Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Χωρίς απόφαση η σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών Παζάρια και διαφωνίες για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Όχι μόνο δεν βγήκε ο πολυπόθητος λευκός καπνός από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την περικοπή των ειδικών μισθολογίων αλλά πολύ περισσότεροφαίνεται να υπήρξε σημαντική εμπλοκή.

Στην σύσκεψη που διήρκησε  για πάνω από 2,5 ώρες έλαβαν μέρος εκτός από τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα , ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος  Παναγιωτόπουλος  και  οι αρχηγοί των τριών ενόπλων (κλάδων) των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.


Πήγες του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση εάν το κλίμα ήταν καλό η αρνητικό μεταξύ των υπουργών δεν δόθηκε καμία απάντηση λέγοντας ότι«διαρροές δεν κάνουμε».

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος εξακολουθούν να αντιδρούν στις επιπλέον περικοπές των μισθολογίων τωνένοπλων δυνάμεων .

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να υποκαταστήσει τις φετινές περικοπές ειδικών μισθολογίων (αξίας 205  εκατ. ευρώ) με «ισοδύναμες» οριζόντιες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013 (εξοικονόμηση ετησίως  600 εκατ. ευρώ).

Στο τραπέζι έχει πέσει μεσοσταθμική μείωση των μισθολογίων  δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων της τάξης του 12-14% η οποία όμως προτείνεται να είναι κλιμακωτή για να προστατευθούν κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί σημαντικά αλλά και  φέρουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στην πρόταση αυτή το μεγαλύτερο «μαχαίρι» θα μπει σε δικαστικούς  και διπλωμάτες, της τάξης του 20%, καθώς είναι η ομάδα με τα υψηλότερα εισοδήματα. Ακολουθούν με 10% περίπου οι εκπαιδευτικοί και ιερείς, με 8% οι ιατροί και με το πολύ 5% μείωση στους ένστολους.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα και από την  σημερινή εξέλιξη, καθίσταται σαφές πως οι αποφάσεις πρέπει να «κλειδώσουν» εντός των επόμενων ημερών,  σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με στόχο να  παρουσιαστούν στην ηγεσία της τρόικας, να περιληφθούν στη σύνταξη του Μεσοπροθέσμου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου