να αγοράσει επιπλέον 15 δις m3 (Gm3) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που είναι μόνο η αρχή, καθώς τελικός στόχος είναι η πλήρης αντικατάσταση των 155 Gm3 ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το 30% της κατανάλωσης της ΕΕ.

Ρωσική αντεπίθεση: Πού θα δοθούν οι σημαντικές μάχες – Πώς προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

 

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι πλέον σκοπός είναι η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς

Ησύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί στα ανατολικά της χώρας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εμπειροπόλεμες και καλά προετοιμασμένες, αν και τις τελευταίες ώρες εξαπολύονται σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κιέβου, ένδειξη ότι οι Ρώσοι… επέστρεψαν μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ζωντανή δυστοπία της Κίνας και ο τεχνολογικός εθνικισμός

 

Ποιος βύθισε το καταδρομικό «Moskva»;

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Ταπείνωση: Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα που αισθάνθηκαν οι Ρώσοι μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» -της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου, ανοικτά της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα. 

Τουρκία: Πώς εξάγει τα Bayraktar στην Ουκρανία "χωρίς δεσμεύσεις"

Του Paul Iddon

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ότι οι πωλήσεις των Bayraktar TB2 γίνονται από μία ιδιωτική εταιρεία, την Baykar, και επομένως δεν πουλάει όπλα η Άγκυρα.

Γιατί δεν τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Νίκος Μελέτης

Λίγο πριν συμπληρωθούν δυο μήνες από τη στιγμή που ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε το σύνθημα για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το ερώτημα που βασανίζει ηγεσίες και λαούς κυρίως 
στη Δύση είναι το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.

Πετρέλαιο: Ικανοποίηση Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τη συνεργασία τους στον ΟΠΕΚ+

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, κατά την οποία αξιολόγησαν θετικά τη συνεργασία τους

Το Κοσσυφοπέδιο ανησυχεί για την παραλαβή από τη Σερβία του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος

 

Απρίλιος 15, 2022. Ελλάδα.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Κοσσυφοπέδιο πιστεύουν ότι η παράδοση του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος στη Σερβία θα μπορούσε να διαταράξει την ήδη εύθραυστη ειρήνη στα Βαλκάνια και επισημαίνουν ότι η KSF πρέπει να εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα, αναφέρει η Ekonomija online.

J-20: Η Κίνα στέλνει το πιο προηγμένο της μαχητικό τζετ για περιπολίες σε αμφισβητούμενες περιοχές

 

Πώς ερμηνεύουν την κίνηση αυτή οι αναλυτέςAP Photo/Ng Han GuanΣεϊντή Εύα - CNN Greece

Η Κίνα έχει αρχίσει να στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της, το J-20, για περιπολία στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, αναφέρουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Υψώνουμε τη φωνή μας για το εθνικό συμφέρον | ZOOM (Vid)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Υψώνουμε τη φωνή μας εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο και όταν είμαστε σίγουροι ότι εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Μας ετοιμάζουν συμφωνία μοιρασιάς του Αιγαίου»- Ο Πρ. Εμφιετζόγλου μιλά χωρίς περιστροφές για όλα

 

Ο Δρ Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Πατριωτικής Ένωσης,σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη μέσω της οποίας ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, για τις επιλογές που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στην αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής-ενεργειακής ,κοινωνικής κρίσης.

Πρ.Παυλόπουλος για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Νούλαντκαι τη στάση τους προς την Τουρκία

 

Ο Πρ.Παυλόπουλος για ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Νούλαντκαι τη στάση τους προς την Τουρκία

Κλιματική κι Ενεργειακή Κρίση Οι ευκαιρίες της Ελλάδας MPW Summit Athens, 2022

 

Ο Γιάννης Μανιάτης μιλάει για την Κλιματική κι Ενεργειακή Κρίση. Οι ευκαιρίες της Ελλάδας στο MPW Summit Athens, 2022

Καλεντερίδης Σ.: Bayraktar εμπλέκεται στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού "Moskva";

 

Ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αναφορικά με τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού "Moskva" (14-04-2022 / rthess.gr).

Κ. Γρίβας : Ο βίαιος διαχωρισμός του πλανήτη και οι νέες γεωπολιτικές δυστοπίες

 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων , Κωνσταντίνος Γρίβας, εξηγεί στον 98.4 γιατί έξω από το επίδικο της πολεμικής αναμέτρησης στην Ουκρανία, η εικόνα που αναδύεται είναι μια συνολικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο κόσμων που οδηγούνται σε απόλυτο διαχωρισμό, μέσα σε ένα πολυπολικό σύστημα που όμως αποτελεί στο βάθος του έναν σκληρό και ακόμη πιο οργανωμένο διπολισμό.

Φίλης Γ.: Το "MOSKVA" χτυπήθηκε. Το θέμα είναι από τι χτυπήθηκε / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA για τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού "MOSKVA" (15-04-2022 / alpha989.gr).

Άγγελος Συρίγος, Η Ουκρανική κρίση οδηγεί σε μια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων

 

Η Ουκρανική κρίσης οδηγεί σε μια οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων δηλώνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 52η ημέρα εισβολής

 

Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, στη Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.