Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ίων Δραγούμης (1878 – 1920)

Διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας. Aνάλωσε τη ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος θύμα του Εθνικού Διχασμού το 1920. Μαζί με τους φίλους του Περικλή Γιαννόπουλο και Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαΐδη, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του ελληνικού ρομαντικού εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα.
Με καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς, ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878. Ήταν ο πέμπτος γιος του δικαστικού και μετέπειτα πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και της Ελισάβετ Κοντογιαννάκη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1897 κατατάχτηκε εθελοντής στον άτυχο για τα ελληνικά όπλα ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Βρέθηκε αρχαίο αντικείμενο μεγάλης ιστορικής αξίας στο Βαθύ Ευβοίας - Πρόκειται για έναν αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο

Αρχαίο αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης οικονομικής και ιστορικής αξίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε, πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/7, στην περιοχή Βαθύ Ευβοίας, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, πιθανότατα λίγο πριν πουληθεί, από άγνωστους αρχαιοκάπηλους.
Πρόκειται για έναν αρχαίο ενεπίγραφο μαρμάρινο λίθο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους που τον εξέτασαν, ως «εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα του οποίου η απόδοση του κειμένου μπορεί να παράσχει σημαντικότατα τεκμήρια για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό».

Για ‘απειλές κατά της Τουρκίας’ στο θέμα των υδρογονανθράκων κάνει λόγο ο Ζορλού Τορέ

Ο “αντιπρόεδρος” της “βουλής” στα κατεχόμενα Ζορλού Τορέ δήλωσε πως η νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ “απειλούν την Τουρκία” στο θέμα των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί μια λανθασμένη προσέγγιση.
Σύμφωνα με τον “Μπαϊράκ”, ο κ. Τορέ δήλωσε πως “οι απειλές εξυπηρετούν μόνο τη διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή” και έκανε έκκληση όπως σταματήσουν.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (31/07/2018) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Σύμφωνα με αυτό, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας, και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς άνεμους.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν: