Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Δύο κεφαλές Ελλήνων θεών βρέθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία(Βίντεο)

Κεφαλές δύο Ελλήνων θεών ανακαλύφθηκαν σε αρχαία πόλη της δυτικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τον συντονιστή της ανασκαφής δρ. Gokhan Coskun, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, πρόκειται για κεφαλές αγαλμάτων της Αφροδίτης και του Διόνυσου.

Τα σώματα των αγαλμάτων είχαν βρεθεί σε προηγούμενη ανασκαφή, όπως είπε ο δρ.Coskun -αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar, ενώ οι κεφαλές των αγαλμάτων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών σε μία κοίτη ενός κολπίσκου στην αρχαία πόλη των Αιζανών.

«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών συναντήσαμε ευρήματα που μας εξέπληξαν.

Εκνευρισμός Ερντογάν για Αλεξανδρούπολη και Rafale

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος για την πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία στην Ελλάδα. «Ο Μακρόν μου είπε πως "εκείνοι έχουν χρήματα". Του απάντησα και του είπα "σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ"», δήλωσε. 

Μανώλης Κωστίδης
Από το kathimerini

Ενοχλημένος από την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την προμήθεια γαλλικών Rafale από πλευράς Ελλάδας εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ και τόνισε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση από την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα F-16.

Ο Ερντογάν είναι αντίθετος στη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Στρατού»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία ‘ευρωπαϊκού στρατού’΄, ισχυριζόμενος ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενταγμένες στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η τουρκική sondakika.com, με «δήλωση του στον Τύπο μετά τη Σύνοδο των Ηγετών της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας, αναφερόμενος στην κίνηση για δημιουργία στρατιωτικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν είπε, «Αυτό δεν είναι ένα πιθανό project. Δεν είναι δυνατό. Όπως αναφέρατε, οι χώρες της ΕΕ, είναι κατά κύριο λόγο χώρες (ενταγμένες) στο ΝΑΤΟ και η συντριπτική τους πλειονότητα δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, μια τέτοια δομή», είπε.

Μάζης: Η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν είναι αναντικατάστατη (Ηχητικό)

Με φόντο την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, o Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ, εκτιμά πως η ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών τους σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μόνιμη.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 και τον Αλφόνσο Βιτάλη, εκείνο το οποίο ελπίζουν και δρομολογούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικές δυνάμεις που χαρακτηρίζονται συνδεόμενες με ειδικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, είναι η μετάβαση από την κυβέρνηση Ερντογάν σε μία άλλη με φιλοδυτικότερο προφίλ.

Το Εθνικό κεφάλαιο, ως στρατηγικός καταλύτης.

Γράφει ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης
Από το amynageostratigiki

Όταν μιλάμε για ολοκληρωτική στρατηγική ή αλλιώς υψηλή στρατηγική για ένα κράτος, εννοούμε τυπολογικά τουλάχιστον την κινητοποίηση του συνόλου των εσωτερικών και εξωτερικών πυλώνων ισχύος του, προκειμένου να αντλήσει ο κρατικός δρων τα απαραίτητα αποθέματα ισχύος για την εκπλήρωση των σκοπών του. Ένας παράγοντας εξωτερικής ισχύος που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά που στα μάτια του γράφοντος δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο είναι η ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό.

Άνευ όρων παράδοση του Ερντογάν στις ΗΠΑ(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Παραδόθηκε αμαχητί ο Ερντογάν στον Μπάιντεν! Άνευ όρων παράδοση του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του Infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Γιατί το αδιέξοδο Ερντογάν έγινε χειρότερο μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Η αποκωδικοποίηση των διαρροών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, μάλλον παραπέμπει σε ναυάγιο. Όχι μόνο δεν έγινε βήμα γεφύρωσης όσων διχάζουν τις δυο χώρες, αλλά καθίσταται ολοένα και πιο προφανές ότι τόσο στρατηγικοί όσο και λόγοι εσωτερικών ισορροπιών στις ΗΠΑ, δεν επιτρέπουν την επανάληψη της σκανδαλωδώς ανεκτικής συμπεριφοράς απέναντι στην Τουρκία που επέδειξε η Δύση την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη λήξη του.

Του Ζαχαρία Β. Μίχα
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)

Από το defence-point

Η αναφορά πηγών της αμερικανικής προεδρίας ότι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την επιθυμία του

Άνθρακες ο θησαυρός για τον Ερντογάν… Με άδεια χέρια και το κεφάλι κάτω

Αποδείχθηκε δύσκολη η συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιβεβαιώθηκε η ενημέρωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου πριν το τετ-α-τετ των δύο ηγετών. Ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει καθαρές κουβέντες και εξηγήσεις από τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Μετά τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος μας έστειλε ένα σημείωμα για τη δύσκολη συνομιλία και ο καθένας που την διαβάζει καταλαβαίνει ότι πέρα από τα ευχολόγια τα προβλήματα παραμένουν.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία