Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ (βράδυ) 28 ΜΑΪΟΥ 1453
«ΧΡΟΝΙΚΟ», του Γεωργίου Φραντζή


Επίσης, ο αυτοκράτορας συγκέντρωσε εκείνο το φοβερό βράδυ της Δευτέρας όλους τους άρχοντες, τους δημάρχους, τους εκατόνταρχους και τους άλλους βαθμοφόρους του στρατού, στους οποίους είπε τα παρακάτω λόγια:
«Ευγενέστατοι άρχοντες, εκλαμπρότατοι δήμαρχοι και στρατηγοί, γενναιότατοι στρατιώτες, τιμημένοι και πιστοί πολίτες, ξέρετε όλοι πολύ καλά ότι έφτασε η ώρα που ο εχθρός της πίστης μας αποφάσισε να μας πιέσει ακόμα περισσότερο με όλα τα πολεμικά μέσα και τεχνάσματα που διαθέτει.
Θέλει να αρχίσει γενική επίθεση και πόλεμο από την ξηρά κι από τη θάλασσα, έτοιμος να μας δαγκώσει σαν φαρμακερό φίδι και να μας καταβροχθίσει σαν ανήμερο λιοντάρι. Γι' αυτό το λόγο σας παρακαλώ να φερθείτε με γενναιότητα και θάρρος, όπως κάνατε μέχρι τώρα, απέναντι στους εχθρούς της πίστης μας. Αφήνω στα χέρια σας την τύχη της δοξασμένης και λαμπρής πατρίδας μας, της μεγαλοπρεπέστατης και ευγενούς βασιλεύουσας όλων των πόλεων.

Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Στο «Χρονικόν» του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις σημαντικότερες περιόδους στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
 
Μεταξύ άλλων, δεν θα μπορούσε να λείπει μια λεπτομερέστατη αναφορά στην πολιορκία και άλωση της Κωνσταντινούπολης, το Μάιο του 1453. Από τις περιγραφές αυτές, αξίζει να σταθούμε στο βράδυ της 28ης Μαΐου, την παραμονή της άλωσης, όταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης διέβλεπαν το επικείμενο τέλος, την ήττα.

Ὁ τελευταῖος Παλαιολόγος



Τὸν εἶδες μὲ τὰ μάτια σου, γιαγιά, τὸν Βασιλέα,
ἢ μήπως καὶ σὲ φάνηκε, σὰν ὄνειρο, νὰ ποῦμε,
   σὰν παραμύθι τάχα;

-Τὸν εἶδα μὲ τὰ μάτια μου, ὡσὰν καὶ σένα νέα,
πὰ νὰ γενῶ ἑκατὸ χρονῶ, κι᾿ ἀκόμα τὸ θυμοῦμαι,
   σὰν νἄταν χτὲς μονάχα.

Κωνσταντινούπολη 1453: Οι άγνωστες μάχες κάτω από την επιφάνεια της γης

Ιωάννης Παγουλάτος, Αρθρογράφος
Νομικός, Δημοσιογράφος

Τις τουρκικές προσπάθειες υπονόμευσης των βυζαντινών τειχών ανέλαβε να αναχαιτίσει ένας ικανότατος αλλά αινιγματικός μισθοφόρος αξιωματικός, ο Ιωάννης Γκραντ.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, το 1453, υπήρξε μια τεράστια και πολύπλοκη πολεμική προσπάθεια, συναποτελούμενη από πολλές επιμέρους στρατιωτικές επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας. Μια από αυτές ήταν και η απόπειρα των Τούρκων να προκαλέσουν την κατάρρευση των τειχών της βυζαντινής πρωτεύουσας, σκάβοντας από κάτω τους υπονομευτικές σήραγγες. Εξάλλου, ο Οθωμανός σουλτάνος, Μωάμεθ Β΄, είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους στρατιωτικό

Η καταγωγή των Οθωμανών Τούρκων

Η καταγωγή της Οθωμανικής Δυναστείας παραμένει ακόμα και σήμερα ένα ιστορικό μυστήριο. Δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία τα οποία να περιγράφουν την πορεία των πρώτων Οθωμανών με σαφήνεια.
Γεγονός είναι πως οι πρώτοι Οθωμανοί ήταν πολύ ασήμαντοι για να κινήσουν το ενδιαφέρον των Βυζαντινών ιστορικών της εποχής, ιδιαίτερα μίας ιστορικής περιόδου όπου οι δυναστικές έριδες των Παλαιολόγων μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. Ο Νικηφόρος Γρηγοράς με ιστορική κάλυψη από 1204-1359, ο πολυγραφότατος Γεώργιος Παχυμέρης από την Νίκαια με ιστορική κάλυψη 1261-1307 και ο Ιωάννης Καντακουζηνός με ιστορική ανασκόποση των χρόνων από 1320-1356 δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό με τους Οθωμανούς Τούρκους.

Οι επιλογές της Τουρκίας όσον αφορά την Ελλάδα και οι εκλογές στις δύο χώρες

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη με την Ελλάδα για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος αφορά την αλλαγή παραδείγματος της Ελλάδας εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο κατευνασμός έχει μειωθεί (προς Θεού, δεν έχει εξαλειφθεί). Η Τουρκία όμως είχε μάθει για δεκαετίες ως Pavlov’s Dog Experiment ότι κάθε φορά που απειλεί, η Ελλάδα “μαζεύεται”. Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη διότι πλέον δεν συμβαίνει αυτό. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το Σωτήριο Έτος 2020 σε Έβρο και Αιγαίο.

Ανάγκη διεκδικητικής πολιτικής του Ελληνισμού έναντι της Τουρκίας

Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Η Τουρκική απειλή, είναι η μέγιστη κατά της εθνικής ασφάλειας τής Ελλάδας και Κύπρου. Χρήσιμα συμπεράσματα εξάγονται από τη συνοπτική εικόνα τής Τουρκίας:

Η γεωπολιτική αξία της: Η Τουρκία είναι χώρα μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, που πηγάζει από το μέγεθος, τη γεωγραφική θέση της και το δυναμικό της. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), στο σημείο σύγκλισης των θαλασσίων οδών, που διέρχονται από τα στενά του Σουέζ και του Βοσπόρου προς τη Δύση, εγγύς των μεγάλων πηγών ενέργειας(Μέση Ανατολή, Κασπία, Ρωσία)και περιοχών μεγάλης αστάθειας (Μέση Ανατολή, Καύκασος, Βαλκάνια) που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και

Τουρκιστί kız-mak + kız-dım = Κιστιμένος Ερντογάν

Λάζαρος Μαύρος 

ΩΣΤΕ ο Ερντογάν διακήρυξε πως δεν θέλει να ξαναδεί τον Μητσοτάκη! Αποφάσισε δηλαδή την οριστική... διαγραφή του;

Και το δήλωσε μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου. Όπου, προφανώς, τον κατατόπισαν με λεπτομέρειες για όσα ο Μητσοτάκης πέτυχε το διήμερο 16 και 17 Μαΐου στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν υπάρχει πλέον για μένα», είπε για τον Μητσοτάκη ο Ερντογάν.

Ποιοι πυροβολούν τα πόδια μας

Άριστος Μιχαηλίδης   

Να το πάρεις για αστείο, δεν γίνεται, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αλλά, πώς να κρίνεις το ότι μιλούν ακόμα για τη «βάση λύσης», εννοώντας την ΔΔΟ, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος με έναν τρόπο που μοιάζει με ανέκδοτο; «Δεν επιτρέπεται να πυροβολούμε τα πόδια μας προτάσσοντας αλλαγή της βάσης λύσης, όπως φανερά προτείνει ο κ. Κολοκασίδης και εμμέσως υπονοούν άλλοι», έλεγε προχτές ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, που ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει αυτή τη φορά τη θέση του υποψήφιου για την προεδρία Γιώργου Κολοκασίδη.

Κιλισντάρογλου: «Κλείστε την βάση του Ιντσιρλίκ»

Πολλές φορές, στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει επικρατήσει η αντίληψη πως η αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Δύση, που συντελείται σταθερά για πάνω από μια δεκαετία, συνιστά αποκλειστικό γνώρισμα του καθεστώτος Ερντογάν. Αρκεί μια εναλλαγή στην εξουσία, σύμφωνα με την οπτική αυτήν, για να επανέλθει η Τουρκία στον δρόμο της σύνεσης.

Η πρόσφατη παρέμβαση του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλισντάρογλου, στο τουΐτερ έρχεται να αποδείξει το έωλο των εκτιμήσεων αυτών: Στις 26 Μαΐου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κάλεσε την κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί να προχωρήσει στο κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ, ως έκφραση της τουρκικής αντίθεσης στις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις στο τουρκικό πρωτόκολλο…«προσάρτησης» Ανησυχία προκαλεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων. Εμπεριέχει διατάξεις που περιστέλλουν ελευθερίες. Αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Ανησυχία προκαλεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων. Εμπεριέχει διατάξεις που περιστέλλουν ελευθερίες. Αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία  αποτελεί το νέο «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ της Άγκυρας και της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων. Το πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου αλλά κρατήθηκε μυστικό μέχρι τις 20 Μάϊου,  περιλαμβάνει πρόνοιες που μεταφέρουν πρακτικές που εφαρμόζονται στην Τουρκία, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η πολιτική του κατευνασμού έχει χρεοκοπήσει ηθικά αλλά και στρατηγικά

Ο λαός αξίζει την αλήθεια μετά το νεο-σουλτανικό αμόκ

Γράφαμε πριν μια εβδομάδα: «Όποιος πιστεύει ότι θα αποτρέψουμε τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό με ψηφίσματα ή πως μια ξένη δύναμη θα δράσει μόνη της εναντίον της Τουρκίας για χάριν μας, είναι αφελής ή … απατεώνας». Και καταλήγαμε:  «Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου ενώπιον μας είναι να τον αποτρέψουμε με ισχύ, ξεκινώντας από την αυτοπροστασία μας. Η ΕΕ δυνατόν να παρέχει μια «ανάπαυλα» που αν δεν αξιοποιήσουμε στο έπακρον, θα είμαστε ιστορικά μοιραίοι.»

«Η Τουρκία ψάχνει το επεισόδιο εκμεταλλευόμενη τη χαλαρή έως φιλοτουρκική στάση ΝΑΤΟ-ΕΕ»

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Αποφασισμένη να συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα είναι η Τουρκία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του  Ταγίπ Ερντογάν.  Επίσης, σε πρόσφατες δηλώσεις τους, οι Υπουργοί Άμυνας Χολουσί Ακαρ και εξωτερικών Μεβλούντ Τσαβούσογλου, προειδοποιούν και απειλούν τη χώρα μας, για στρατιωτική επέμβαση, ώστε να λυθεί , κατά την τουρκική εκδοχή, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δηλαδή του κυριαρχικού καθεστώτος αυτών. «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε…» (προειδοποίηση- απειλή από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας).

Ουκρανία: Ζήτημα χρόνου η παραλαβή GMLRS από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν σημαντικά να υπερασπιστεί το έδαφός της στο Ντονμπάς.

Αυτό ανέφεραν οι New York Times επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, γράφει η «European Truth».

Η μεταφορά όπλων είναι πιθανό να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πού βαδίζουμε;

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία ξεδιπλώνει μεθοδικά την επιθετικότητά της εναντίον των Κούρδων, εναντίον των γειτονικών χωρών καθώς και εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας με βάση το εθνικό της σχέδιο που επικαιροποιεί και νομιμοποιεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

Η Ελλάδα προσπαθεί κάθε φορά να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα χωρίς δικό της εθνικό σχέδιο, κάτι που φέρνει την πατρίδα μας σε μειονεκτική θέση στη διαχείριση της διαχρονικής και αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Σε μια τέτοια περίοδο –που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα φωνές που μιλούν «για απόπειρα του Ερντογάν να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του»–, συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για την επικαιροποίηση των πολιτικών που θα ασκήσει η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αποδίδει η στρατηγική της Ρωσίας, πέφτουν Severodonetsk, Krasny Liman, Luhansk – Φεύγουν από το Donbass οι Ουκρανοί

Η Ρωσία προτρέπει τις ΗΠΑ να μην στείλουν στην Ουκρανία… πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

(upd8) Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, είναι καταιγιστικές καθώς αποδίδει η στρατηγική της Ρωσίας, όπου μεθοδικά προελαύνει σε διάφορα σημεία του Donbass και είναι θέμα χρόνου να πέσει το Severodonetsk…ενώ ήδη κατέλαβαν την πόλη Krasny Liman
Οι δύο μεγάλες περιοχές του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία, το Luhansk και το Donetsk βρίσκονται λίγο πριν την πλήρη κατάκτηση από τα ρωσικά στρατεύματα, η Ουκρανική άμυνα καταρρέει και έναντι αυτών των δραματικών εξελίξεων… οι ΗΠΑ αποφάσισαν εκτάκτως να στείλουν συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων ή σύστημα MLRS.

ΕΚΤΑΚΤΟ: – Ισραηλινό μήνυμα στο Ιράν – Γιγαντιαία άσκηση στην Α. Μεσόγειο με προσομοίωση επίθεσης κατά των ”Φρουρών της Επανάστασης”

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

 Την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το ''θρίλερ'' με την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Tην στιγμή που εξελίσσεται σε θρίλερ η υπόθεση «κρατικής πειρατείας» από το Ιράν με την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στους ”μουλάδες” της Τεχεράνης!  

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή Babak Taghvaee, αύριο οι Ισραηλινές ΕΔ θα ξεκινήσουν την άσκηση Agapinor-2022, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ειδικές Δυνάμεις, καθώς και οι μοίρες μεταφοράς, ελικοπτέρων, μαχητικών και drone της Ισραηλινής ΠΑ, θα προσομοιώσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ιρανών ”Φρουρών της Επανάστασης”.

Περιοδικό Forbes: Η Ελλάδα έως το τέλος της δεκαετίας θα μπορούσε να έχει αεροπορική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας

FILE PHOTO: Τα Ελληνικά Rafale έχουν ξεχωριστές αποστολές κατά τη διάρκεια του Ηνίοχου και αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του αεροπορικού Επιτελείου ώστε να φανούν και οι γνώσεις των ιπταμένων μετά από έναν χρόνο εντατικής εκπαίδευσης στη Γαλλία. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία 

Η χώρα μας θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος

Ανάλυση του Paul Iddon στην ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes με τίτλο How Denying Turkey Upgraded F-16s Could Consolidate Greece’s Emergent Airpower Advantage αναλύει διεξοδικά το πώς η Ελλάδα θα έχει αεροπορική υπεροπλία έναντι της Τουρκίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακόμη και αν υλοποιηθεί η συμφωνία πώλησης νέων F-16 και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και το πρόβλημα Τουρκία: Πολύ ευρύτερο του Ερντογάν – Μήπως ήρθε η ώρα να…

Μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς το πολιτικό σύστημα αγωνίζεται να πείσει την υφήλιο ότι το πρόβλημα με τις σχέσεις της χώρας με τη Δύση είναι λάθος να προσωποποιείται στον Ερντογάν. Είναι ευρύτερο και βαθύτερο. Πλέον δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Όλα δείχνουν πως όσο και να στρουθοκαμηλίζουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, αναπόφευκτα πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η είδηση προέρχεται από τον θανάσιμο αντίπαλο του Ερντογάν, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ

Τον Τούρκο πρέσβη κάλεσε σε δείπνο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου - Αμηχανία από τους παριστάμενους

Ο Κώστας Μουτζούρης κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη να βρεθεί στην εκδήλωση, σε μία χρονικά -τουλάχιστον κακή- συγκυρία Σε γνωστό εστιατόριο της Αθήνας έγινε ένα...αμφιλεγόμενο τραπέζι, του οποίου οικοδεσπότης ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Ο Περιφερειάρχης είχε καλέσει βουλευτές απ’όλα τα κόμματα προκειμένου να δοκιμάσουν εδέσματα επ’αφορμή της προώθησης της γαστρονομικής παράδοσης της Λέσβου, με τον Βασίλη Κικίλια να βρίσκεται ασφαλώς λόγω και της ιδιότητάς του ως υπουργός Τουρισμού στο τραπέζι.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τα στοιχεία του νόμου εξυγίανσης

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας είναι από τα πιο βασικά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης και γι' αυτό το λόγο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας είναι από τα πιο βασικά θέματα της ελληνικής κυβέρνησης και γι’ αυτό το λόγο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και την αξιοποίηση τους.

Την παρουσίαση την πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με το σχέδιο νόμου να είναι σε συνεργασία και τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Τουρκική εφημερίδα: «Τελευταία προειδοποίηση στον Έλληνα για Λωζάνη» - Τι λέει για Λέσβο

Το επιχείρημα της τουρκικής κυβέρνησης περί παράνομης στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που συνορεύουν με τα θαλάσσια σύνορα της γείτονας χώρας αναπαράγει η εφημερίδα Aksam με τίτλο «τελευταία προειδοποίηση στον Έλληνα για Λωζάνη» και παραθέτει δορυφορικές εικόνες από στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί της Λέσβου.

Στο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξόπλισε με στρατιωτικό υλικό 17 νησιά, μεταξύ των οποίων Σάμο, Σύμη, Κω, Αστυπάλαια, Ρόδο και ως απόδειξη παρουσιάζει εικόνες από μια πρόσφατη στρατιωτική άσκηση στη Λέσβο, ακριβώς απέναντι από την περιοχή Αϊβαλί, όπως τονίζει, λέγοντας ότι έχουν γεμίσει με στρατιώτες και όπλα.

«Νά ἀπευθυνθεῖτε στό ΝΑΤΟ σέ περίπτωση τουρκικῆς εἰσβολῆς»

Ἡ ἐκπληκτική ἀπάντησις τοῦ ἐκπροσώπου Τύπου τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ κ. Νέντ Πράις τήν ὥρα πού ὁ Τσαβούσογλου ἀπειλεῖ ὅτι «δέν μπλοφάρουμε γιά τά νησιά»

ΑΝ ΚΑΙ καλλιεργεῖται ἡ ἐντύπωσις ὅτι ἡ ἐλληνο-αμερικανική στρατιωτική συνεργασία θά ἔχει ὡς ἀποτέλεσμα τήν συμπαράταξη τῶν δύο χωρῶν ἀπέναντι στήν Τουρκία, ἡ πραγματικότης ἀποδεικνύεται πολύ διαφορετική. Ὁ ἐκπρόσωπος τοῦ ἀμερικανικοῦ ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν παραπέμπει στό ΝΑΤΟ, τήν στιγμή πού ὁ Γένς Στόλτενμπεργκ ὁμιλεῖ γιά «πλατφόρμες συζητήσεως» καί «μηχανισμούς ἀποκλιμακώσεως» πού δῆθεν ἔχει δημιουργήσει ἡ Ἀτλαντική Συμμαχία. Ὅλα αὐτά τήν στιγμή κατά τήν ὁποία ὁ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέ τήν χαρακτηριστική φράση «δέν μπλοφάρουμε» θέτει μετ’ ἐπιτάσεως ζήτημα

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας ελληνικών νησιών βάζει εφημερίδα – Επικαλείται στρατιωτική άσκηση

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Από τη Μυτιλήνη και τη Χίο μπορεί να ξεκινήσει η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, όπως αφήνει να εννοηθεί η τουρκική εφημερίδα Aksam σε σημερινό δημοσίευμα της με τίτλο «Τελευταία προειδοποίηση για την Λωζάνη στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα δε σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά»

Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτική άσκηση στην Μυτιλήνη, εικόνες της οποίας δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερντογάν: Τι μπορεί να κερδίσει από τα «παζάρια» με το ΝΑΤΟ – Η Ελλάδα, η Συρία και οι τουρκικές εκλογές - Τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου

Το Associated Press επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις δύο τελευταίες εβδομάδες απασχολεί τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου, το ΝΑΤΟ και τον διεθνή Τύπο τόσο με τη στάση του απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όσο και για το ξέσπασμά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ομιλία στο Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Associated Press, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μια νέα επιχείρηση στη Συρία.

H Τουρκία βγάζει το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο: Με παράνομη Navtex δεσμεύει δύο περιοχές

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου 

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία επιστρέφει στην τακτική των παράνομων NAVTEX, σχεδιάζοντας υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου. 

Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Αναστασιάδης: Η Τουρκία «είναι το χαϊδεμένο παιδί κάποιων χάρη των δικών τους συμφερόντων»

Είναι θλιβερό κάποιοι να παρακολουθούν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και παρά ταύτα να συνεχίζει να είναι το χαϊδεμένο παιδί χάρη των δικών τους συμφερόντων, ανέφερε το Σάββατο ο Νίκος Αναστασιάδης, ευχόμενος η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία «να ξυπνήσει το δίκαιο» και να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι, παρά τις προσπάθειες «με πολλές θυσίες, με πολλές υποχωρήσεις να πετύχουμε την ειρήνη, δυστυχώς, η νέα αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σε μια στασιμότητα, ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Δένδιας: Εταίροι και σύμμαχοι να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας με όποιον «μανδύα» και αν περιβάλλονται

Μήνυμα στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας είναι παράγοντας «αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος».

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, τις τελευταίες εβδομάδες, «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Και σημειώνει πως η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές εδράζεται σε τρεις σταθερές παραμέτρους:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λιμάν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ουκρανική πόλη Λιμάν ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις που υποστηρίζουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των Ρώσων αποσχιστών από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για ένα κέντρο σιδηροδρομικών συγκοινωνιών που βρίσκεται στα δυτικά του Σιεβιεροντονέτσκ.

Ουκρανία: Ανησυχία για τη ρωσική προέλαση -Υπόσχεση Ζελένσκι ότι το Ντονμπάς θα είναι ξανά ουκρανικό

Φόβους ότι ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να πλησιάζει ένα σημείο καμπής, τρεις μήνες και πλέον μετά την έναρξή του, εκφράζουν Κίεβο και Δύση, καθώς οι δυνάμεις των εισβολέων, αργά αλλά σταθερά, επεκτείνουν τα εδαφικά τους κέρδη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, βασικό στόχο του Κρεμλίνου μετά την αποτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων στο Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της επαρχίας Ντονέτσκ (η οποία, μαζί με τη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ, συναποτελεί το Ντονμπάς) ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν τη μικρή, αλλά σημαντική πόλη Λιμάν, σιδηροδρομικό κόμβο και εφαλτήριο για τις γειτονικές, πολύ σημαντικότερες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ που εξακολουθεί να ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν την απελευθέρωση 2.500 μαχητών του Aζοφστάλ

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν το Σάββατο από τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα - Από τη Δανία και τις ΗΠΑ

Η Ουκρανία άρχισε να παραλαμβάνει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon από τη Δανία και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109 από τις ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ, τονίζοντας ότι τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται για την απώθηση της εισβολής των Ρώσων.

“Η παράκτια άμυνα της χώρας μας δεν θα ενισχυθεί μόνο από τους πυραύλους Harpoon, που θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευμένες ομάδες Ουκρανών,” έγραψε ο Ρεζνίκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Πώς η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν επηρεάζει την Ελλάδα – Οι επιπτώσεις

 

Σωτήρης Παναγιώτης

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες

«Θρίλερ διαρκείας» η ομηρία των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

 

Μηνάς Τσαμόπουλος

Δεν υπάρχουν ενδείξεις κακομεταχείρισης από τους Ιρανούς - Υπαρκτό ενδεχόμενο ακόμη και η κατάσχεση των φορτίων

Ρεσάλτο των Τούρκων στην ελληνική αγορά ενέργειας!

 

Η ΡΑΕ έδωσε άδεια στον κολοσσό Sabanci για δουλειές στην Ελλάδα – Κανείς δεν βλέπει τον σοβαρό εθνικό κίνδυνο;

Η Αδύναμη Ευρώπη εν Μέσω της Παγκόσμιας Ενεργειακής Δίνης

 

Ορισμένοι ομιλούν για ενεργειακή κρίση και άλλοι πάλι, που δηλώνουν γνώστες του παγκόσμιου γίγνεσθαι, αναφέρονται σε έναν ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, παράλληλα με την σύρραξη επί του πεδίου στην Ουκρανία. 

Μήπως οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν γίνει μπούμεραγκ για την Ε.Ε.;

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Τρεις μήνες ισχύουν οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας, σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αποτελεσματικότητά τους εμπεριέχει πολλούς βαθμούς αμφιβολίας.

Αύριο η συμφωνία των Ευρωπαίων για... μισό εμπάργκο στο ρωσικό αργό

 

Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να «κλειδώσει» συμφωνία για εμπάργκο που θα εξαιρεί τις παραδόσεις μέσω αγωγού σε Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Σχεδόν ένα μήνα κράτησε η διαπραγμάτευση.

Bloomberg: Οι λόγοι ανησυχίας συνεχίζουν να συσσωρεύονται για τα στελέχη του Νταβός

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τώρα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αν οι συμμετέχοντες στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ήρθαν στο Νταβός ανήσυχοι, έφυγαν με λίγα πράγματα για να τους παρηγορήσουν, σημειώνει το Bloomberg.

Ουγγαρία: Μόνο για Ούγγρους βενζίνη στο 1,23 ευρώ Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών

 

Με επίσημη αιτιολογία ότι θέλει να τερματίσει τον «βενζινοτουρισμό» η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε, μάλλον αιφινιδιαστικά, την Πέμπτη να απαγορεύσει σε οδηγούς από το εξωτερικό, ακόμη και από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, να προμηθεύονται στην Ουγγαρία φθηνή βενζίνη με κρατική επιδότηση.

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να αλλάξει νόμισμα σε ευρώ

 

Πλάνο που αφορά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 επικύρωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει… δεύτερες σκέψεις πάνω στο θέμα.

«Η Βουλγαρία μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από τη Βόρεια Μακεδονία»

 

Μάιος 27, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

 Η Βουλγαρία θέλει από τη Βόρεια Μακεδονία όχι έδαφος, ούτε πόρους, ούτε καν αμοιβαία επωφελή έργα, αλλά αναγνώριση.

Γ. Νταβρής: Ο θάνατος Ηλιάκη, οι αλήθειες που χάθηκαν, η Ελλάδα που σβήνει

 

Ο Γιώργος Νταβρής , Αντιπτέραρχος ε.α. και Υπαρχηγός Α.Τ.Α. κατά το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη, πρώην βουλευτής, μιλάει στον 98.4 για τις αλήθειες που δεν ειπώθηκαν , για ένα συμβάν που έφτασε Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος ενός γενικευμένου θερμού επεισοδίου, με αποτέλεσμα έως τις μεριές μας να μην έχουν αντληθεί τα κατάλληλα συμπεράσματα του τι εννοούμε ως χώρα την στρατηγική αποτροπής.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Αποκάλυψη- ΟιΤούρκοι χαρακτήριζαν το Αιγαίο Ελληνική Θάλασσα

 

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος, νομικός μιλάει για το ότι οι Τούρκοι χαρακτήριζαν το Αιγαίο Ελληνική Θάλασσα

"Είναι θρασύδειλοι οι Τούρκοι!" Ο Δρ. Γιώργος Φίλης στο δελτίο Kontra News 10 | Kontra channel

 

Ο Δρ. Γιώργος Φίλης PhD Διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) στο δελτίο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη

Γρίβας Κ.: Το Κινέζικο δόγμα των 3 πολέμων που ακολουθεί κατά γράμμα η Τουρκία / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μίλησε για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις (25-05-2022).

Κωνσταντίνος Φίλης, Δεν είναι "πρόκληση" οι υπερπτήσεις. Είναι παραβίαση εθνικής κυριαρχίας

 

Τώρα που οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο καλές, θα περίμενα από του κατά τα άλλα λαλίστατους Αμερικανούς,μία καθαρή δήλωση ότι οτιδήποτε γίνεται από πλευράς Τουρκίας κάτω από τα έξι μίλια συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Φίλης

Στρατιωτικοποίηση των νησιών: Κανείς δεν θα μας δικάσει επειδή αμυνόμαστε | ZOOM

Εννέα θέματα έθιξε στην εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο Κ. Υφαντής για το ρεσάλτο στα 2 ελληνικά πλοία στον Περσικό κόλπο και τα ελληνοτουρκικά | OPEN TV

 

Ο αναπλ. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής μίλησε για το ρεσάλτο που έγινε σε 2 ελληνικά πλοία στον Περσινό κόλπο, ενώ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά σχολιάζοντας τις προκλήσεις για την κυριαρχία νησιών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 94η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

Κίεβο: 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο Λουχάνσκ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε σήμερα ότι περίπου 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας.