Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Σαν σήμερα, το 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προτρέπει κάθε Έλληνα: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

 

Η θρυλική προκήρυξη του Υψηλάντη, μετά την είσοδο στο Ιάσιο και την κήρυξη της Επανάστασης

Το Πραξικόπημα της Πυτζάμας -1975: Γιατί ονομάστηκε έτσι – Ποιες στρατιωτικές μονάδες θα καταλάμβαναν και γιατί

 

Σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1975, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας).

Χριστοδουλίδης και Τατάρ καθόρισαν τις εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές: Αγεφύρωτο φαντάζει το χάσμα

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, δεν ανέμεναν εκπλήξεις κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντησή τους. Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος ανέφερε πως δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. 

Η αμφίρροπη ναυμαχία για τις κορβέτες και τα σημάδια που ίσως μαρτυρούν τον τελικό νικητή

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει την ευχέρεια ν’ αναβαθμίζει κάθε λίγο και λιγάκι τις μονάδες επιφανείας που διαθέτει κι αυτό φαίνεται από την επιχειρησιακή πορεία που έχουν διαγράψει οι φρεγάτες τύπου S & MEKO. Γι αυτό και αναζητά ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης τόσο για τις φρεγάτες, όσο και για τις νέες κορβέτες. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Ο Γάλλος υπουργός άμυνας στην Αθήνα. Η εταιρεία κατασκευής των φρεγατών Belh@rra, την ίδια μέρα, αποδεσμεύει εικόνες από την πρόοδο των εργασιών στην FDI-H F-601 «ΚΙΜΩΝ».

MQ-9: Το πανίσχυρο UAV εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό που επισκέφτηκε την 110 Πτέρυγα Μάχης [pics, vid]

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, πρώτο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Λάρισα. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της αεροπορικής βάσης, ενώ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους.

IDEX 2023: Παρουσία 12 ελληνικών εταιρειών και του Δημόκριτου

 

Η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α) πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες ανάπτυξης και εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού IDEX 2023 στο Άμπου Ντάμπι, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την υποστήριξη της Enterprise Greece και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

Το Technology Refresh 3 (TR-3) και ένα νέο προηγμένο ραντάρ AN/APG-85 AESA θα είναι συμβατά με όλες τις εκδόσεις F-35 Block 4

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Πρόσφατα, μια μυστηριώδης ονομασία ραντάρ εμφανίστηκε στο διαδίκτυο σχετικά με το πρόγραμμα F-35 Lightning II block 4 - οι λάτρεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν γρήγορα να συζητούν εάν επρόκειτο για τυπογραφικό λάθος ή “είδηση”. Τώρα, έφτασε η επίσημη επιβεβαίωση ότι το πιο πρόσφατο «μπλοκ» του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς θα λάβει ένα νέο ραντάρ με το όνομα «AN/APG-85».

€ 35 εκατομμύρια το ελικόπτερο και € 5.000-10.000 κόστος ανά ώρα πτήσης οι οικονομικοί στόχοι του νατοϊκού προγράμματος νέου

 

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «IQPC International Military Helicopter» (Λονδίνο, 21-23 Φεβρουαρίου 2023), ο Διευθυντής του Νατοϊκού προγράμματος νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας (NGRC : Next Generation Rotorcraft Capability), Cyril Heckel, έδωσε στη δημοσιότητα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα επιθυμητά κόστη των νέων ελικοπτέρων. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα NGRC συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο Καναδάς έχει εκφράσει την πρόθεση του να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον.

Τα F-15E & F-35A της US Air Force στους ελληνικούς ουρανούς σε ένα πολύ εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ

 

Poseidon’s Rage 2022 – Η πρώτη συμμετοχή μαχητικών F-35A της USAF σε άσκηση στην Ελλάδα, μέσα από το φακό της 11Aviation Videos. 

Τα F-35 και ο φόβος επιπλοκών

 

Ολες οι χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή διαθέτουν F-35 διαμόρφωσαν συμφωνίες βιομηχανικής συνεργασίας και ασφάλειας εφοδιασμού, προκειμένου η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ να προχωρήσει στη δημιουργία των υποδομών, όπως κτίρια, συστήματα ασφαλείας διαβαθμισμένων δικτύων και κυβερνοάμυνας. [EPA]

Η εν εξελίξει συζήτηση για τον τρόπο κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών
Βασίλης Νέδος

O Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γάλλος ΥΠΑΜ συγκυβερνήτες σε... μαχητικά Rafale

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, επισκέφτηκαν το μεσημέρι την αεροπορική βάση της Τανάγρας και συγκεκριμένα την 114 Πτέρυγα Μάχης.

Ν. Μηταράκης: Ο φράχτης στον Έβρο είναι εθνική μας επιλογή

 

«Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει σε όλο το μήκος των συνόρων» ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς «είναι εθνική μας επιλογή ότι για τη δική μας μεταναστευτική πολιτική ο φράχτης είναι απαραίτητος», υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 2ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Διαχείριση των Συνόρων.

Διαμάχη Αλβανών και Σλάβων για αρχαία επιγραφή που βρέθηκε στα Σκόπια

Οι κάτοικοι του Scupi (Σκoπίων) αυτοαποκαλούνταν Δαρδάνοι, γράφει η επιγραφή που πυροδότησε  ιστορικές συζητήσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων

Φεβρουάριος 23, 2023. Ελλάδα.

Η ανακάλυψη δύο αρχαίων πλακών κοντά στην περιοχή του παλιού νεκροταφείου στο οικισμό Κάρπος των Σκοπίων, στην οποία διακρίνεται μεταξύ άλλων το όνομα Δάρδανος, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων στη Βόρεια Μακεδονία. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας χρόνος από την εισβολή Πούτιν - Η αντίσταση, τα εγκλήματα πολέμου και οι ήττες του Κρεμλίνου

 

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμπληρώνεται σήμερα ένας ολόκληρος χρόνος από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Για την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ο πρώτος πόλεμος μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και όπως δείχνουν όλες οι εκτιμήσεις των επιτελείων, των αναλυτών, ως και των ηγετών των κρατών θα συνεχιστεί και για το 2023, παρά τις μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό και από τις δύο πλευρές,

SZ: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

Ο γερμανικός Τύπος αναλύει στην επέτειο του πολέμου της Ουκρανίας τις προοπτικές τερματισμού της αιματοχυσίας στο άμεσο μέλλον αλλά και το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ - Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. στο Κίεβο

 

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίανέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της, νέους ελέγχους στις εξαγωγές και δασμούς που αποσκοπούν να υπονομεύσουν την ικανότητα της Μόσχας να διεξάγει πόλεμο.

Η απομυθοποίηση του Πούτιν

 

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Πριν από 365 ημέρες ακριβώς, ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. 

Ουκρανία - Απειλές Μεντβέντεφ: Έτοιμη η Ρωσία να φθάσει μέχρι «τα σύνορα της Πολωνίας»

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει με ρωσική νίκη και κάποιου είδους χαλαρής συμφωνίας, προέλεψε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντμέντεφ  Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Βέβαιος για τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντμέντεφ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή.

Η στρατηγική ασφαλείας της Ινδίας

 

Γιατί η Ινδία αναμένεται να εξακολουθήσει να αυξάνει το συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο της καθώς και να ακολουθεί το μοντέλο ενεργητικής διπλωματίας.

Μαρία Μοτίκα, Αρθρογράφος
Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, στον Τομέα Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Τσαπανίδου: Googlάρετε την δήλωση Τσίπρα για τα θαλάσσια σύνορα

 

Για googlάρετε και εσείς να δούμε τι βγάζει...

LEADERS 20.2.2023 – Aντιστράτηγος Ιπ. Δασκαλάκης – Πόλεμος φθοράς Ελλάδας - Τουρκίας

 

Στην  εκπομπή  LEADERS στις 20.2.2023 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Αντιστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ Ιπποκράτης Δασκαλάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναλύει τις  εξελίξεις στα πεδία των μαχών αλλά και τα συμπεράσματα του πολέμου, πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Αθήνας– Άγκυρας μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, αν μπορούν να ξαναστηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κι αν  η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Φίλης Γ.: Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το καλό και το κακό σενάριο μετά και την ...

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, κ. Γιώργος Φίλης μίλησε για τις εξελίξεις στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας (23-02-2023).

Κώστας Γρίβας, Σε δίλημμα η Κίνα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ρωσία

 
Έχουν ανάγκη οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενίσχυση από την Κίνα; Μπορεί η Κίνα να προσφέρει οπλικά συστήματα στην Ρωσία; Και τελικά θα το κάνει;

Σάββας Καλεντερίδης: "Colpo grosso" Ερντογάν με 115 δισ. λίρες για τους σεισμοπλήκτους (23-2-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: "Colpo grosso" Ερντογάν με 115 δισ. λίρες για τους σεισμοπλήκτους

Ποιοι αγαπούν τον Πρόεδρο και η λύση με κανονικό κράτος

 

ΓΙΑΝΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ : Ποιοι αγαπούν τον Πρόεδρο και η λύση με κανονικό κράτος

Αντίδραση ΗΠΑ και Ουκρανίας στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

 


1. Αντίδραση ΗΠΑ και Ουκρανίας στο ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας
2. Ουδέν σχόλιο από τη Μόσχα για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πόλεμο
3. Ποντόλιακ στο OPEN: Στόχος της Ρωσίας είναι να αφανίσει την Ουκρανία
4. Σολτς: Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις της Κίνας
5. Δένδιας για ελληνοτουρκικά: Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια έναρξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ

Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Γάλλο Υπουργό Άμυνας Sebastien Lécornu

 


1. Στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Sebastien Lécornu
2. Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παναγιωτόπουλου με το Γάλλο Υπουργό Άμυνας Sebastien Lécornu

Μετά τους σεισμούς έχουμε αλλαγή τακτικής, αλλά όχι στρατηγικής από την Τουρκία

 
Μετά τους σεισμούς έχουμε αλλαγή τακτικής, αλλά όχι στρατηγικής από την Τουρκία

Times: Τα έξι πιθανά σενάρια για την έκβαση του πολέμου | Αταίριαστοι | 24/02/2023

1. Times: Τα έξι πιθανά σενάρια για την έκβαση του πολέμου
2. Τρεις πολεμικοί ανταποκριτές μιλούν για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
3. Γερμανία: Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε το μεταπολεμικό Status Quo στην Ευρώπη

Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Ο Ψυχρός Πόλεμος αναβιώνει | 24/02/2023 | EΡΤ

 

Τα νέα στρατόπεδα που διαμορφώνονται στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Μπέρμποκ: Ειρηνευτικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου | Ώρα Ελλάδος 24/02/2023 | OPEN TV

 


1. Η Αδαμαντία Λιόλιου περιγράφει πώς βίωσε την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία
2. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: Το τέλος του πολέμου δεν είναι κοντά
3. Λουκασένκο: Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις του Πεκίνου για ειρηνευτική πρωτοβουλία
4. Μπέρμποκ: Ειρηνευτικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου
5. Ο Γιάννης Οικονόμου για τις εκλογές, τo debate με την Τσαπανίδου και την ακρίβεια

Τούρκικα ΜΜΕ: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τα F-35 | Σήμερα | 24/02/2023

 

1. Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: "Η Ρωσία να αποσύρει άμεσα από την Ουκρανία"
2. Η ανοικοδόμηση στα χαρτιά της σεισμόπληκτης πόλης Μάρας
3. Επίθεση αρθρογράφου της Milliyet σε Μπλίνκεν και Μητσοτάκη
4. Τούρκικα ΜΜΕ: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τα F-35
5. Τούρκοι αναλυτές: Κατά 99% οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου
6. Ε. Γεωργούσης: Οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο