Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου είναι ένα από τα παλαιότερα μουσειακά κτήρια της Ελλάδας. Σήμερα έχει πλέον ανακαινιστεί και περιμένει τους επισκέπτες του. Τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με κάθε επισημότητα.

Κυπριακό: Απλός οδηγός για τη νέα γενιά


Μια συνοπτική ιστορία του Κυπριακού ζητήματος από την εισβολή έως σήμερα,

Λεωνίδας Κουμάκης, Αρθρογράφος
Νομικός, Συγγραφέας. Μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Αγνοούμενοι, η τραγικότερη πτυχή του δράματος της Κύπρου: Έξι μηνών η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας, 776 δεν ταυτοποιήθηκαν, στους 332 οι εγκλωβισμένοι


Οι μητέρες, οι αδελφές, οι γυναίκες, οι αρραβωνιαστικιές των αγνοουμένων της Κύπρου. Τoυς αναζητούν μέχρι και σήμερα. Φωτογραφία Αρχείου ΓΤΠ, PIO

Ένα κοριτσάκι έξι μόλις μηνών είναι η νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας. Τα οστά της εντοπίστηκαν στο Τραχώνι Κυθραίας και ταυτοποιήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Πενήντα χρόνια ντροπής και ηλιθιότητας


του Βάσου Πτωχόπουλλου από το Άρδην τ. 130-131

Μιλώ φυσικά για την ντροπή που έπρεπε να αισθάνεται ο κάθε Έλληνας είτε ζει στη νήσο των μεταπρατών είτε φυτοζωεί στο αντεθνικό κράτος των Αθηνών. Μιλώ για τα πενήντα χρόνια που δεν σεβαστήκαμε τους νεκρούς μας, κυρίως τη νεολαία που αποδεκατίστηκε στα βουνά και στις πεδιάδες από τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους αδελφούς σας – ο νοών νοείτο.

Χριστοδουλίδης: Ότι και να πει ο Ερντογάν, η Τουρκία 50 χρόνια μετά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού


«Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προκλητικός Τζακ Στρο:Να συμβιβαστούν οι «Νότιοι» αλλιώς πάμε σε λύση 2 κρατών


Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο πρώην βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ανήμερα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής με άρθρο του στην Independent. Στο άρθρο με τίτλο «Γιατί νομίζω ότι είναι καιρός να εξετάσουμε μια λύση δύο κρατών για να τερματιστεί η «παράλογη» 50χρονη Κυπριακή κρίση», ουσιαστικά ξεπλένει την Τουρκια και ρίχνει το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στο Κυπριακό στους Έλληνες της Κύπρου τους οποίους όπως λέει πρέπει να πιέσουν για λύση.

Αποστολή Λευκωσία: 1.500 μέτρα χωρίζουν Μητσοτάκη- Ερντογάν – Τουρκική φιέστα στα Κατεχόμενα, «μαύρη επέτειος» στην Κύπρο


Παρουσία Ερντογάν η παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσια
Αισιοδοξία Χριστουδουλιδη για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό

Αποστολή στην Κύπρο / Λευκωσία: Χρήστος Μαζανίτης

Λευκωσία για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Φτάνει. Yeter. Enough»


50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής. «...τουρκικά αεροσκάφη άνευ προειδοποιήσεως,υπούλως και ανάνδρως εβομβάρδισαν το στρατόπεδον ΕΛΔΥΚ...». Φτάνει. Yeter. Enough

Ένα σύντομο βίντεο με σκηνές από την τουρκική εισβολή του 1974 και το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν ανέβασε το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιχείρηση Αττίλας.

Ο ΥΦΕΘΑ από την Κύπρο: «Δεν ξεχνάμε ποτέ τους ήρωες πεσόντες και την ευθύνη της Τουρκίας για την ασύλληπτη τραγωδία» [pics]


Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Είμαστε παντού: Τα retweet του υπουργείου Άμυνας που απαντούν στους υμνητές του Αττίλα που επαναφέρουν τις επικίνδυνες ανοησίες για βραδυνές επισκέψεις


Πολλαπλοί εκτοξευτές πυροβολικού RM-70 Πηγή: ΓΕΣ

Δυο αναπαραγωγές στο Χ (retweet) που έχουν την δική τους ξεχωριστή αξία στην συγκεκριμένη στιγμή, έγιναν από τον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής άμυνας καθώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι εικόνες αυτές αποτελούν έμμεση απάντηση στην επωδό του Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», την οποία θυμήθηκε τις τελευταίες ώρες το τουρκικό υπουργείο άμυνας.

