Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Το ιστορικό πλοίο των Βίκινγκς έφθασε στη Χίο


Στο λιμάνι της Χίου κατέπλευσε την Κυριακή το απόγευμα το Νορβηγικό πλοίο “Saga Farmann” το οποίο είναι ναυπηγημένο στα πρότυπα των πλοίων των Βίκινγκς. Είναι μια πιστή ανακατασκευή ενός παραδοσιακού πλοίου των Βίκινγκς, σχεδιασμένο με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές καταγραφές της εποχής. Το πλοίο είναι κατασκευασμένο με την ίδια τεχνική και τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς και αποτελεί μια ζωντανή αναπαράσταση της ναυπηγικής τέχνης του 9ου αιώνα.

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Το 1985 στα πλαίσια πολιτικών που θα τραβούσαν το ενδιαφέρον των γυvαικώv για τους κλάδους των επιστημώv, εκδόθηκε μια έκθεση από τους Jill Bowling και ο Brian Martin με τίτλο “Επιστήμη, μια αvτρική διαταραχή”. 

Η κατανόηση κειμένου είναι ζήτημα δημοκρατίας


Του Τάκη Θεοδωρόπουλου 

Tην αχίλλειο πτέρνα της εκπαίδευσης δεν χρειάζονταν οι απογοητευτικές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στον διαγωνισμό της PISA για να την αντιληφθούμε. 

Τίγρης των Βαλκανίων ή Ψωροκώσταινα της Ευρώπης;


Του Κώστα Στούπα* από το Άρδην τ. 129 που κυκλοφορεί

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σαφή σημάδια βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Όποιος τα παραβλέπει ή τα υποτιμά μεροληπτεί. Το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώνεται, ο προϋπολογισμός μετά την περιπέτεια της πανδημίας γίνεται πλεονασματικός, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και οι εξαγωγές το ’22 σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ.

Τατάρ: Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για να κυριαρχήσουμε στην ανατολική Μεσόγειο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η Κύπρος θα είχε γίνει σήμερα ελληνικό νησί», επεσήμανε μιλώντας για την εισβολή στην Κύπρο

Κόμπος: Κύπρος και Αίγυπτος συζητούν συνεργασία για εκμετάλλευση φυσικού αερίου


Στην προσήλωση της Κυβέρνησης στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Γάζα και διάνοιξης του περάσματος για ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα, καθώς και στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου, σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram Daily, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο στις 4 και 5 Ιουνίου.

ΚΕ για μετανάστες σε Νεκρή Ζώνη: Βρισκόμαστε σε συνεργασία με UNFICYP


Οι 27 παράτυποι μετανάστες παραμένουν εντός της Νεκρής Ζώνης, τους οποίους συνδράμει η Ειρηνευτική Δύναμη και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεργασία με την UNFICYP προς αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών τους, αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Δυναμική αντίδραση – 24»: Ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις με προσωσικό και μέσα από την 8η, 9η και 28η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ [vid, pics]


Από 29 έως 31 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι Τακτικές Άσκησεις Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «Δυναμική αντίδραση – 24», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Πολεμικό Ναυτικό, τα συμπεράσματα από τις ASPIDES… και ανάγκη λύσεων ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΩΝ


Περίπου 2500 χρόνια πριν, οι αρχαίοι Έλληνες, και πιο συγκεκριμένα οι Αθηναίοι (και από αυτούς όχι όλοι, τα «προβληματάκια» μας τα έχουμε αιώνες τώρα) μέσω του Περικλή, ο οποίος έχει και την πατρότητα της φράσης, είχαν αναγνωρίσει τη σημασία του ελέγχου των θαλασσών, ως μέσω για την ευημερία και ασφάλεια ενός κράτους/έθνους (άσχετα αν το έθνος δεν ήταν η κινητήρια δύναμη τότε). 

Τελειώνει ο χρόνος για τις φρεγάτες MEKO για τον στόλο: Δυσεπίλυτος γρίφος το κομβικό πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι η πρώτη της κλάσης ΜΕΚΟ που παρέλαβε το πολεμικό ναυτικό. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Ο χρόνος στην κλεψύδρα των ΜΕΚΟ αδειάζει με άγνωστο ως τώρα το μέλλον για τις τέσσερις φρεγάτες, κατά συνέπεια και για ένα από τα σημεία που αφορά την ενίσχυση του στόλου.

Constellation..... «που πας ρε καημένε Καραμήτρο … που δεν ξέρεις καν τι θα πει ναυπηγείο και τι θα πει χτίζω καράβι;»


Constellation.....

«που πας ρε καημένε Καραμήτρο … που δεν ξέρεις καν τι θα πει ναυπηγείο και τι θα πει χτίζω καράβι;»

ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας: Τις επόμενες εβδομάδες υπογράφουμε τη LoA για τα F-35-Διακρατική με τις ΗΠΑ για τις Constellation


Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι «ευκαιρία» για ψήφο διαμαρτυρίας ή τιμωρίας. Δεν είναι δημοσκόπηση. Κρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, να ανακόψουν την πορεία της χώρας, πολύ δε περισσότερο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή μας. 

Η ελληνική anti-drone ασπίδα στα χνάρια της ασπίδας της Νότιας Κορέας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Οι anti-drone ασπίδες εξελίσσονται με συστήματα πολλαπλών αισθητήρων με αλγόριθμους, πυραύλους, δίχτυα και λέιζερ υψηλής ισχύος.

Διονύσης Αντωνέλλος

Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ: «Σε εξέλιξη η παραγωγή πολεμικών drones από την Ελλάδα»


Σε παραγωγή πολεμικών drones προχωρά η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης.

Το σποτ του πρώην ΑΓΕΑ Γεώργιου Μπλιούμη που κατεβαίνει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία


Ένα νέο βίντεο δημοσίευσε στα social media ο υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, Πτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Μπλιούμης.

Κικίλιας: Tεράστια προίκα για την Πολιτική Προστασία η ενίσχυση του στόλου της Πυροσβεστικής μέσω του ΑΙΓΙΣ


Τρεις συμβάσεις στα 13 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν την προμήθεια 7 βυτιοφόρων και 28 υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων.

Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας η απόκτηση νέων ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης για τη Πολεμική Αεροπορία

Γιάννης Νικήτας

Ιδιαίτερα «οριακό» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Πολεμική Αεροπορία καταγράφεται το επιχειρησιακό περιβάλλον των εναέριων μέσων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Πρόκειται για ένα ζήτημα με ποικίλες προεκτάσεις δεδομένου πως η Έρευνα και η Διάσωση στη θάλασσα είναι θέμα ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος και μάλιστα με προεκτάσεις στην εξωτερική πολιτικά και τα ελληνοτουρκικά.

Παίζουν με την εθνική κυριαρχία για χάρη των γλάρων; Νέα Ίμια;


“Αυτοκτονία. Σήμερα υπογράφεται μνημόνιο απόσυρσης του βοσκού από 6 νησάκια στα #Δωδεκάνησα (και μη επαναμίσθωσης από τον Δήμο Αστυπάλαια) για να προστατευθούν θαλασσοπούλια! Με ερασιτεχνισμούς η οικολογία αντιπαρατίθεται ευθέως με την ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα στην ΑΟΖ. Η Τουρκία καραδοκεί…”. 

Υπογράφηκε δήλωση προθέσεων για συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον θαλάσσιο τομέα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα υπέγραψαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, και ο Γάλλος Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας, κ. Hervé Berville.

Τα πέντε βήματα για ενιαία αντιπυραυλική άμυνα της Ε.Ε


Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα θωράκισης των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να αναπτύξει τη δική της ενιαία αντιαεροπορική ασπίδα, υπό την πίεση της Ρωσίας και την κοινή διαπίστωση ότι οι απειλές στο σύγχρονο πεδίο είναι πολυδιάστατες.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ας μην διαδίδουμε παραμύθια, δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δρόμος για καμία χώρα – λέει ο καλύτερος ειδικός της ΕΕ για τα Βαλκάνια


Ιούνιος 3, 2024. Ελλάδα.

Φωτό από την Εξπρές στων Σκοπίων, ο Σκοπιανός συντάκτης έσβησε στον χάρτη το «North» από το όνομα της χώρας του

Τουρκία: Καθαιρέθηκε φιλοκούρδος δήμαρχος- Αντιμέτωπος με φυλάκιση


Ο φιλοκούρδος δήμαρχος της πόλης Χακιάρι στη νοτιοανατολική Τουρκία καθαιρέθηκε κατηγορούμενος για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και αντικαταστάθηκε από τον κυβερνήτη, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τουρκία: Αλλαγή πολιτικής από Ερντογάν;


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλα τα στελέχη του χθες και προχθές συναντήθηκαν σε περιοχή κοντά στην Άγκυρα για ένα διήμερο αξιολόγησης και διαβούλευσης των βασικών πολιτικών του κόμματος, από τώρα και στο εξής. 

Γκαλάντ σε ΗΠΑ: Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κυριαρχία της Χαμάς, εξετάζονται εναλλακτικές


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επανέλαβε, σε συνομιλία με τον αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας, τη δέσμευση της κυβέρνησής του να διαλύσει τη Χαμάς στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, ανέφερε το γραφείο.

Νετανιάχου: «Ναι» σε κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους - «Όχι» στον τερματισμό του πολέμου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Θετικός σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τους ομήρους, χωρίς ωστόσο να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς, φαίνεται πως είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Υπό πίεση ο Νετανιάχου


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σε οριακότατο σημείο έχει φθάσει η κατάσταση και από πολιτικής/κυβερνητικής σκοπιάς στον πόλεμο της Γάζας, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να έχει παρουσιάσει τις τελευταίες 72 ώρες ένα υπολογίσιμο και πλήρες σχέδιο κατάπαυσης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας (μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς) με πολλά επιμέρους σημεία (απελευθέρωση ομήρων, ανταλλαγή αιχμαλώτων, αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων, δυναμική και πολυεπίπεδη ανθρωπιστική παρέμβαση, σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, εγγυήσεις των ΗΠΑ κ.ά.), ενώ από την άλλη πλευρά, αν και υπάρχουν ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις περί αποδοχής εκ μέρους ειδικού συμβούλου του Νετανιάχου του σχεδίου, όλα είναι ρευστά και ομιχλώδη.

Πλησιάζει η εκεχειρία με τη Χαμάς, αλλά και ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Η στρατηγική Νετανιάχου


Νεκρώσιμη πομπή της Mahdiyya Safieddine, μητέρας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασρλάνα στην Βηρυτό, την Κυριακή 26 Μαΐου, 2024 AP Photo/Hassan Ammar

Γιάννης Χαραμίδης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ένα πλάνο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τρία στάδια, το οποίο όπως φαίνεται έχει σχεδιαστεί με τη συμμετοχή του Ισραήλ.

Μανχάιμ: Πένθος για τον νεκρό αστυνομικό


Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ από τώρα και μέχρι την ημέρα της κηδείας του 29χρονου αστυνομικού όλα τα περιπολικά του κρατιδίου θα κυκλοφορούν με μαύρες κορδέλες, σε ένδειξη πένθους. 

Ισχυρή γερμανική παρουσία στη Λιθουανία στη σκιά της Μόσχας: Εγκαθίσταται ταξιαρχία, κατασκευάζεται εργοστάσιο πυρομαχικών


Η υπουργός Οικονομίας Αουσρίνε Αρμονάϊτε ανακοίνωσε ότι Rheinmetall θα επενδύσει περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ στο νέο εργοστάσιο

Το Πολεμικό Ναυτικό «εκδίωξε» τα ρωσικά τάνκερ στο Μαρόκο


Από τον Λακωνικό Κόλπο στο Μαρόκο μεταφέρθηκε πλέον η διαδικασία μεταφόρτωσης ρωσικού αργού μεταξύ δεξαμενόπλοιων. Ποιος ήταν ο ρόλος του ΠΝ στις εξελίξεις.

F-16: Η Ουκρανία έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τα ολλανδικά μαχητικά για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους


Τα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα στείλει η Ολλανδία στην Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους, δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν.

Η Ευρώπη ξύπνησε από τη μακάρια ύπνωση και βλέπει την ζοφερή της πραγματικότητα: Ακόμη κι αν αποφασίσει να μπεί σε πολεμική οικονομία, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί


File Photo epa11376268 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Olaf Scholz arrive for a family photo at Meseberg Palace in Meseberg near Gransee, Germany, 28 May 2024. EPA/CLEMENS BILAN

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να παράγει μόνη της τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται, την οποία εξέφρασε η ένωση L’Éco a venir, επισημαίνει ο Jean-Pierre Robin, σε άρθρο του στη Le Figaro διερωτώμενος ταυτόχρονα, αν και κατά πόσον θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και τη χρηματοδότησή της.

Απειλεί τις ΗΠΑ η Ρωσία: Αν η Ουκρανία μας χτυπήσει με αμερικανικά όπλα, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες


Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «μοιραίες συνέπειες» εάν αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχει η Ουάσινγκτον για να επιτεθεί στη Ρωσία.

Financial Times: Αυτά είναι τρία θέματα που συζήτησαν Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ


ΕπιμέλειαΜάνος Χατζηγιάννης

Αγωγός φυσικού αερίου και τράπεζες στο τραπέζι Ρωσίας και Κίνας