Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

ΝΑΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ:Η καρδιά του Υψηλάντη «πάλλεται» στην Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας, μόλις λίγα μέτρα από την πολύβουη πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται καλά φυλαγμένο εδώ και 157 χρόνια ένα «μυστικό»: το μέρος όπου αναπαύεται η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Βρίσκεται ταριχευμένη στο εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου 6 πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο ως υπόμνηση της επιφανούς ιστορίας ενός εκ των πρωτεργατών της Ελληνικής Επανάστασης. Λίγοι από τους Αθηναίους που κατεβαίνουν βιαστικά τη Βασιλίσσης Σοφίας το γνωρίζουν. Ελάχιστοι επισκέπτονται το εκκλησάκι για να τη δουν, ενώ πριν από σχεδόν δύο μήνες τελέστηκε εκεί επιμνημόσυνη δέηση 188 χρόνια μετά τον θάνατο του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας.

Τουρκία: Γιατί η Ουάσινγκτον πρέπει να δείξει στο «δύσκολο εταίρο» τα όρια της

Ο Τύπος στη Γερμανία αναφέρεται σήμερα την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung να χαρακτηρίζει την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν ως «δύσκολο εταίρο» που προκαλεί προβλήματα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που αποτυπώνεται στο κλίμα των διμερών σχέσεων τους.

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Τόμας Αβενάριους περιγράφει αναλυτικά τους στόχους που έχει χαράξει η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική και διαπιστώνει ότι θα ήταν ενδεδειγμένο οι ΗΠΑ να δείξουν στον πρόεδρο Ερντογάν τα όρια της.

Βέβηλοι βανδάλισαν εκ νέου τις προτομές των Ηρώων του 1821

Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο- Εικόνες ντροπής

Λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό που πραγματοποιήθηκε στις προτομές των Ηρώων του 1821 στο Πεδίον του Άρεως υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, άγνωστοι βανδάλισαν εκ νέου τα μνημεία με μπογιές.

  • Ο βανδαλισμός των προτομών εντοπίστηκε σήμερα νωρίς το πρωί και εντός ωρών η Περιφέρεια Αττικής επανήλθε με συνεργεία της και άρχισε εκ νέου τον καθαρισμό τους

Η «Λεωφόρος των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως αποτελείται από έναν πλατύ διάδρομο με εικοσιμία προτομές ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης που φιλοτεχνήθηκαν από 16 γλύπτες και τοποθετήθηκαν αντικρυστά σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον για να εορταστούν τα 100 χρόνια από την Παλλιγενεσία.