Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Βασίλειος Β΄ ο Βουλγαροκτόνος: Η πραγματική ιστορία του μακροβιότερου βυζαντινού αυτοκράτορα (Φωτό)

Ο μακροβιότερος βυζαντινός αυτοκράτορας, βασίλεψε σχεδόν μισό αιώνα (976 – 1025), ο Βασίλειος Β΄, αυτός που ονομάστηκε αργότερα Βουλγαροκτόνος, προσωποποιεί το σημείο της ύψιστης πολιτικής και στρατιωτικής ακμής της αυτοκρατορίας.

Όμως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η πιο δύσκολη μάχη που έδωσε ήταν η προσπάθεια της εδραίωσης της εξουσίας του πάνω στον αυτοκρατορικό θρόνο και στη συνέχεια το ανελέητο κυνήγι που εξαπέλυσε εναντίον των πλούσιων γαιοκτημόνων αριστοκρατών.

Μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά είναι πάντα επίκαιροι οι αρχαίοι κλασικοί μας φιλόσοφοι - «Για να υποτάξεις κάποιον φτωχοποίησέ τον»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα λόγια του Ξενοφώντος, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων «για να υποτάξεις κάποιον φτωχοποίησέ τον», μια φράση που μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από τα τεκταινόμενα στη σύγχρονη Ελλάδα.

Είναι φορές που και η τυραννία γίνεται ακόμη και για τους τυράννους σκέτη τυραννία. Ο Ιέρων λόγου χάρη. Τύραννος των Συρακουσών, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Ο πρώτος που εφάρμοσε δίκτυο κατασκοπείας. Μίσθωνε τακτικά κατασκόπους και πληροφοριοδότες χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους “ωτακουστές”…

Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι ο Ιέρων έστελνε για να ακούσουν τις ομιλίες και τις απόψεις των ανθρώπων στην πόλη («και ους ωτακουστάς εξέπεμπεν Ιέρων»: Πολιτικά Ε’, 1313β11). Ο Αριστοτέλης γνώριζε ότι ίσως ο Ιέρων είχε δανειστεί το πρότυπο των ωτακουστών από την Περσία.

Ας πάμε να διαβάσουμε ένα απόσπασμα από τον Ξενοφώντα από το έργο του “Ιέρων” ή Τυραννικός (Μτφρ. Λ. Τρουλινού) που αναλύει εξαιρετικά απλά και ουσιαστικά τον λόγο που κυβερνούν οι άδικοι και διώκονται οι δίκαιοι…

Σε στρατιωτική βάση μετατρέπεται η Κύπρος: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα στοχεύει Ιράν-Συρία – «Έρχεται» και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στην Α.Μεσόγειο

Έρχεται μεγάλη «καταιγίδα» στην Α.Μεσόγειο στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνή τύπου έχει μετακινηθεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis που πλέει κοντά στην Κύπρο μαζί με την ομάδα μάχης που το ακολουθεί (τουλάχιστον 10 πλοία), σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, με την Τεχεράνη να ενισχύει τις προσπάθειές της να μετριάσει το οικονομικό πλήγμα των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά του πετρελαϊκού τομέα της χώρας, αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

Καιρός - ΕΜΥ: Προσοχή! Έρχεται νέα κακοκαιρία: Πού και πότε θα «χτυπήσουν» ισχυρά φαινόμενα

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Έρχονται ξανά ισχυρά φαινόμενα με χιόνια και καταιγίδες - Πού και πότε θα «χτυπήσουν», σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
Νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανόν κατά τόπους να είναι ισχυρές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η πιο δύσκολη ημέρα μέσα στην εβδομάδα που έρχεται θα είναι η Τρίτη, όπου χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Στους 100 οι νεκροί στο Μάτι - Τη μάχη για τη ζωή έχασε 73χρονος

Τους 100 έφτασαν τα θύματα από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Τη μάχη για τη ζωή έχασε 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Στις 23 Ιουλίου, ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν στο Μάτι με τη σύζυγό του και τα εγγόνια του,

μάλιστα έσωσε τον 12χρονο εγγονό του

Η Ελληνοαμερικανική Συμμαχία - Οι Μακεδόνες και οι Βορειοηπειρώτες στην Αμερική

Η Ελληνοαμερικανική Συμμαχία
Του Ν. Λυγερού

Αυτήν την περίοδο με τον νέο μακεδονικό αγώνα, η Αμερική αποδεικνύει ότι δεν έχει ξεχάσει την Ευρώπη. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε μόνο για νατοϊκά και ευρωπαϊκά συμφέροντα στο πλαίσιο των συμμαχιών, αλλά τώρα μέσω των Ελληνοαμερικανών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο του όλου πλαισίου, βλέπουμε μια άλλη μορφή αγωνιστικότητας. Διότι έχει πέσει στην αντίληψη των Ελληνοαμερικανών το απαράδεκτο του Προσυμφώνου των Πρεσπών με τρόπο πιο άμεσο επειδή

Η μακεδονική εκστρατεία στην Αμερική - Η γενίκευση του αγώνα στην Αμερική

Η μακεδονική εκστρατεία στην Αμερική
Του Ν. Λυγερού

Η Παμμακεδονική άρχισε την εκστρατεία ενημέρωσης γα το Σκοπιανό και ειδικά για το Προσύμφωνο των Πρεσπών από τη Βοστώνη, συνέχισε στη Φιλαδέλφεια, πέρασε από την Ουάσιγκτον, έφτασε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει το Σικάγο και το Πίτσμπεργκ. Όλες οι επαφές που γίνονται τόσο μέσα στην ομογένεια όσο και με τους γερουσιαστές, τους βουλευτές αλλά και την Εκκλησία σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Ελληνισμός έχει συντονιστεί εντός και εκτός Ελλάδας για να παλέψει ενάντια στη βάρβαρη ιδεολογία που θέλει να μας επιβάλλει αυτό το απαράδεκτο Προσύμφωνο.

Το Σκοπιανό και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής - Προσοχή στις παγίδες του Σκοπιανού

Το Σκοπιανό και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής
Του Ν. Λυγερού


Σπάνια βλέπουμε σε υψηλό εκκλησιαστικό επίπεδο μαχητές για το όνομα της Μακεδονίας. Ένας από αυτές τις σημαντικές εξαιρέσεις είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής που από την πρώτη στιγμή του νέου μακεδονικού αγώνα εμφανίστηκε στο πλευρό μας χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος. Οι θέσεις του ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες και η βοήθεια του η έμπρακτη ένα ουσιαστικό στήριγμα για τους Ελληνοαμερικάνους αγωνιστές. Είναι επίσης ο ίδιος που