Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Τατάρ: Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για να κυριαρχήσουμε στην ανατολική Μεσόγειο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Η Κύπρος θα είχε γίνει σήμερα ελληνικό νησί», επεσήμανε μιλώντας για την εισβολή στην Κύπρο

Το γεωπολιτικό αποτύπωμα που έχει η Κύπρος για την Τουρκία τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε τη στρατηγική και κυριαρχική σημασία της Μεγαλονήσου στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Σαγγάριο, ο Τατάρ υπογράμμισε τις πολυεπίπεδες προκλήσεις και φιλοδοξίες της τουρκικής πλευράς, οι οποίες ικανοποιούνται μέσω του εδάφους αλλά και των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, ενώ επισήμανε τη σημαντική επέτειο της Εισβολής στην Κύπρο.

«Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς για να κυριαρχήσουμε στην ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσουμε εκεί την εθνική συνείδηση ζωντανή, όχι μόνο με το έδαφος της Κύπρου, αλλά και με κάποιες διεθνείς οικουμενικές διαστάσεις, όπως περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οικονομική αποκλειστική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Τατάρ από τον Σαγγάριο, όπου παραβρέθηκε σε συνέδριο με τίτλο «Μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου και την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

«Αν δεν είχε γίνει το ‘74, η Κύπρος θα ήταν ελληνικό νησί»

Ο Τατάρ επισκέφθηκε το Σύνδεσμο Βετεράνων της Μάχης του Σαγγάριου, όπου  τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η 50ή επέτειος της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο. «Θα τη γιορτάσουμε με ενθουσιασμό. Γιατί 50 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, μισός αιώνας. Έχουμε καταγράψει κέρδη σε αυτά τα 50 χρόνια. Η ΤΔΒΚ, που είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο, η ανεξαρτησία και η ελευθερία του κυπριακού λαού, καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα σε αυτή τη γεωγραφία με την υποστήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούνται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με τις σημαίες μας και το κάλεσμα στην προσευχή. Αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές αξίες. Τις έχουμε πετύχει μαζί. Τούρκοι στρατιώτες, πριν από 50 χρόνια, ανεβήκατε αυτά τα βουνά του Πενταδάχτυλου ή πηδήξατε με αλεξίπτωτα. Όταν συναντηθήκατε με τους μουτζαχίντ μας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πόσο σημαντικό ήταν για εσάς να κερδίσετε αυτή τη μάχη κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες. Χωρίς αυτή την επιχείρηση, η Κύπρος θα είχε γίνει σήμερα ελληνικό νησί. Κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα θα είχε περικυκλώσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η ΤΔΒΚ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, το μέλλον και την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού. Ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι μια πατρίδα όπου μπορεί να διατηρηθεί εκεί η εθνική πολιτική. Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για εμάς για να κυριαρχήσουμε στην ανατολική Μεσόγειο και να διατηρήσουμε εκεί την εθνική συνείδηση ζωντανή, όχι μόνο με το έδαφος της Κύπρου, αλλά και με κάποιες διεθνείς οικουμενικές διαστάσεις, όπως περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, οικονομική αποκλειστική ζώνη, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα».

 Τούρκοι βετεράνοι στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο με αποβατικό πλοίο

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι στις 20 Ιουλίου, κατά την 50ή επέτειο της εισβολής θα πραγματοποιηθούν ειδικοί εορτασμοί και το σχέδιο είναι Τούρκοι βετεράνοι που πολέμησαν στην Κύπρο θα πάνε συμβολικά πάλι στο νησί με αποβατικό πλοίο.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου