Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τρεις ναοί «κρύβονται» κάτω από την Ακρόπολη

acropolis Τρεις ναοί «κρύβονται» κάτω από την ΑκρόποληΣύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις στην 6η Διεθνή Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης τρεις είναι οι αρχαίοι ναοί προγενέστεροι του Παρθενώνα, θαμμένοι στον Ιερό βράχο ή ενσωματωμένοι στα τείχη της Ακρόπολης.
Περιέργεια και θαυμασμό προκαλεί η είδηση, οτι δίπλα, πίσω και κάτω από τον ναό του Παρθενώνα, κρύβονται πιθανώς τρεις ναοί.
Υπήρχε ένας αρχαϊκός Παρθενώνας, που είχε κατασκευαστεί από πειραϊκό ακτίτη λίθο. Αλλά και ένας αρχαίος ναός και ένας ημιτελής Προπαρθενώνας που καταστράφηκαν από τους Πέρσες πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αρχαιολόγος κ. Σιουμπάρα τελεί ανασκαφές και τα ευρήματα από τον πώρινο Προπαρθενώνα σε σωρό των διασπάρτων, έδωσαν ήδη νέα στοιχεία για τον ναό. Κάποια απο αυτά θα εκτεθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης σύντομα.

Πάφος: Σειρά αρχαίων καταστημάτων έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι

Δεν σταματά να εκπλήσσει η γη της Πάφου τους αρχαιολόγους. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην περιοχή του μοναδικού στην Κύπρο Ελληνιστικού Θεάτρου, που ήρθε στο φως εδώ και λίγα χρόνια, αποκάλυψαν πλέον και σειρά αρχαίων καταστημάτων και άλλων κτηρίων, καθιστώντας τον χώρο ακόμη σπουδαιότερο για την επιστημονική κοινότητα.  
 
Τις νέες αποκαλύψεις έκανε η αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Αυστραλίας που διενεργεί ανασκαφές στον χώρο του Ελληνιστικού-Ρωμαϊκού Θεάτρου της Νέας Πάφου, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και στο οποίο η αυστραλιανή ομάδα εργάζεται από το 1995.

Μυστήρια της ανθρωπότητας: Η λάμπα της Ντέντερα(Βίντεο)

Ίσως θα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου τη φράση πως εκεί που σταματούν να μιλούν οι άνθρωποι, μιλούν οι πέτρες. Πρόκειται για νόημα πέρα για πέρα αληθινό, που έχει να κάνει με τα κάθε μορφής και τύπου αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας δείχνουν πράγματα και γεγονότα που αλλάζουν τα όσα πιστεύαμε έως τώρα, τα όσα ήθελε η συμβατική ιστορία να πιστεύουμε.

Κλασσικό και μέγιστο παράδειγμα αποτελούν οι τοιχογραφίες και οι λιθογραφίες. Όπως αυτές που συναντάμε στην Αρχαία Αίγυπτο. Εκεί στο βάθος των πυραμίδων, που το σκοτάδι σκεπάζει τα πάντα, υπάρχουν σχέδια μεγάλης ακρίβειας, τα οποία έχουν να μας πουν πολλά για το παρελθόν των λαών.

Ντόροθι Κινγκ: Κιμ, οι Έλληνες το έκαναν καλύτερα! Δηλώνει ξανά το σεβασμό της προς την αρχαία Ελλάδα

Δείτε ποια φωτογραφία πόσταρε η γνωστή αρχαιολόγος για να απαντήσει στην φωτογράφηση της τηλεπερσόνας που σάρωσε το Ίντερνετ.
Με ένα καυστικό σχόλιο στο Twitter της, η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ... αποστομώνει την Κιμ Καρντάσιαν και την τελευταία της γυμνή φωτογράφηση που προκάλεσε χιλιάδες συζητήσεις.

«Για άλλη μια φορά Κιμ, οι Έλληνες το έκαναν πρώτοι - και καλύτερα!» γράφει η αρχαιολόγος, που συνοδεύει το tweet της με μια φωτογραφία του ρωμαϊκού αντιγράφου της Καλλιπύγου Αφροδίτης, ενός από τα πιο «αισθησιακά» αγάλματα της αρχαιότητας.

Αρχαία ελληνικά αγγεία ζωντανεύουν σε κινούμενα σχέδια(Βίντεο)

Μικρές ιστορίες σε σενάριο που εμπνεύστηκαν τα παιδιά

Οι παραστάσεις των ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων απεικονίζουν μόνο μια στιγμή στο χρόνο κι όμως σχεδόν πάντα αφηγούνται μια ολόκληρη ιστορία.

Δεν θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς, με τρόπο κινηματογραφικό, το πριν και το μετά των στιγμών αυτών; Μια ανακάλυψη της μουσειολόγου Μάρως Αλεξάκη.

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΩ FACEBOOK

Όταν η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για απειλές κατά της ζωή της, εννοούσε τα διάφορα απειλητικά σχόλια που δημοσιεύονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! (Facebook κ.ά).
Αυτό γνωστοποιεί με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου η κ. Λαγκάρντ, με την οποία, αφού τον ευχαριστεί για το ενδιαφέρον και την άμεση παρέμβασή του στο όλο θέμα, διευκρινίζει ότι τελικά «οι απειλές, για τις οποίες έκανα λόγο αναφέρονται σε διάφορα απειλητικά σχόλια που δημοσιεύονται εδώ και δύο χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ανατριχιαστικό βίντεο: Μερικά από τα ανίκητα όπλα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και τα εργαστήρια που φτιάχνονται – Τι ετοιμάζουν;

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο: