Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Σε στρατιωτική βάση μετατρέπεται η Κύπρος: Αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα στοχεύει Ιράν-Συρία – «Έρχεται» και δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο στην Α.Μεσόγειο

Έρχεται μεγάλη «καταιγίδα» στην Α.Μεσόγειο στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνή τύπου έχει μετακινηθεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis που πλέει κοντά στην Κύπρο μαζί με την ομάδα μάχης που το ακολουθεί (τουλάχιστον 10 πλοία), σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικές εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, με την Τεχεράνη να ενισχύει τις προσπάθειές της να μετριάσει το οικονομικό πλήγμα των κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά του πετρελαϊκού τομέα της χώρας, αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ.

Σήμερα επίσης αμερικανικό AWACS Boeing E-3A (LX-N90452).εκτέλεσε αποστολή παρακολούθησης (Sea surveillance mission) για το NATΟ πετώντας κοντά στην Κύπρο και στις συριακές ακτές.

Κάτι που αποτελεί την τρίτη καταγεγραμμένη παρουσία μετά τις πτήσεις ελληνικού και τουρκικού ηλεκτρονικού αεροσκάφους.

Προς το παρόν όμως, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Voice of America που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου αναπτύσσεται με στόχο να κτυπήσει την Συρία του Άσαντ, η οποία διαθέτει πυραύλους S-300, αλλά και το Ιράν το οποίο είναι στο στόχαστρο του Ν.Τραμπ.

Πηγές του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν προηγούμενες αναφορές ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή ως «μήνυμα» προς την Τεχεράνη, λέγοντας ότι «υπάρχει ένδειξη βαλλιστικής δύναμης στο Ιράν».
Οι Ιρανοί δοκίμασαν ένα νέο βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να καταστρέψει το Ισραήλ και για αυτό αναλαμβάνει δράση η αμερικανική δύναμη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καταδίκασε αυτό που περιγράφηκε ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν μέσης εμβέλειας ικανό να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές, κάτι που αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αυξήσει το φάσμα των πυραύλων του.
Η παρουσία της ομάδας μάχης του USS John C. Stennis πιστεύεται επίσης ότι έχει έρθει στην περιοχή αρχικά για την εξουδετέρωση των συριακών πυραύλων S-300, οι οποίοι αποτελούν εντελώς αναβαθμισμένο τύπο το οποίο τεστάρησαν και λαχτάρησαν για αυτό οι Ισραηλινοί πιλότοι πριν μερικές μέρες.
Χθες, ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΔ στρατηγός Joseph Dunford, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να εκπαιδεύσουν 35.000 έως 40.000 «συριακές τοπικές δυνάμεις» για να «εξασφαλίσουν σταθερότητα» στην ανατολική Συρία, προφανώς κατά του Άσαντ.
Η Ουάσινγκτον, η οποία αρχικά δικαιολόγησε την παρουσία της στη Συρία με την συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει αλλάξει την συλλογιστική της για παραμονή στη χώρα μετά την εξουδετέρωση του ISIS.
Τον Σεπτέμβριο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, John Bolton, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα μείνει στη Συρία μέχρι να εγκαταλείψουν τη χώρα οι ιρανικές δυνάμεις.
Το σίγουρο είναι ότι η καθαιμαγμένη Συρία πιθανόν να έχει να δει ακόμα μια μεγάλη και αιματηρή αναμέτρηση αυτή ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ που επιζητούν γεωπολιτικό έλεγχο.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν αποφάσισε να στείλει και δεύτερο πλοίο γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ έτοιμος για νέες προκλήσεις.
Το δεύτερο πλοίο γεώτρησης της Τουρκίας, θα καταπλεύσει στην περιοχή της Κύπρου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2019, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόντσε, σήμερα Σάββατο.
Η ανακοίνωση από τον Τούρκο αξιωματούχο έρχεται μετά από την γεώτρηση του «Fatih» στις 30 Οκτωβρίου στην Αττάλεια.
Η Τουρκία έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της να υφαρπάξει θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις διαμαρτυρίες από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Μόνο που τώρα η μεγαλόνησος μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια τεράστια αμερικανική αεροναυτική και χερσαία στρατιωτική βάση (όπως αναφέρει και το Κρεμλίνο) και αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου