Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Βεβαιωμένα και πιθανά συμβατικά και μη, αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Των Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου



Η θέσπιση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο σημαντική για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Και ο λόγος είναι απλός. Προς το παρόν, όπως έχει η τεχνολογία σε εμπορικό επίπεδο τουλάχιστον, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο παρά μόνο τα συμβατικά αποθέματα. Ενώ ξέρουμε ήδη ότι για το φυσικό αέριο υπάρχει και σε σχιστολιθική μορφή, αλλά και με τους υδρίτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κατηγορίες ανήκουν στους υδρογονάνθρακες, πράγμα το οποίο σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο, ότι είναι το ίδιο πλαίσιο και για το προεδρικό διάταγμα του 2012 και για το θέμα της ΑΟΖ, αφού υπάρχουν σε υποθαλάσσιους χώρους. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός, για να καταλάβουμε πόσο θεμελιακή είναι η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ και βέβαια μετά οι οριοθετήσεις.

ΜΙΝΩΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΥΣ

Ο Σουλεϊμάν ο παιδεραστής, ο δουλέμπορος, ο βιαστής, ο σφαγέας βρεφών. Άλλη μία πολιτιστική προσφορά του Αντένα... και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κόπηκαν οι Αδιάβροχοι.

Τώρα οι Έλληνες μπορούν να εκπολιτιστούν για άλλη μία φορά με τους αγαπημένους ήρωες του Αδόλφου Χίτλερ. Η περίλαμπρη αυτή προσφορά του Αντένα έρχεται προφανώς για να αρχίσουν οι ραγιάδες να συνηθίζουν στον ρόλο που τους επιφυλάσσει η νέα κατοχή που έρχεται.

Ήλθε επιτέλους η στιγμή της δικαίωσης για αυτούς που επέμεναν να παραμένουν αμετανόητοι βιαστές, παιδεραστές, κοπρολάγνοι, σαλιγκαρόστρατες, κοκάκηδες, λαμόγια, εκσυγχρονιστές, ρουφιάνοι κλπ σε μία κοινωνία που τους καταπίεζε με τον απεχθή ηθικό της κώδικα.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ... ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΩΣ 20 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ...!!!

Έχουν καεί 2.000 στρέμματα δάσους 
Πολύ μεγάλη η φωτιά που ξέσπασε πριν 5 περίπου ώρες στην Ρόδο... Ο ελεγχός της χάθηκε μετά την αδυναμία των καναντέρ να συνεχίσουν τις ρίξεις αφού στην περιοχή λυσομανούν άνεμοι πάνω από 8 μποφώρ...
Ολόκληρη τη δύναμή της πυροσβστικής στο νησί, δυνάμεις του Στρατού, εθελοντές και κάτοικοι και από αέρος ένα ελικόπτερο ρίχτηκαν στην μάχη ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ...!!!

Η φωτιά αυτή την ώρα κατακαίει το δάσος του Αγίου Σουλά, αλλά ευτυχώς απέχει αρκετά από το δάσος των Πεταλούδων και σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή την ώρα των ανέμων, η φωτιά έχει πορεία προς την Αρχίπολη...

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street μετά τα μάκρο

Dow13.114,76-9,91 -0,08%  



  Nasdaq3.073,193,40 0,11%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Με συνεχείς εναλλαγές προσήμου συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενώ τα προβλήματα των ισπανικών περιφερειών αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την Ευρωζώνη επισκιάζοντας τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε τον Αύγουστο σε χαμηλό εννέα μηνών με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για τις επιχειρηματικές συνθήκες και τις προοπτικές εύρεσης εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 60,6 μονάδες τον Αύγουστο – ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011 – από το αναθεωρημένο μέγεθος των 65,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 66 μονάδες.

Θετική ήταν η εικόνα για την αμερικανική αγορά κατοικίας με τον δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller για τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ να καταγράφει τον Ιούνιο αύξηση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε άνοδο 0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές σημείωσε άνοδο 0,1%.

Οριστικά εκτός South Stream η Ελλάδα! - Ποιος θα πληρώσει για το έγκλημα;

Η αποδόμηση του σημαντκότερου - και μάλλον μοναδικού - επιτεύγματος της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή που εκτελέστηκε με "μικροχειρουργικό" τρόπο από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία οριστικά και τελεσίδικα να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μέρος της διαδρομής του μεγαλύτερου αγωγού φυσικού αερίου που κτασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη του South Stream.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα (σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε και στην Ισβέστια), η απόφαση σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι οριστική αφού ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά έδειξαν ενδιαφέρον αναθέρμανσης των σχεδίων που πολεμήθηκαν από τις ΗΠΑ και κατά πολλούς αυτή ήταν η αιτία που οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση Καραμανλή.

Μ.Κόνιτσας: "Ότι δεν πέτυχε η κομμουνιστικὴ ανταρσία το πέτυχαν τα Μνημόνια"! (Βίντεο)


Λάβρος κατά αυτών που οδήγησαν την χώρα στα δεσμά των Μνημονίων και κατά αυτών που απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κήρυκας της Ορθοδοξίας ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Κονίτσης Ἀνδρέας στο καθιερωμένο εθνικό μνημόσυνο στους πρόποδες του Γράμμου και συγκεκριμένα στη Βούρμπιανη Κονίτσης για να τιμήθούν όσοι έπεσαν μαχόμενοι "ὑπὲρ βωμῶν καὶ ἑστιῶν" κατά των ξενοκίνητων ανταρτών την περίοδο του Εμφυλίου 1946-'49.

Πειρατές κατέλαβαν ελληνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Τόγκο

Πειρατές κατέλαβαν ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά του Τόγκο, ανακοίνωσε το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας
Το πλοίο, το οποίο φέρει σημαία της νήσου Μαν και μεταφέρει ντίζελ, έχει πλήρωμα 24 ναυτικούς.

Οι πειρατές το κατέλαβαν σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων στα ανοικτά του Λομέ, της πρωτεύουσας του Τόγκο, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Αρβανιτόπουλος: "Υπό μελέτη η επαναφορά της βάσης του δέκα"(Βίντεο)

Ανοιχτός στην επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ, που καθιέρωσε για πρώτη φορά η πρώην υπουργός παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, παρουσιάστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Αρβανιτόπουλος: Υπό μελέτη η επαναφορά της βάσης του δέκα
"Είναι κάτι υπό μελέτη", είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη ΝΕΤ, σχετικά με την επαναφορά της βάσης του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ ενώ όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών την χαρακτήρισε αναγκαία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο.
Όσον αφορά στην αλλαγή του εξεταστικού την τοποθέτησε χρονικά για το 2016-2017.

Χωρίς απόφαση η σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών Παζάρια και διαφωνίες για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Όχι μόνο δεν βγήκε ο πολυπόθητος λευκός καπνός από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την περικοπή των ειδικών μισθολογίων αλλά πολύ περισσότεροφαίνεται να υπήρξε σημαντική εμπλοκή.

Στην σύσκεψη που διήρκησε  για πάνω από 2,5 ώρες έλαβαν μέρος εκτός από τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα , ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος  Παναγιωτόπουλος  και  οι αρχηγοί των τριών ενόπλων (κλάδων) των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς ανήκει στο λόμπι της χρεοκοπίας

Σκληρή απάντηση στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το λόμπι της δραχμής έχασε ένα γύρο σημαντικό», με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης. 

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αυτοί που συγκροτούν το λόμπυ της χρεοκοπίας και με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την Ε.Ε.». 

Σαμαράς: Το λόμπι της δραχμής έχασε ένα αποφασιστικό γύρο

«Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
«Δίνουμε μια μάχη για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και δίνουμε μια μάχη για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που έχουμε υποσχεθεί να κανουμε και οι τρεις αρχηγοί που μετέχουμε στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης: Περισσότερες θέσεις εργασίας κυρίως για τα νέα παιδιά, να έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Με κάρτα όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ!!!

 Με κάρτα όλες οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ
Την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομικών, που επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.
Στα πλαίσια αυτά, στην οδού Νίκης σχεδιάζουν την απαγόρευση του ρευστού χρήματος και την ενίσχυση του πλαστικού χρήματος.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την θέσπιση μέτρων που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ στα 300 ευρώ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προκαλέσουν πλήγμα στη φοροδιαφυγή, αφού με αυτές θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, όπως ο ΦΠΑ.

Μάχη με τις φλόγες σε όλη την χώρα


Μάχη με τις φλόγες σε όλη την χώρα
Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες πυρκαγιές σε ολόκληρη την χώρα – Άνιση μάχη με τα μποφόρ δίνουν οι πυροσβέστες 
Δεκαπέντε φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Λίγο πριν τις 6 πυρκαγιά ξέσπασε και στο Κορωπί, στην περιοχή Κιάφα.
Στο σημείο έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, οι οποίοι παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά.
Τα κυριότερα μέτωπα που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι τρία.

Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα 50.000 πολιτών

Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα 50.000 πολιτών
Εντυπωσιακά συμπεράσματα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και τις καταγγελίες για παραβίαση επικοινωνιών
Η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, από τα οποία προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.
Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας) έναντι 2.281 το 2010.

Πυρά Χρυσοχοΐδη σε Σκανδαλίδη

Kάποιες απόψεις που άκουσα από ορισμένα στελέχη, ότι για παράδειγμα θα πρέπει να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να αφορούν τους συντρόφους που τις εξέφρασαν, είναι σεβαστές οι απόψεις τους, αλλά αυτά δεν πρέπει να έχουν σχέση με την επίσημη θέση μας. Να είναι καθαρό ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τέτοιου είδους απόψεις. Όπως επίσης, να είναι καθαρό ότι δεν έχουμε σχέση με διεργασίες που πιθανώς να οδηγήσουν στην πτώση της Κυβέρνησης» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχΐδης στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αιχμές Βενιζέλου εναντίον Σαμαρά

Μία ημέρα πριν από την σύσκεψη «κορυφής» στο Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού

«Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια και σε πολιτική κρίση αλλά ούτε ο κύριος Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους προ τετελεσμένων εκτιμώντας ότι αυτοί θα ακολουθήσουν από αίσθημα εθνικής ευθύνης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ.

Τετ-α-τετ Σαμαρά – Στουρνάρα στο Μαξίμου

Κρατώντας ανά χείρας τη λίστα με τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ θα περάσει το απόγευμα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των συνομιλιών για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και σήμερα υπήρξε κύκλος τηλεφωνημάτων του υπουργού Οικονομικών με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το θέμα της περικοπής των μισθών των ενστόλων αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Δήμαρχος Καλαμάτας: "Εχουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες δεν είναι δηλώσεις αγάπης για τον τόπο..."

Είναι ντροπή, στο Στρατόπεδο που φέρει το όνομα του Παπαφλέσσα, να θέλει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να στείλει λαθρομετανάστες...!

Μετά τα βίαια επεισόδια που πυροδότησε η απόφαση των αρχών να μεταφέρουν μετανάστες στο στρατόπεδο της Κορίνθου, σειρά παίρνει ο δήμαρχος της Καλαμάτας που απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης ως... χώρους φύλαξης αλλοδαπών.

Οι φωτιές, τουλάχιστον ας μας “φωτίσουν” !


Του Ν. Καραβαζάκη

Το φετινό καλοκαιρινό εξαιρετικό συμβάν είναι πως επαναλήφθηκαν καταστροφικές πυρκαϊές, ανάλογες εκείνων του 2007. Μικρότερες σε έκταση και καταστροφικότητα από εκείνες-μέχρι σήμερα, τουλάχιστον- αλλά αξιοπρόσεκτα πολυάριθμες, με αρκετές εξ αυτών να αποδίδονται σε εμπρησμούς, σύμφωνα με ευρήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Οι καταστροφές είναι μεγάλες, με δεσπόζουσα αυτήν της Χίου όπου χάθηκε το 30% από τα μαστιχόδενδρα τα οποία δεν φύονται πουθενά αλλού στην Γη. Αξιοπρόσεκτη και η καταστροφή στην ξακουστή Ανάβρα όπου επιτεύχθηκε το πρώτο εγχείρημα κοινοτητας με αλληλεγγύη και αυτάρκεια στη σημερινή Ελλάδα. Στο σύνολό τους οι καταστροφές αυτές είναι τεράστιες οικονομικά και πραγματικά ακοστολόγητες όσον αφορά την επίπτωσή τους στην ποιότητα ζωής των σχετιζόμενων περιοχών αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.

Τα θύματα βίας άρχισαν δειλά - δειλά να προβαίνουν σε καταγγελίες Πονοκέφαλος οι απαγωγές παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους

Λευκωσία: Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα αποτελούν οι απαγωγές παιδιών που προέρχονται από μικτούς γάμους από τους ίδιους τους γονείς τους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά τα προβλήματα προκύπτουν όταν ο πατέρας προέρχεται από χώρα, στην οποία τα δικαιώματά του καθορίζονται λόγω θρησκείας και όχι λόγω νομοθεσίας.

Το πρωί ο κ. Λουκά συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συνδέσμων για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Οικονομικά δεδομένα και στρατηγική της ΑΟΖ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου



Ακόμα και αν κάνουμε μία πολύ συντηρητική προσέγγιση, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και αξιολογήσεις έγκυρων πετρελαϊκών οίκων, τα αναμενόμενα (με 50% πιθανότητα) αποθέματα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου του Αιγαίου Πελάγους ανέρχονται σε περίπου 1,5 Δις αντίστοιχα βαρέλια πετρελαίου, του Ιονίου Πελάγους σε περίπου 2 Δις αντίστοιχα βαρέλια, του Λιβυκού Πελάγους Νότια της Κρήτης σε περίπου 20 Δις αντίστοιχα βαρέλια και της Λεκάνης του Ηροδότου Νοτιο-Ανατολικά της Κρήτης σε περίπου 13 Δις αντίστοιχα βαρέλια.

Μεγάλη πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Πωλήσεις τραπεζικών μετοχών εκδηλώνονται την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει στις 13.01 μεγάλη πτώση σε ποσοστό 4,97% και να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 89,12 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει ζημιές 4,10% και υποχωρεί στις 36,02 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών μέχρι την ίδια ώρα διαμορφωνόταν στις 358.179 ευρώ.

Στάση αναμονής και απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Πιέσεις δέχονται την Τρίτη μετοχές και δείκτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η ελληνική αγορά παραμένει... standby για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται το σύνολο σχεδόν των τίτλων στον FTSE20, με εξαίρεση τη μετοχή της Jumbo, ενώ αμετάβλητη διαπραγματεύεται η μετοχή των ΚΑΕ.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η Τρ. Κύπρου, με απώλειες που ξεπερνούν το 6%, ενώ με αρνητικό πρόσημο και απώλειες άνω του 3% ακολουθούν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ.

Με το «βλέμμα» να στρέφεται, μεταξύ άλλων, σε όσα ανακοίνωσε σήμερα η Credit Agricole αναφορικά με την Εmporiki, ο δείκτης των τραπεζών κινείται πτωτικά από την έναρξη της συνεδρίασης, με απώλειες που έφτασαν νωρίτερα το 3,73%.

Αυτό τον Τόπο εσύ τον Γύμνωσες, εσύ τον Βίασες, εσύ τον Έκαψες...


  Του Γιώργου Ανεστόπουλου


Ένα αρχαίο Έθνος, ένας ιστορικός Λαός, μια καμένη Χώρα χαροπαλεύει στην εντατική.
Πως νοιώθεις Μαυρογυαλούρε για το «κατόρθωμά» σου;

Μια χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη.

Η θέσπιση της ΑΟΖ ως κυρίαρχο θέμα

Του Ν. Λυγερού

Σε μια περίοδο που αναζητούμε μέτρα εξοικονόμησης σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης, πρέπει να φροντίσουμε και το θέμα της ανάπτυξης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με παθητικό τρόπο, όπως το περιμένουν οι περισσότεροι. Διότι η ανάπτυξη δεν γίνεται μόνο με οικονομίες άλλα και με στρατηγικές επενδύσεις. Επιπλέον αν τα μέτρα είναι μόνο και μόνο ενδογενή δεν μπορούν να ενισχύσουν το πεδίο δράσης. Αν αντιληφθούμε αυτά τα δεδομένα και θέλουμε να τα αλλάξουμε ριζικά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι μόνο η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό άνοιγμα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Εξ ορισμού, λειτουργεί με εξωγενείς παράγοντες και η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, ανάλογα με αυτά που ανακάλυψαν το Ισραήλ και η Κύπρος, είναι γνωστά στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, μια που έχουν γίνει πάρα πολλές ανεπίσημες σεισμικές έρευνες.

Χαμηλοί τόνοι στη Wall Street

Dow13.124,67-33,30 -0,25%  



  Nasdaq3.073,193,40 0,11%  

Η Wall Street χθες
Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στα τέλη της εβδομάδας στο θέρετρο του Jackson Hole στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες του προέδρου της Reserve Chairman, Ben Bernanke και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, Mario Draghi στα τέλη της εβδομάδας για ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν και νέα μέτρα με στόχο να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke θα μιλήσει στο ετήσιο συμπόσιο της Kansas City Federal Reserve Bank στο Jackson Hole, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi θα μιλήσει σε συνέδριο το Σάββατο.

Οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος την Παρασκευή καθώς ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε σε επιστολή του προς Αμερικανούς βουλευτές ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιθώρια "να διευκολύνει τις οικονομικές συνθήκες και να ενισχύσει την ανάκαμψη" εφόσον χρειαστεί.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 33,30 μονάδες (-0,25%) κλείνοντας στις 13.124,60 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 3,40 μονάδων (0,11%) και έκλεισε στις 3.073,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,60 μονάδων (-0,05%) κλείνοντας στις 1.410,40 μονάδες.