Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μονή της Χώρας: Το αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης που ο Ερντογάν έκανε τζαμί


Τα περίφημα ψηφιδωτά με ολόχρυσες και αργυρές ψηφίδες, αριστουργήματα της παλαιολόγειας εποχής, καλύφθηκαν με σοβά. Η ιστορία του μοναστηριού.

Χτισμένη πάνω στον έκτο λόφο της Κωνσταντινούπολης, στην πλαγιά του Edirnekapı (Εντιρνεκαπί) με θέα στον Κεράτιο Κόλπο, η Μονή της Χώρας είναι η δεύτερη σημαντικότερη βυζαντινή εκκλησία στην Πόλης, μετά την Αγία Σοφία, όχι τόσο για το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, όσο για τον ψηφιδωτό της διάκοσμο, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1305-1320, που την καθιστά ένα από τα αριστουργήματα της παλαιολόγειας τέχνης σε όλο τον κόσμο. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Μαΐου 1945: V-E Day, παράδοση της Γερμανίας, το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη


Βρετανοί στρατιώτες συγκεντρώνουν πολεμικό εξοπλισμό της άρτι παραδοθείσας γερμανικής φρουράς στα Δωδεκάνησα.

Στάθης Βασιλείου

Κυρώνεται στο αρχηγείο του Κόκκινου Στρατού στο Κάρλχορστ έξω από το Βερολίνο, η συμφωνία άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας από τους εκπροσώπους της ανώτατης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Γερμανών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου/8 Μαΐου 1825: Η πτώση της Σφακτηρίας και η έξοδος του “Άρεως”


Στάθης Βασιλείου

Στα τέλη Απριλίου του 1825 (αρχές Μαΐου με το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο), ο Ιμπραήμ κινήθηκε για να καταλάβει το Ναυαρίνο, έχοντας επιλέξει την τοποθεσία για αγκυροβόλιο του στόλου του.

Εκδήλωση: “Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία και η Ελλάδα” (ΙΑΝΟΣ – 15/5/24)


Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στις 20.30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σκαφιδά  με θέμα: “Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία και η Ελλάδα”.

Το κράτος «τιμωρεί» τις οικογένειες με παιδιά


Επιβάλλει από τις υψηλότερες κρατήσεις στο εισόδημα στον ΟΟΣΑ

του Θάνου Τσίρου 

Η Ελλάδα επιβάλλει σε όλους ανεξαιρέτως τους τύπους νοικοκυριών υψηλότερες κρατήσεις στο εισόδημα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου και φυσικά από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Πώς λειτουργεί η ρωσική επιρροή στην Κύπρο -Πράκτορες,Εκκλησίες και Πολιτισμός


H Μόσχα και η πρεσβεία της στη Λευκωσία έχουν χρησιμοποιήσει τόσο τον ρωσικό πληθυσμό όσο και τα χρήματά του στις κυπριακές τράπεζες για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να αποκτήσουν επιρροή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Κύπρου, αναφέρει το James Town (5/8/24)  επικαλούμενο πρόσφατη έρευνα του Dossier Center (1/8/24). 

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ή Καλύτερα Συμφωνία Αμυντικής Συμμαχίας;


Αν ο Κίμωνας και ο Παυσανίας έφθασαν στην Κύπρο με τα κουπιά και πανιά των Τριήρεων τους δεν μπορεί η εγγυήτρια Ελλάδα σήμερα;

Πέτρος Ασσιώτης, Αρθρογράφος
Πρόεδρος της Κίνησης Προάσπισης Κυπριακής Δημοκρατίας

Μπορεί να αποφευχθεί συνταγή αποτυχίας στο Κυπριακό


Κώστας Βενιζέλος

Αναζητείται «κοινό έδαφος». Στο Κυπριακό αυτή η τακτική έχει οδηγήσει βαθμηδόν στην προσέγγιση των τουρκικών επιδιώξεων. Αυτό προκύπτει ευθέως από την πορεία των συζητήσεων στη διάρκεια αλλεπάλληλων διαδικασιών. 

Λεπτές ισορροπίες στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στην Άγκυρα


Γιάννης Πιτταράς

Μεσούσης και της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις με την Τουρκία, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες εντάσεις.

Το πλήρες πακέτο αναβάθμισης του M113 από την EODH


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εταιρία EODH σε συνεργασία με την Βελγοϊσπανική DUMA, και την Σλοβενική VALHALLA παρουσίασε στον Ελληνικό Στρατό ένα ολοκληρωμένο πακέτο κλιμακωτής αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ-113 στο επίπεδο Μ-113HEL, βασισμένο σε νέες τεχνολογίες και δοκιμασμένα απάρτια. 

«SAS 2024»: Η Gibbs & Cox παρουσίασε τη σχεδίαση πλοίου κλάσης «International», συνδυάζει μικρό εκτόπισμα με μεγάλη ισχύ πυρός


Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «SAS 2024» («Sea-Air-Space 2024»), το σχεδιαστικό γραφείο Gibbs & Cox, θυγατρική εταιρία της Leidos, ανακοίνωσε ότι ανάπτυξε μια νέα ναυτική πλατφόρμα προκειμένου να απαντήσει στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση πλοίων μικρού εκτοπίσματος, αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός. 

ΠΑ: Mirage 2000-5 Mk.2 και F-16C/-D Block 30: Πρόβλημα ΔΕΝ είναι μόνο το ηθικό στις μονάδες


Οι επαναλαμβανόμενες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια περί πώλησης των 24 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk. 2 και των 32 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/-D Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στο ηθικό των ιπταμένων, των τεχνικών και γενικά του προσωπικού που τα υποστηρίζουν, αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα.

Έφεση κατά του βουλεύματος για την αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου: "Επικίνδυνος για τέλεση νέων αδικημάτων"


Έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας βάσει της οποίας αποφυλακίστηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος άσκησε ο αντεισαγγελέας Εφετών Λαμίας Νικήτας Θεολογίτης.

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση – Αφορά αθωώσεις, ποινές, τα ελαφρυντικά και την μετατροπή της ποινής σε χρηματική


Συγγενείς έξω από το δικαστήριο όπου διεξαγόταν η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έφεση του συνόλου της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι, πλην του μέρους που αφορούσε τον πολίτη που προκάλεσε τον όλεθρο, άσκησε η Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας ουσιαστικά την επανεξέταση από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τόσο των δεκαπέντε αθωώσεων όσο και του καταδικαστικού σκέλους ως προς τις ποινές αλλά και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες.

Η Ελλάδα «μπλοκάρει» με Νavtex τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στο Λακωνικό Κόλπο


Το Πολεμικό Ναυτικό παρέτεινε την Τετάρτη τη Navtex που απαγόρευε ουσιαστικά την κυκλοφορία πλοίων στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, «διώχνοντας» έτσι τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό από πλοίο σε πλοίο.

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Θα εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν, αχρείαστη η έλευση Ράμα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιττή και λανθασμένη επιλογή χαρακτήρισε την κίνηση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Μπελέρης τελείωσε»- Το μήνυμα που θα δώσει ο Ράμα στις 12 Μαΐου στην Αθήνα


Μάιος 8, 2024. Ελλάδα.

Τίρανα.

Στις 12 Μαΐου, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ξεκινά την περιοδεία του στην Ευρώπη για να συναντήσει τους Αλβανούς της διασποράς στο πλαίσιο της αναζωογόνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της προετοιμασίας για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το 2025, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν


Αλεξία Τασούλη

Η ατζέντα, το παρασκήνιο και οι εκπλήξεις στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μην αγχώνεσαι Ταγίπ. Δεν θα σηκωθούμε από τον καναπέ!


Θανάσης Μαυρίδης

Η Τουρκία έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με τους γείτονές της. Η Τουρκία βλέπει παντού εχθρούς. 

Το τουρκικό Anadolu ΔΕΝ ανησυχεί την Ελλάδα… “Μέγας Στόχος”


Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «DENIZ KURDU» (δηλαδή «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ») πραγματοποιούν από τις 7/5 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Με το βλέμμα στον «Θαλασσόλυκο»: Στα ραντάρ του Στόλου η τουρκική αεροναυτική άσκηση


*Του Κώστα Σαρικά

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ το κλίμα επισκιάζεται από την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί, ξεκινά η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «DENIZ KURDU 24» σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Θάλασσα του Μαρμαρά και Μαύρη Θάλασσα.

Απαράδεκτη τουρκική πρόκληση ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Άγκυρα: Η κατοχική Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX το κέντρο του Αιγαίου


Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα η τουρκική πλευρά αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική ζώνη ευθύνης για έρευνα και διάσωση με νέα Navtex. Φωτογραφία από Πρώτο Θέμα

Συνέχεια στις προκλητικές κινήσεις αμφισβήτησης των περιοχών ευθύνης της Ελλάδας στο Αιγαίο, από την Τουρκία καθώς με NAVTEX δεσμεύει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Τουρκία: Άρχισε τη νέα μεγάλη άσκηση της – Χιλιάδες στρατιώτες, πλοία και αεροσκάφη στην «Θαλασσόλυκος»

Χαμός με την Τουρκία και τη στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε με πολύ μεγάλο κομμάτι του στρατού της.

Στέλιος Ανδρικάκης

Η NAVTEX – μήνυμα της Τουρκίας ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα


Με NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύει τρεις διαφορετικές περιοχές του Αιγαίου με navtex, το διάστημα 15 έως 23 Μαΐου, για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αμέσως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται ότι στέλνει μήνυμα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τουρκία: Ξεκίνησε η ναυτική άσκηση Denizkordu-II/2024- Επίδειξη δύναμης στη Γαλάζια Πατρίδα!


Μάιος 7, 2024. Ελλάδα.

Δέκα πέντε χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στην άσκηση Denizkordu-II/2024 του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που θα διεξαχθεί στη ‘Γάλαζια Πατρίδα’, γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Μεσανατολικό: Τα 5 «κλειδιά» της επέμβασης των Iσραηλινών στη Ράφα


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Την ώρα που η Μέση Ανατολή παίρνει ξανά «φωτιά», για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει, κωδικοποιώ σε 5 ερωτήσεις - απαντήσεις την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Η σύγκριση των φοιτητικών διαδηλώσεων για τη Γάζα με τη δεκαετία του '60 είναι λανθασμένη και επικίνδυνη


Του Stephen Mihm

Καθώς οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ εξαπλώνονται, ορισμένοι σχολιαστές συγκρίνουν τα τρέχοντα γεγονότα με τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι μια δελεαστική αναλογία: Διαδηλώσεις σε μια παλαιότερη εποχή, που συχνά χαρακτηρίζονταν από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με το ίδιο πράγμα να λαμβάνει χώρα και σήμερα. Η ιστορία απλώς επαναλαμβάνεται.

Ισραήλ προς Δύση: Με αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σα να παραδίδετε Ισλαμικό Κράτος σε ασημένιο δίσκο στον Μπιν Λάντεν - Βίντεο

Το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο εν μέσω εκκλήσεων από δυτικούς ηγέτες για λύση δύο κρατών, που σημαίνει αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

ΗΠΑ: Η αστυνομία τερμάτισε τη διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη του George Washington University


ΗΠΑ: Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο George Washington (GW) αφού οι αστυνομικοί κλήθηκαν για να εκκαθαρίσουν έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό από την πανεπιστημιούπολη.

Πώς η επιχείρηση στη Ράφα έφερε στο προσκήνιο το χάσμα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Smoke rises following an Israeli airstrike on buildings near the separating wall between Egypt and Rafah, southern Gaza Strip, Tuesday, May 7, 2024. (AP Photo/Ramez Habboub) AP Photo/Ramez Habboub

Γιάννης Χαραμίδης

Είναι φορές που η διπλωματία ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκεται αυτός που την εκφράζει δεν είναι αρκετή για να καταδείξει την προβληματική πραγματικότητα. Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας εχθές από το Καπιτώλιο με αφορμή το ολοκαύτωμα δεν ανέφερε ούτε μία φορά την Ράφα

Politico: Ο ESM μπορεί να γίνει το νέο ταμείο Άμυνας της ΕΕ -Μετά την κρίση χρέους ήρθε η ρωσική επιθετικότητα


Το Politico αποκαλύπτει πώς μπορεί η ΕΕ να έχει βρει τον τρόπο να χρηματοδοτήσει την άμυνά της, ενώ η Ευρώπη υφίσταται απειλές άνευ προηγουμένου για την ασφάλειά της.

Φόρουμ: Συνεργασία αμυντικών βιομηχανιών ΕΕ-Ουκρανίας


Στόχος είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της ουκρανικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας, ενόψει και της διαδικασίας προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Δράσεις μεταξύ μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Μετά τη Μόσχα και το Κίεβο επιστρατεύει καταδίκους για να πολεμήσουν στο μέτωπο - Πέρασε από τη Βουλή σχετικός νόμος


Η Μόσχα, έχοντας επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη αποφασίσει να στρατολογήσει εγκληματίες

H Ρωσία προειδοποιεί για "τεράστιο κίνδυνο" αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία


Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως τυχόν αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και πως η Μόσχα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια ουκρανική διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που καλεί για μια τέτοια επέμβαση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε εδαφικά κέρδη σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο


Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε άλλα δύο χωριά στην ανατολική και την βορειοανατολική Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματά της εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις πυρομαχικών και στρατιωτών στις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να κερδίσουν έδαφος.

Κινεζικό δίκτυο πίσω από μία από τις «μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες» - 800.000 τα θύματα

Χάκερ UNSPLASH

Θύμα διαδικτυακής απάτης με άρωμα... Κίνας έπεσαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Συναγερμός στην Ευρώπη: Αύξηση των συλλήψεων για κινεζική κατασκοπεία -Τι συμβαίνει


Η αύξηση των συλλήψεων σχετιζόμενων με κινεζική κατασκοπεία προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη και αντανακλά την αλλαγή της διάθεσης σε ολόκληρη την ήπειρο απέναντι στο Πεκίνο, λένε οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την Guardian.