Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η ιστορία του νεοελληνικού νομίσματος

Ο φοίνικας, η δραχμή και το ευρώ είναι τα τρία νομίσματα (νομισματικές μονάδες), που κυκλοφόρησαν διαδοχικά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Ηράκλειο: Βούτηξαν με την ελληνική σημαία για να πιάσουν τον σταυρό (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Το κρύο ήταν τσουχτερό, αλλά δεν πτόησε πολλούς Ηρακλειώτες να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του λιμανιού του Ηρακλείου, για να πιάσουν τον Σταυρό, όπως επιτάσσει το έθιμο.

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία: Μαζική διαδήλωση από τις γυναίκες με τα «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι(Βίντεο)

Γαλλία | Κίτρινα γιλέκα: Στην ιστορική πλατεία της Βαστίλης, στην «καρδιά» του Παρισιού, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (06/01/2019) πολλές γυναίκες, μέλη των «κίτρινων γιλέκων», την επαύριον των μεγάλων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, που σημαδεύθηκαν από βίαια επεισόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), οι γυναίκες έψαλαν στα σκαλιά του σταθμό «Opéra – Bastille» τη «Μασσαλιώτιδα», τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, κρατώντας στα χέρια κίτρινα μπαλόνια.

Και τον χειμώνα βάζουμε πάντα ... αντηλιακό

Του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.,
Από το medlabnews.gr


Ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα σήμερα. Βάλτε αντηλιακό! Ο ήλιος πια είναι δυνατός και επικίνδυνος και τον χειμώνα... Χρειάζεται να βάζετε αντηλιακό ακόμα και τώρα. Σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του σώματος, πρόσωπο, χέρια, ντεκολτέ, φαλάκρα είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού εφόσον έχετε να περπατήσετε εκτεθειμένοι στον ήλιο.
Για τους περισσότερους το αντιηλιακό έχει συνδυαστεί μόνο με την θάλασσα και την ηλιοθεραπεία στην παραλία. Όμως έτσι όπως έχει αλλάξει το κλίμα, έχουμε πολύ περισσότερες μέρες το χρόνο με ηλιοφάνεια και ο ήλιος πια έχει γίνει πολύ δυνατός. Έτσι δεν σημαίνει ότι το αντηλιακό χρησιμοποιείται μόνο στην θάλασσα και μόνο το καλοκαίρι. Δυστυχώς και τον χειμώνα είναι απαραίτητη η προστασία από τον ήλιο.

Η γεώτρηση της Exxon Mobil

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού
Η γεώτρηση της Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ γίνεται σε συνεργασία με την Qatar Petroleum. Κατά συνέπεια όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας, κάνουν ένα στρατηγικό λάθος και το ίδιο ισχύει για όσους λένε ότι δεν πρέπει να αναδείξουμε το θέμα. Τα πράγματα είναι απλά, αφού η Qatar Petroleum έχει δικούς της ανθρώπους και πάνω στο καράβι της αγγλικής εταιρείας που λειτουργεί για λογαριασμό της αμερικανικής. Άρα οι πληροφορίες μεταδίδονται άμεσα και αμέσως. Επίσης ξέρουμε ότι αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα με την ειδική λάσπη λόγω εύρεσης σπηλιάς στην πορεία του γεωτρύπανου.

Το νέο κοίτασμα της Κύπρου

Του Ν. Λυγερού

Όσο και να ήθελαν μερικοί να κρύψουν ή κατά κάποιο τρόπο να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η Exxon Mobil θα άρχιζε το πρόγραμμά της στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα δεν μπορούν να συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Αν σκεφτούμε ότι αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο το άφησε η Total και κράτησε μόνο το 11 λόγω του στρατηγικού λάθους του διευθυντή, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο θεαματικό. Η αλλαγή φάσης που προκαλεί αυτό το κοίτασμα δεν έχει καμιά σχέση με αυτές των προηγουμένων και το πιο σωστό είναι να μιλάμε πλέον για αλλαγή κύκλου στον τομέα των υδρογονανθράκων της Κύπρου.