Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Μαντώ Μαυρογένους (1796-1840) Η φλογερή πατριώτης



Του  Πάνου Ν. Αβραμόπουλου
από το olympia

Μέσα απο την ηθική έξαρση, τον ηρωϊσμό, την αυταπάρνηση για την πατρίδα και το μεγαλείο της επανάστασης ΄21, αναδύεται η δαφνοστεφανωμένη μορφή της ακατάβλητης ηρωΐδας Μαντούς (Μαγδαληνής) Μαυρογένους. Υπήρξε πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας, αγάπης για την πατρίδα και ενέπνευσε με το αδαμάντινο και ιδεοφόρο παράδειγμά της, στην παλιγγενεσία του έθνους, όχι μόνο τις ελληνίδες, αλλά και τις φιλέλληνες διανοούμενες της Ευρώπης. Η Μαντώ θυσίασε στον αγώνα για τον εξοπλισμό του στόλου μας, αλλά και την δημιουργία τμήματος πεζικού, την πελώρια περιουσία της απο χρυσά νομίσματα και ακίνητα της εποχής, μα πάνω απο όλα τα δροσερά της νειάτα, αφού
πάνω στις πολιτικές ίντριγκες των μικροπολιτικών της επανάστασης, προσέκρουσε και εθραύσθη η λεπταίσθητη υγεία της.

Πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας

Η πρώτη τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι τη Δευτέρα παρουσία του Έλληνα και του Κύπριου υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Νίκου Χρυσοδουλίδη, οι οποίοι θα ταξιδεύσουν στη Σερβία, ανέφερε η TV21 των Σκοπίων.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, είπε στην τακτική ενημέρωση ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδεύσει στη Σερβία για να συναντηθεί με Σέρβους ηγέτες, μεταξύ αυτών του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του κοινοβουλίου και του νέου Πατριάρχη.

Σύμφωνα με τον Παπαϊωάννου, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Αζερμπαϊτζάν: Θέλει την καταστροφή μνημείων και εκκλησιών των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπ

Το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται πως εφαρμόζει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «πρακτικές» που έκανε γνωστές η Τουρκία στη Συρία και αυτό διότι οι Αζέροι τον τελευταίο καιρό έχουν επιδοθεί σε μια εγκληματική καταστροφή συμβολικών ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την θρησκευτική ταυτότητα των περιοχών στις οποίες επέκτειναν την επιρροή τους.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο της Αρμενίας και αναμεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Ahval, μετά την επιτυχημένη έκβαση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέρ της πλευράς του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος Αλίεφ φαίνεται να έδωσε «πράσινο φως» σε επιθέσεις εναντίον μνημείων ιδιαίτερης σημασίας για τους Αρμένιους.

Στα "κάγκελα" οι Τούρκοι με τον Φλώρο: "Αλαζονικά τα λόγια του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ"

Εξαλοι είναι οι Τούρκοι με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τα γειτονικά ΜΜΕ, "ξεσάλωσαν" με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στην Ουάσιγκτον.

Αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία κοινό παρονομαστή αστάθειας στις κρίσεις που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φλώρος είπε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη προκειμένου να καταφέρει να υπογράψει το παράνομο Τουρκολιβυικό Μνημόνιο.

Τον χαβά του ο Ακάρ: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

«Οι Έλληνες γείτονές μας συνέχεια φθείρουν το διεθνές δίκαιο και ζητούν πράγματα με ρητορική εκτός δικαίου» τόνισε.

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας από την Ίμβρο πως οι Έλληνες είναι αυτοί που συνεχίζουν τις προκλητικές και προβοκατόρικες ενέργειες. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση του πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ακάρ, «παρά την εποικοδομητική, ειρηνική στάση της Τουρκίας και