Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Οι άγνωστες «Θερμοπύλες» του ποντιακού ελληνισμού - Οι εγκλωβισμένοι Πόντιοι αντάρτες αλληλοσκοτώνονται για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων

To 1914 οι Τούρκοι εξαπολύουν εναντίον των χριστιανών της Μικράς Ασίας τον λεγόμενο πρώτο διωγμό.
Οι χριστιανοί του Πόντου όμως, δεν αποδέχονται στωικά τη μοίρα τους και αντιδρούν οργανώνοντας αντάρτικες ομάδες. Στις αρχές του 1917 το ποντιακό αντάρτικο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκαλώντας πονοκέφαλο στις τουρκικές Αρχές. Ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Σαμψούντας Ρεφάτ πασάς εξαπέλυσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην οροσειρά του Νεπιέν Νταγ, η οποία αποτελούσε ένα από τα ορμητήρια των Ποντίων ανταρτών.

Η σκακιέρα SER

Του Ν. Λυγερού

Η σκακιέρα Sierpinski-Einstein-Rosen είναι μια επινόηση που προσφέρει στη σκακιστική και μαθηματική σκέψη την ικανότητα να διαχειριστεί ένα χώρο με δύο διαστάσεις, αλλά με πολλαπλούς χρόνους λόγω του κεντρικού εμποδίου και ταυτόχρονα της υπερκίνησης που επιτρέπουν τα γαλάζια τετράγωνα. Με αυτόν τον τρόπο και λόγω της πρόσθεσης κομματιών, ενώ κατά τα άλλα διατηρούμε τους ίδιους σκακιστικούς κανόνες έχουμε ένα παίγνιο όχι μόνο πιο πολύπλοκο, αλλά και πιο δημιουργικό όσον αφορά στις μελέτες και τα ματ. Έτσι η νοημοσύνη και η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι άκρως απαραίτητες. Η σκακιέρα SER είναι ιδανική για όσους ξέρουν να ξεπερνούν τα δύσκολα εμπόδια.

Η σημασία των θαλάσσιων οικοπέδων

Του Ν. Λυγερού

Η σημασία των θαλάσσιων οικοπέδων της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο οικονομική, όπως θέλουν να πιστεύουν μερικοί. Τα θαλάσσια οικόπεδα είναι ένας άμεσος τρόπος να ενισχύσουμε την ΑΟΖ μας, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αφού μέσω αυτών διαμορφώνουμε μια γεωστρατηγική σκακιέρα που μας δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές για τα εθνικά μας θέματα. Η ΑΟΖ δεν είναι ένα ζήτημα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Κύπρο, αλλά ένα δικαίωμα το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τον Ελληνισμό που ξέρει τι σημαίνει επί της ουσίας θαλασσοστρατηγική.

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ…ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ

Dimosievma SabahΤου  Νίκου Χειλαδάκη
Από το  nikosxeiladakis
 
Με ένα πραγματικά καταπληκτικό άρθρο ο Τούρκος αρθογράφος της εφημερίδας Sabah, Hasan Bülent Kahraman, αφού κάνει μια μακρά περιγραφή της μεγάλης βυζαντινής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης, ζητεί με ξεκάθαρο τρόπο την επαναφορά και αναβίωση αυτής της κληρονομιάς που σήμερα είναι καλυμμένη κάτω από τους μουσουλμανικούς σοβάδες που καλύπτουν τους τοίχους των εκκλησιών που έγιναν τζαμιά.

Ο Hasan Kahraman αρχίζει το άρθρο του κάνοντας εκτενή αναφορά στην μονή του Παντοκράτορος και στην εκκλησία της Παμμακάριστου που σήμερα είναι το Fethiye τζαμί. Ενώ το βυζαντινό αυτό περίτεχνο κτίσμα πριν από 20 χρόνια ανακηρύχτηκε από την UNESCO σαν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο Kahraman κατηγορεί τις τουρκικές πολιτιστικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτα από τότε για να αξιοποιήσουν αυτό το θαυμάσιο βυζαντινό μνημείο με τόσο μεγάλη παγκόσμια προβολή. 

ΒΙΝΤΕΟ από το μαρτυρικό Χαλέπι: οι μοναχικοί ήρωες της αντίστασης της πόλης

Στο βίντεο που θα δείτε και τραβήχτηκε σήμερα στο Χαλέπι, υπάρχει μια συγκινητική λεπτομέρεια που ο ανθρωπισμός της ξεπερνά κάθε τραγωδία του πολέμου.

Συριος ήρωας, συνταξιούχος μηχανικός παραμένει μόνος του στο σπίτι του στο Χαλέπι και υφίσταται όλα τα βασανιστήρια του τρόμου, της πείνας και της δίψας. Έχοντας διώξει στην πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, κόρες και γυναίκα, πηγαίνει κάθε μέρα και επισκέπτεται φαντάρο του συριακού στρατού που φυλάει σκοπιά σε θέσεις επικίνδυνες της διχοτομημένης πόλης, στον ελευθερο τομέα του Χαλεπίου αλλα σε απόσταση αναπνοής από τους τζιχαντιστές.

Άρθρο κόλαφος από ΗΠΑ: "Γερμανία θυμήσου το 1953 όταν και η Ελλάδα σου έσβησε τα χρέη"!


  Image

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Γερμανίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, αποτυπώνεται με ένταση σε δημοσίευμα της WASHINGTON POST, με τίτλο “Για την ελληνική κρίση η Γερμανία να μάθει από το δικό της οικονομικό παρελθόν”.

Ο συντάκτης του άρθρου Harold Meyerson, συγκρίνει την νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του Αντενάουερ στην Γερμανία υποστηρίζοντας ότι και οι δύο κλήθηκαν να διαχειριστούν την κακοδιαχειριση των χωρών τους.

Guardian: "Για να δραπετεύσει από την οικονομική «κόλαση» η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει με Grexit"

Για να ξεφύγει από την οικονομική «κόλαση» ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μείνει αμετακίνητος στις θέσεις του, ακόμα και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ, για να κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι εταίροι του, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της την Κυριακή.
 
Στη στήλη Business Leader, όπου οι οικονομικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζουν τα γεγονότα της εβδομάδας, προβάλλει το θέμα της Ελλάδας και οι τακτικές που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

ΤΟ Δ' ΡΑΙΧ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Παραλήρημα από την Handelsblatt: "Καταστρέψτε την Ελλάδα για παραδειγματισμό - Αγέλες τα ευρωπαϊκά κράτη"!

Άρθρο όνειδος της «σοβαρής» οικονομικής εφημεριδας Handelsblatt, αποκαλεί τους λαούς της Ευρώπης «αγέλες» και καλεί την Γερμανία να καταστρέψει την Ελλάδα για παραδειγματισμό, αποκαλύπτοντας ετσι το πραγματικό πρόσωπο του Δ' Ράιχ.
 
Πρόκειται στην κυριολεξία για αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου αυτών που αιματοκύλισαν την Ελλάδα στο Β' ΠΠ και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για αυτό.

19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ-ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ... Αυτή είναι η αλήθεια για τα Ιμια: Λεπτό προς λεπτό η κρίση μέσα από τη ημερολόγιο του ΓΕΕΘΑ

Δεκαεννέα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, την ώρα που οι Τούρκοι εμφανίζονται όλο και πιο θρασείς στο Αιγαίο με αποκορύφωμα την υπέρπτηση επάνω από τις νησίδες-τόπο μαρτυρίου των τριών Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων την μοιραία νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 και την ενέδρεα που έστησαν στο ελικόπτερο του υπουργού Εμυνας Π.Καμμένου (του πρώτου ΥΕΘΑ που μετά από 19 χρόνια τιμά τους 3 νεκρούς στο τόπο της θυσίας) το defencenet.gr, παρουσιάζει τα κυριότερα σημεία του επίσημου "ημερολογίου" καταγραφής των συμβάντων του ΓΕΕΘΑ εκείνων των δραματικών ωρών, όπως καταγράφηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διεθνή ΜΜΕ: Από το «σκότωσες την Τρόικα» στον... «Εφιάλτη της Ευρώπης»

Συνεχείς οι αναφορές στη νέα ελληνική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ - Handelsblatt: Η Αθήνα αιφνιδίασε - Ματαίωσε μονομερως τμήματα του προγράμματος - Εξασθένησε τη θέση της στο θέμα της Ουκρανίας
Συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση και να πυροδοτεί αντιδράσεις το αποτέλεσμα των πρώτων συναντήσεων κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ιδίως όμως τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η ... απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών, η ρήξη θα έλεγε κανείς, έχουν αποτυπωθεί και σήμερα στα πρωτοσέλιδα και στις ιστοσελίδες μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ.

Κρούγκμαν: «Θέλετε να βάλουμε στοίχημα;» - Άρθρο - «ποταμός» για τις πιθανές σχέσεις Ελλάδας-ΣΥΡΙΖΑ-ΕΕ

Ο διάσημος οικονομολόγος βάζει δύο στοιχήματα: αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιβιώσει από 1-2 χρόνια μεγάλων αναταραχών θα συμπαρασύρει σε έξοδο κι άλλες χώρες του Νότου και δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω μπροστά στη Μέρκελ που ακολουθεί τακτική... Κορλεόνε!
Την πεποίθησή του πως η σχέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη και δη τη Γερμανία δεν πρόκειται να είναι εύκολη καταθέτει ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο Αμερικανός “σοφός”, που από μακρού χρόνου έχει τοποθετηθεί επικριτικά εναντίον της γερμανικής οικονομικής συνταγής, της “ορθοδοξίας της λιτότητας”, εμφανίζεται έτοιμος να βάλει δύο σημαντικά στοιχήματα για την περαιτέρω πορεία της “δύσκολης” διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Μέρκελ.

SUNDAY TIMES: Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ρόλο της Ρωσίας σχολιάζει δημοσίευμα των Sunday Times.
Ο συντάκτης χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα δούρειο ίππο του Πούτιν συνοδεύοντας το άρθρο από επεξεργασμένη φωτογραφία που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να τραβά έναν τεράστιο ξύλινο ίππο πάνω στον οποίο κάθεται ο γυμνόστηθος Βλαντιμίρ Πούτιν!
Ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ-ΑΡΤΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ

 Το ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα «κατέρρευσε» μετά από 149 χρόνια.

Όπως αναφέρει το epirusgate, το γεφύρι έπεσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το Σάββατο το πρωί τα Τζουμέρκα.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα το 1866.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΑΡΤΑ – ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΑ

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας.
Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος της Άρτας, ενώ σε προληπτική εκκένωση χωριών στα πεδινά προχωρούν οι αρχές, καθώς ο Άραχθος, ο Αχέροντας και ο Λούρος έχουν ξεφύγει από το όριο κινδύνου.
«Θα εκκενώσουμε προληπτικά τα πεδινά χωριά, ο Άραχθος κατεβάζει νερό» είπε στον Σκαϊ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.