Αύγουστο η παραλαβή των επομένων Rafale


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ελαφρά μετάθεση του χρόνου ενάρξεως παραδόσεων των μαχητικών Rafale της δεύτερης συμπληρωματικής συμβάσεως που ανατέθηκε, έχει αποφασισθεί εδώ και καιρό μεταξύ ελληνικής και γαλλικής πλευράς. Πρόκειται για την σύμβαση που ανατέθηκε στην Dassault Aviation στις 24 Μαρτίου 2022 και αφορά την προμήθεια 6 μαχητικών, εκ των οποίων 4 μονοθέσια EG, 2 διθέσια DG.

Fincantieri FCX30 HN – Ανασκόπηση της ιταλικής υποψηφιότητας για το ελληνικό πρόγραμμα κορβετών

Αναστάσιος Παπανδρέου

Έχοντας μπει εκ νέου σε μια διαδικασία επαναξιόλογισης των προοπτικών ανανέωσης και ενίσχυσης του στόλου των κύριων μονάδων κρούσης όπου μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια η ηγεσία του Π.Ν. επαναφέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα απόκτησης κορβετών, το Defencereview.gr συνεχίζει την παρουσίαση των πλοίων που βρίσκονται στο στόχαστρο του Π.Ν.

Φρεγάτες FDI: Μια «ανάσα» από την 4η Belharra ο Στόλος – Η «κλειδωμένη» τιμή και η θετική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού


*Του Κώστα Σαρικά 

Η «κλειδωμένη» τιμή της 4ης φρεγάτας FDI «Belharra», όπως αποκάλυψε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group, αλλά και η θετική εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου προς την πολιτική ηγεσία φέρνουν πιο κοντά την απόκτηση μιας ακόμη γαλλικής «ψηφιακής» φρεγάτας από το Πολεμικό Ναυτικό.

Δοκιμή “Iron Bird” από την ΕΑΒ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (Σταύρος Ιωαννίδης) γνωστοποίησε την “παρθενική πτήση”, την ίδια ημέρα, του “ομοιώματος” του Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (UAV) του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Το μεταλλικό ομοίωμα, που αποκαλείται “Iron bird”, δοκιμάστηκε εντός υποστέγου της εταιρείας, σηματοδοτώντας την έναρξη σχετικών δοκιμών.

Ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας


Ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Σταθερά ανερχόμενη δύναμη όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί το επιχειρείν στο τεχνολογικό κλάδο, που οδηγεί τις καταιγιστικές εξελίξεις που βιώνουμε σε κάθε επιμέρους κλάδο της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας γενικότερα.

Φρ. Μπελέρης: Κίνηση αποκλιμάκωσης η άδεια που μου δόθηκε από την Αλβανία

"Κίνηση αποκλιμάκωσης" χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής, Φρέντι Μπελέρης, την άδεια που του έδωσαν οι Αρχές της Αλβανίας, προκειμένου να μεταβεί στο Στρασβούργο για την ορκωμοσία του.

Σκόπια: «Γιατί πρέπει να σβήνουμε με μαύρο μαρκαδόρο όπου βλέπουμε το ‘Βόρεια’…»


Ιούλιος 19, 2024. Ελλάδα.

Το άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Σκοπίων Nova Makedonija, δίδει με την απλή αυτή αφήγηση το κλίμα που διαπνέεται στους Νοτιοσλάβους της περιοχής του Βαρδάρη περί “Μακεδονίας” και «Μακεδόνες», τώρα που τα Σκόπια κυβερνιούνται πάλι από το VMRO-DPMNE.

Δένδιας για τα 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο: "Δεν ξεχνάμε, δεν συμβιβαζόμαστε"


Στη συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. 

Παναγιωτόπουλος για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Οι πληγές παραμένουν ανοιχτές

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Οι πληγές παραμένουν ανοικτές» τονίζει σε μήνυμά του για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Διπλωματικές πηγές: "Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες"

"Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες", τονίζουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα.

Οι Τούρκοι λένε ότι επιλέχθηκε επίτηδες το μέρος που θα γίνει η μεγάλη ναυτική βάση στην Κύπρο


Ιούλιος 19, 2024. Ελλάδα.

Οι Ελληνοκύπριοι ανέλαβαν δράση για την ίδρυση ελληνικής ναυτικής βάσης στην περιοχή που ανήκει στους Τούρκους, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Προκαλεί ο Τατάρ για το Κυπριακό: «Οι Έλληνες στοχεύουν στη δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας»


Οι Έλληνες επεκτείνουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη Μεσόγειο και «εκλαμβάνουν και τις θάλασσες ως γη της πατρίδας τους», υποστήριξε σε ένα ακόμη ανθελληνικό παραλήρημα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι «βλέπουν την Κύπρο ως το 13ο νησί και στοχεύουν στη δημιουργία της "Μεγάλης Ελλάδας"»

Ντράπηκε και η ντροπή με την ομιλία Ερντογάν - «Είμαστε περήφανοι για την Εισβολή στην Κύπρο»


Το μακελειό της 20ης Ιουλίου του 1974, ο Ερντογάν το βάφτισε... ειρηνευτική επιχείρηση

Δημήτρης Δρίζος

Ερντογάν από κατεχόμενα: Ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή - Λαμβάνονται ανεύθυνα μέτρα που απειλούν την ασφάλεια


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι είπε για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

50 χρόνια τουρκικής κατοχής Οι δύο διαφορετικοί «κόσμοι» που χωρίζει σήμερα η Πράσινη Γραμμή

Νίκος Μελέτης

Η επέτειος των 50 ετών από την κυπριακή τραγωδία στην οποία οδήγησε η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη Κατοχή του 37% του νησιού, φέρνει ακόμη πιο μακριά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αλλά και την Ελλάδα με την Τουρκία.

Η Πολωνία 3η δύναμη ΝΑΤΟ εντός 10 ετών


Τελευταίες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για φέτος σημειώνουν ότι η Πολωνία έχει γίνει πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη εντός της συμμαχίας και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με συνολικά 216.100 στρατιώτες.

Γάζα: Μέσα στη Ράφα τα ισραηλινά τανκς - Αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα


Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν ασταμάτητα αρκετές περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα Σάββατο, με τα τεθωρακισμένα τους να προχωρούν βαθύτερα στη δυτική και βόρεια Ράφα.

Φον ντερ Λάιεν: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό


Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν

Νέες προκλήσεις για τη Φον ντερ Λάιεν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε προχθές, με σημαντική πλειοψηφία, την επικύρωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία ακόμα πενταετή θητεία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια διαφορετική σειρά προκλήσεων στην ατζέντα της σε σχέση με την προηγούμενη θητεία της, οι οποίες προέρχονται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την ίδια.

Μαριούπολη: 12 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί από δηλητηρίαση


Τουλάχιστον 12 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, αφού έφαγαν δηλητηριασμένα φρούτα που τους προμήθευσαν μαχητές της ουκρανικής αντίστασης στην κατεχόμενη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη.

Ανεπαρκείς ποιοτικοί έλεγχοι προκάλεσαν το παγκόσμιο ψηφιακό μπλάκ άουτ, λένε αναλυτές

Blue screen death: Μπλέ οθόνες και στο αεροδρόμιο του Σικάγο  AP Photo/Carolyn Kaster

Η ενημέρωση ρουτίνας του ευρέως διαδεδομένου λογισμικού κυβερνοασφάλειας   της CrowdStrike, που προκάλεσε χθες Παρασκευή (19/7) την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως, δεν είχε προφανώς υποβληθεί σε επαρκείς ποιοτικούς ελέγχους προτού κυκλοφορήσει, αναφέρουν εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Ο απομονωμένος Μπάιντεν και η πικρία για τον Ομπάμα


Ο Τζο Μπάντεν ερμηνεύει τις εκκλήσεις ακόμα και πρώην συνεργατών του να αποσυρθεί ως μήνυμα από το στρατόπεδο του Ομπάμα καθώς ο πρώην πρόεδρος δεν έκανε τίποτα για να τον βοηθήσει τις τελευταίες ημέρες

Ο χρόνος για Τραμπ – Μπάιντεν και ΗΠΑ δεν είναι σχετικός

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν AP Photo

Γιάννης Χαραμίδης

Ο χρόνος δεν κινείται ανάλογα με τις διαθέσεις, τις προθέσεις και τα κίνητρα. Είναι ανεξάρτητος και πιθανότατα στις περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι και αμείλικτος.

ΗΠΑ: 31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του


Πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες τα μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να παραιτηθεί