Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ο πρώτος “Βουλγαροκτόνος” και η μάχη – συντριβή των Βουλγάρων στην Αγχίαλο

Σαν σήμερα πολλούς αιώνες πριν, στις 30 Ιουνίου του 763 μ.Χ. δόθηκε μια τεράστιας σημασίας μάχη που εν πολλοίς πραγνωρίζεται από τους ιστορικούς αλλά όμως έσωσε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία και εξάρθρωσε για καιρό τον από Βορρά κίνδυνο. Στα τέλη της άνοιξης του 763 μ.Χ. ο Βούλγαρος τσάρος Τέλετς εισέβαλε στα βυζαντινά εδάφη στη Θράκη, καίγοντας και λεηλατώντας.

Στο άκουσμα της είδησης ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε’ ο Ίσαυρος, συγκέντρωσε τα αυτοκρατορικά τάγματα και από την Κωνσταντινούπολη, κινήθηκε προς συνάντηση των επιδρομέων, με τη βοήθεια του στόλου, στα πλοία του οποίου μεταφέρονταν ο στρατός, για να κερδηθεί χρόνος, αλλά και για να κατορθώσει να βρεθεί, αν αυτό ήταν δυνατό, στα νώτα του αντίπαλου.

ΥΠΕΞ: Με αυτές τις προϋποθέσεις θα συζητήσουμε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Τουρκία

Η Τουρκία πρέπει να δείξει με τη συμπεριφορά της ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι εφόσον προσκληθούμε για τις διερευνητικές επαφές για να συζητήσουμε το μοναδικό ζήτημα που συζητούσαμε μέχρι τώρα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» και «η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες», κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι ελήφθησαν δύο σημαντικές αποφάσεις.

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ… 15ετίας: Ελληνική γελοιότητα και “τέχνη” να μην αγοράζεις τίποτα! Βουλευτές ξυπνάτε

Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου, τέθηκε πολλές φορές στον γράφοντα το δίλημμα αν το συγκεκριμένο άρθρο είναι απαραίτητο. Τόσα έχουν γραφτεί για τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων και «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός». Τι επιπλέον θα πρόσφερε ένα άρθρο ακόμη; Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα καταβληθεί προσπάθεια να καταδειχτεί ότι η αποτυχία αυτή είναι συστημική. Δεν οφείλεται σε έναν παράγοντα μόνο (το νομικό πλαίσιο) όπως πολλοί επικαλούνται, αλλά αποτελεί ένα άθροισμα μίας σειράς αποτυχιών: σαθρό νομικό πλαίσιο (βεβαίως), έλλειψη προγραμματισμού προμηθειών, δαιδαλώδεις διαδικασίες , ακατάλληλες προκηρύξεις, άπειροι επιτελείς και τέλος, άρνηση του συστήματος να μάθει από τα λάθη του και να αυτοβελτιωθεί.

Γράφει ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020 έληξε στο OpenGov.gr η διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου (ΣΝ) «για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερες ρυθμίσεις για τις προμήθειες στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας», το δεύτερο μέρος του οποίου αφορά τις προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού.

Η Τουρκία σχεδιάζει νέο «Ιντλίμπ» με τους Αζέρους στο βόρειο Ιράν

Του Gevorg Mirzayan

Ο Τούρκος πρόεδρος επέτρεψε στον εαυτό του έναν εξαιρετικά ενδεικτικό πολιτικό υπαινιγμό. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της πασίγνωστης παρέλασης της νίκης του Αζερμπαϊτζάν επί του Καραμπάχ στο Μπακού. Ο Ερντογάν απήγγειλε ένα παλιό ποίημα που τα λόγια του ήταν πολύ σκληρά για το γειτονικό Ιράν. Τι ήταν αυτό που προσέβαλε τόσο πολύ τους Πέρσες και ποια είναι τα σχέδια της Τουρκίας που αποκάλυψε αυτή η δήλωση;

Κατά την παρέλαση της νίκης στο Μπακού (όπου ο Ερντογάν και ο Αλίεφ γιόρτασαν το θρίαμβό τους στον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ), ο Τούρκος σουλτάνος ​​διάβασε ένα απόσπασμα από ένα ποίημα του τοπικού ποιητή Μπαχτιγιάρ Βαγκαμπζάντε. Και όλα θα ήταν μια χαρά, αν δεν υπήρχε εκείνο το απόσπασμα που λέει ότι τα εδάφη νότια του ποταμού Αράς, που είναι τώρα οι ιρανικές επαρχίες του Ανατολικού και του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Δεκάδες εκατομμύρια είναι οι Αζέροι ζουν σε αυτές τις περιοχές, καθώς και σε άλλες επαρχίες του Ιράν.

Μπερνς: Ίσως έρθει η στιγμή να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι από το ΝΑΤΟ

Τη σθεναρή υποστήριξή του στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά. Ο Νίκολας Μπερνς υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της για τους S-400, όμως η Άγκυρα δεν το έχει πράξει και είναι ορθό να επιβάλει κυρώσεις, προσέθεσε. Πρέπει να υπάρχει κύρωση στους Τούρκους γι’ αυτό, σημείωσε.

Ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος διδάσκει διπλωματική πρακτική και διεθνείς σχέσεις στο Harvard,