Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η Μάχη της Αράχωβας

Με την έναρξη της Επανάστασης, η Αράχωβα, το σημερινό χειμερινό τουριστικό θέρετρο στις υπώρειες του Παρνασσού, απελευθερώθηκε από τους λίγους Τούρκους που ζούσαν εκεί. Το 1823 όμως, κατά την εκστρατεία του Γιουσούφ Περκόφτσαλη πασά στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τουρκικός στρατός ανάγκασε τους αριθμητικά λιγότερους Έλληνες να εγκαταλείψουν την κωμόπολη, η οποία κάηκε στις 10 Ιουνίου.
Η Αράχωβα βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο τον Νοέμβριο του 1826, όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πραγματοποίησε εκστρατεία στις «προσκυνημένες» περιοχές της Στερεάς Ελλάδας για να αναζωπυρώσει το επαναστατικό πνεύμα των κατοίκων της και να αναγκάσει τον Κιουταχή να στείλει δυνάμεις εναντίον του, εξασθενώντας το στρατόπεδό του στην Αθήνα που πολιορκούσε την Ακρόπολη.

Η Τουρκία προκαλεί με πυρά στο τριεθνές των ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου και Κύπρου(Χάρτες)

Από το onalert

Να φρακάρει με πυρά το τριεθνές των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεσμεύοντας παράνομα για ασκήσεις τέσσερις διαφορετικές περιοχές, συνολικού εμβαδού σχεδόν 20 χιλιάδων τετραγωγικών χιλιομέτρων, επιχειρεί η Άγκυρα. Ταυτόχρονα προαναγγέλλει ακόμη δυο ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου αλλά και στα βόρεια του Αρχιπελάγους μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Με ένα μπαράζ από Navtex τις οποίες εξέπεμψε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για το διήμερο 19 και 20 Δεκεμβρίου,

Ο ΣΑΛΒΙΝΙ ΚΗΡΥΞΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Του Νίκου Χειλαδάκη 
Από το  nikosxeiladakis

Ο ηγέτης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απτόητος από τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έβγαλε ένα κυριολεκτικά πύρινο λόγο στις Βρυξέλλες κηρύσσοντας στην πραγματικότητα τον πόλεμο κατά αυτής της Ευρώπης που… μάλλον πνέει τα λοίσθια.

Την περασμένη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την επίσημη έκθεσή της με την οποία εκτιμά ότι η Ιταλία πληροί τα κριτήρια ώστε να υπαχθεί στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος με βάση το άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ρωσική προειδοποίηση σε Πρίστινα: «Μην υπερτιμάτε τις δυνάμεις σας» – Στους δρόμους οι Σέρβοι – Ρωσία-Κίνα έτοιμοι για επέμβαση στο Κόσοβο(Βίντεο)

Βούτσιτς προς τον Ρώσο πρέσβη: «Δεν έχουμε λόγο να εμπιστευόμαστε πλέον το ΝΑΤΟ”.

Ραγδαίες εξελίξεις νέου τύπου έχουμε και σήμερα μετά τα χθεσινά γεγονότα στην Βόρεια Μιτρόβιτσα με τις μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδων Σέρβων κατά του σχεδίου των Αλβανών.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι Αλεξάντρ Τσεπούυριν, πήρε την σκυτάλη από το ΥΠΕΞ της χώρας του και απείλησε τις αρχές της Πρίστινα: «να μην υπερεκτιμούν τις εξουσίες τους», αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ:  Προσοχή τις επόμενες ώρες - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού - Ισχυρή κακοκαιρία θα σαρώσει τη χώρα - Πού και πότε θα εκδηλωθούν έντονες καταιγίδες
Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής (25/11/2018), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά:

- Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που βαθμιαία το βράδυ της Κυριακής θα επηρεάσουν τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Επιβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός τη συμφωνία για το Γιβραλτάρ - Τι αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε. για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.
Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας. «Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit