Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ασήμι απο το Αιγαίο για τη μητέρα του φαραώ Χέοπα

Βραχιόλια της βασίλισσας Χετεπχερές: α. κατά την εύρεση, b. αποκατεστημένα και c. αντίγραφο με βάση πρωτότυπο.
[Credit: April 2023 Museum of Fine Arts, Boston, μέσω JAS original article]

Αιγαιακής προέλευσης φαίνεται ότι ήταν το ασήμι που χρησιμοποιήθηκε στα εντυπωσιακά βραχιόλια της βασίλισσας Χετεπχερές, μητέρας του Φαραώ Χέοπα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του υλικού τους. Το εύρημα δηλώνει ότι η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ της Αιγύπτου και του Αιγαίου κατά την Εποχή των Πυραμίδων ίσως ήταν εντονότερη από όσο γνωρίζαμε.

Απόβαση στη Νορμανδία: Οι δύο ελληνικές κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής»…

Ήταν 6 Ιουνίου του 1944 και ήταν η ημερομηνία που θα ξεκινούσε το τέλος της επέλασης των Ναζί και των αρρωστημένων ορέξεων του Αδόλφου Χίτλερ.

Τότε πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η Απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως και έμεινε στην Ιστορία.

Στη μητέρα των μαχών σημειώνεται πως υπήρχε ελληνική συμμετοχή με δύο πολεμικά πλοία, τις κορβέτες «Τομπάζης» και «Κριεζής».

Απόβαση στη Νορμανδία – Η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά


Έμεινε στην ιστορία ως D-Day και ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά.

Το συννεφιασμένο πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην ιστορία. Επρόκειτο για ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και, όπως συμφωνούν οι ιστορικοί, ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του πολέμου.

Αφιέρωμα στον Εύξεινο Πόντο από τους «Αργοναύτες» του Κιλκίς - Εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων του νομού Κιλκίς, στις 19 Ιουνίου

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις της 104ης επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΥ ΜΠΕΛΕΡΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΥ ΜΠΕΛΕΡΗ

ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ 

ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και συστάσεις από την Ελληνική πλευρά και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, οι διοικούντες την γειτονική χώρα αποφάσισαν προκλητικά να συνεχιστεί η παράταση της φυλάκισης του νομίμως εκλεγέντος δημάρχου της Χειμάρας Φρέντυ Μπελέρη. Παράλληλα, απ’ ότι φαίνεται και σύμφωνα με καταγγελίες Ελλήνων της Β. Ηπείρου, η αλβανική πλευρά φαίνεται να εντείνει την επίθεση κατατρομοκράτησης του Ελληνικού πληθυσμού, απειλώντας ή και υλοποιώντας άμεσα το σχέδιο της υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στην περιοχή της Χειμάρας. 

Από την Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο «και πέρα» – Από το «3+1» των Μενέντεζ – Πάιατ στο «5+1» των Μενέντεζ – Τσούνη

Η «Καζαμπλάνκα» της Ευρώπης φιλοξένησε τις προηγούμενες ώρες τους Πρέσβεις πέντε χωρών, των ΗΠΑ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας. Ήταν μια πρωτοβουλία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Γιώργου Τσούνη, και η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που στην Μολδαβία ήταν σε εξέλιξη η δεύτερη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν 50 Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα τους και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συνάντηση των Πρέσβεων πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της πόλης και στα γραφεία του ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπους) όπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ενημέρωσε τους αξιωματούχους για την λειτουργία του λιμένα καθώς επίσης και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα στελέχη από την μέχρι τώρα συνεργασία με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Νεο-οθωμανισμός και εγχώριες νεο-φαντασιώσεις - Οι θεωρίες κατευνασμού δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στο μέλλον.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

Μετά την πρόσφατη επικράτηση του νεο-σουλτάνου στην Τουρκία, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη σημερινή στάση εκείνων των «ειδικών», που εξαρχής, πριν από 20 περίπου χρόνια, πίστωναν τον Ερντογάν ως δήθεν ισλαμοδημοκράτη, με θετική προσέγγιση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, κάτι για το οποίο διαψεύστηκαν πλήρως. Ο πλέον γνωστός εκπρόσωπος αυτής της αποτυχημένης πολιτικής προσέγγισης υπήρξε το «ΕΛΙΑΜΕΠ», ίδρυμα εξωτερικής πολιτικής στην Αθήνα, με χρηματοδότηση και από εξωτερικό, με επιρροή σε Αθήνα και Λευκωσία και υπέρμετρη προβολή στα ΜΜΕ. Γενικότερα, το «ΕΛΙΑΜΕΠ» είναι ο κατ’ εξοχήν διαχρονικός κήρυκας της κατευναστικής πολιτικής απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Μετά από 20 χρόνια διαψεύσεων, διερωτόμαστε αν επαναπροσδιόρισαν έστω κάποιες απόψεις τους.

Η αυτοκαταστροφική συνταγή Αβραμόπουλου για τα ελληνοτουρκικά πρέπει οριστικά να ενταφιαστεί

Απελπισμένες προσπάθειες κάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μετά το πατατράκ, για το πολιτικό μέγεθος που ο ίδιος θεωρεί ότι εκπροσωπεί (εξελέγη μόλις τρίτος και καταϊδρωμένος στην Ηλεία), επιχειρεί να αξιοποιήσει το χαρτί των, υποτίθεται, καλών προσωπικών σχέσεών του με τον Ερντογάν, για να πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στο κέντρο της επιχειρηματολογίας του βρίσκεται η εξεύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, όταν ο ίδιος ήταν αρμόδιος Επίτροπος στις Βρυξέλλες. Προσπαθεί δε να επιβάλει τον εαυτό του με το επιχείρημα της αποτελεσματικότητας, αναφέροντας ότι σήμερα 450 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη βρίσκονται σε κίνηση και πολλοί θα οδεύσουν προς τις χώρες της ΕΕ, μέσω Τουρκίας.

Ενεργειακά: Κρίσιμα ζητήματα στην εξίσωση

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία προχωρεί, στη βάση ενός σχεδιασμού,  στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων στο ενεργειακό πεδίο με βασικό στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές πως αξιοποιεί διάφορες συγκυρίες αλλά και τις καλές σχέσεις, που διατηρεί με τα κράτη της περιοχής ενώ παράλληλα έχει μια συγκεκριμένη στόχευση. Να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο η τιμή είναι πολύ ψηλή. Το βλέπουμε, άλλωστε, τούτο στους λογαριασμούς.

ΟΙ πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», σε ρεπορτάζ που έχει δημοσιευθεί, αναφέρουν πως εκδηλώθηκε προκαταρκτικό αλλά περιεκτικό ενδιαφέρον από

ΥΠΕΘΑ: Συμμετέχει στο Διακρατικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας «ICARO»

Αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» η απόφαση για τη συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) στο Διακρατικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (EDA R&T Category B Programme) (ΔΟΠΕΑΣ) με τίτλο: «Innovative materials for CApability-driven Research for Outstanding European defence (ICARO)», σύμφωνα με τους όρους του υποβληθέντος σχεδίου συμφωνίας για τη διευθέτηση του προγράμματος (Programme Arrangement – PA), όπως αυτοί καταρτίστηκαν κατόπιν διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών.

Επιφυλακή σε Έβρο και Αιγαίο: Ανησυχία για κίνδυνο προβοκάτσιας και στημένου επεισοδίου


 Κώστας Σαρικάς 

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ομάδων κοντά στο ποτάμι.

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ομάδων κοντά στο ποτάμι. Το περιστατικό στα Μαράσια όπου μεγάλος αριθμός μεταναστών κατάφερε να βρεθεί σε αμμονησίδα του ποταμού αναγκάζοντας τις Ελληνικές δυνάμεις να παρέμβουν και να τους απεγκλωβίσουν δεν είναι το μοναδικό. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά μήκος του Έβρου όπου δεν υπάρχει φράχτης η κινητικότητα στο Τουρκικό έδαφος είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η ξεχασμένη συντήρηση των AS365 N3 στην ΕΑΒ και η “αδυναμία” ανάληψης συντήρησης ελικοπτέρων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε πρόσφατη ανάρτησή μας αναφορικώς με την επαναφορά σε ενέργεια των ελικοπτέρων AS365N3 του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν διαχρονικώς στην διαθεσιμότητά τους, προσωπικό του Εργοστασίου Αεροσκαφών της ΕΑΒ με γνώση του αντικειμένου, επεσήμανε ότι από την αναφορά μας, απουσιάζει η θετική συμβολή της κρατικής εταιρείας κατά το παρελθόν. Τα ίδια πρόσωπα, με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση των ελικοπτέρων, που όμως την χαρακτηρίζουν απολύτως ενδεικτική, έδωσαν την δική τους εξήγηση για την διαχρονικώς εσκεμμένη υποβάθμιση του ρόλου της ΕΑΒ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Πλήρης Επιχειρησιακή Ικανότητα για το σύστημα C-Dome των ισραηλινών κορβετών Saar-6

Το Ισραηλινό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι το αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα C-Dome, των κορβετών Saar-6, έλαβε Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα, μετά τις επιτυχημένες δοκιμές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από τη Rafael, σε συνεργασία με το Ισραηλινό Ναυτικό. Οι δοκιμές ήταν οι τελευταίες πριν το σύστημα χαρακτηριστεί πλήρως επιχειρησιακό. Το C-Dome (ναυτική έκδοση του Iron Dome) αποτελείται από κάνιστρα των 10 θέσεων σε κάθετο εκτοξευτή Tamir. Το σύστημα καλύπτει όλο το τόξο των 360ο και η χρήση του βασίζεται στο ραντάρ επιτήρησης του πλοίου. Οι κορβέτες Saar-6 έλκουν την καταγωγή τους από τις γερμανικές κορβέτες κλάσης «Braunschweig» (K-130), αλλά ενσωματώνουν ισραηλινής προέλευσης συστήματα και οπλισμό.

Στα «έγκατα» του στρατηγείου Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ

Είναι ελάχιστες οι φορές που δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το «Στρατηγείο Κυβερνοάμυνας» του ΓΕΕΘΑ κι όσες φορές γίνεται αυτό είναι ψηφιακά επεξεργασμένες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αυτή τη φορά αφορμή για την δημοσίευση των φωτογραφιών στάθηκε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (Γ5).

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από δίκτυο χάκερ στην «Τράπεζα Θεμάτων» και σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας). Η ΔΙΚΕΚΥΒ ή «Ασπίδα», όπως αποκαλείται από τα στελέχη, ήταν αυτή που ανέλαβε να εξαλείψει την απειλή και να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των εξετάσεων.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα

Ευαγγελία Μπίφη

Τη στιγμή που η Άγκυρα «πασχίζει» για την απόκτηση νέων F-16 Block 70 Viper και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, η «ψήφος εμπιστοσύνης» του αμερικανικού Κογκρέσου προς την Αθήνα για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 έρχεται να δώσει καθαρό ποιοτικό προβάδισμα στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα γαλλικά Rafale F3 R και τα F-16 Viper με τα οποία ήδη «πετά» η Πολεμική Αεροπορία.

Με χρονικό ορίζοντα ανάμεσα στο 2028 και 2033 θα βρίσκονται «εν πτήσει» προς την Ελλάδα 20 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35A (με δυνατότητα μελλοντικής άφιξης άλλων 20).

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε την κυριαρχία μας και να προστατεύουμε τα σύνορά μας (Βίντεο)

Στη Νέα Ιωνία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε στην προεκλογική εκστρατεία μία ημέρα αφότου βγήκε αρνητικός στον κορωνοϊό, από τον οποίο νόσησε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη αλλά και φίλους της ΝΔ σε καφέ της Νέας Ιωνίας.

«Έρχομαι στη Νέα Ιωνία 100 χρόνια μετά την ίδρυση της πόλης. Μια πόλη που έχει βαθιά ιστορία και ρίζες στον προσφυγικό ελληνισμό, τον οποίο τιμούμε, τον οποίο αναγνωρίζουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley – Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία – Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ολοένα και υψηλότερες, είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με τη Morgan Stanley να αναμένει τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ολοένα και υψηλότερες, είναι οι προσδοκίες που καλλιεργούνται γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με τη Morgan Stanley να αναμένει μια συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Συγκεκριμένα, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος του αμερικανικού οίκου αναμένει τη διατήρηση της τάσης υπεραπόδοσης έναντι της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2023 και το 2024, τη στιγμή που η πτώση του πληθωρισμού και το θετικό πέρασμα της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Οι κήρυκες του μπάχαλου και η καμπάνια απόγνωσης του ΜεΡΑ25

Ανεμοδείκτης
Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος 

Έπειτα από το πατατράκ της 21ης Μαΐου, όπου είχε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπερνά με φόρα και το όνειρο της εισόδου στη Βουλή να εξανεμίζεται, ο Γιάννης Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ25 προσπαθούν με μία επικοινωνιακή καμπάνια του ποδαριού να καταφέρουν ό,τι καλύτερο, δηλαδή το 3%, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όλα τα στελέχη του κόμματος έχουν επιστρατευθεί, ώστε να περάσει το κεντρικό μήνυμα, ότι δηλαδή με το ΜεΡΑ25 στη Βουλή θα λάμψει η αλήθεια και θα ξεστραβωθεί ο λαός, και ότι πάντως μόνο έτσι θα αποτραπεί η αυτοδυναμία του Μητσοτάκη. 

Νέο επεισόδιο με σκάφος στο Αιγαίο - Εξέπεμψε SOS αλλά αγνοείται ο επιβάτης


Αφορμή αποτέλεσε το περιστατικό για τους Τούρκους που κάνουν «παιχνίδια» με NAVTEX

Η πραγματικότητα πρώτα συνέτριψε και μετά ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Τσαπρούνης 

Μένουν μόλις 19 ημέρες μέχρι τις δεύτερες εθνικές εκλογές. Την 25η Ιουνίου οι πολίτες δεν θα αποφασίσουν μόνο για την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, αλλά και για τη ρότα στην οποία θα μπει η χώρα πλησιάζοντας το 2030.

 ΤΟ μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο. Και δεν διαφέρει από εκείνο των πρώτων εκλογών. Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και μειώσεις φόρων, εισφορών. Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους. Προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μεταρρυθμίσεις σε Υγεία και Παιδεία. Ισχυρή εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα.

Σκέρτσος: Ενεργούμενα του τουρικού προξενείου οι Φερχάτ και Ζεϊμπέκ


Νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν κρυφή ατζέντα στη φορολογία εξαπέλυσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος.

Εντονο το ενδιαφέρον πολιτών για τον φράχτη στον Έβρο


Η ανάγκη επέκτασης του φράχτη στον Έβρο αποδεικνύεται πλέον περίτρανα, επισήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε πολίτες του Αγίου Δημητρίου όπου περιόδευσε την Τρίτη (6/6), συνεχίζοντας τις επαφές του με την εκλογική βάση. 

Η όποια συμφωνία του κ. Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και τα F-16 θα τιναχθεί στον αέρα: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ επιμένει στο «ΟΧΙ» για όλα…


FILE PHOTO: epa10667379 US Democratic Senator from New Jersey, Bob Menendez, arrives at the US Capitol in Washington, DC, USA, 01 June 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS

Οι αντιρρήσεις του γερουσιαστή Ρόμπερ Μενέντεζ (Bob Menendez) είναι αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας όσον αφορά την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας, γράφει στην εφημερίδα Welt, ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον Stefanie Bolzen.

“Μήνυμα Τούρκων της Θράκης, δεν είμαστε Έλληνες”… Ροδόπη-εκλογές


Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για την πόλη της Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη, τη μοναδική περιοχή που δεν μπόρεσε να κερδίσει στις εκλογές.

Τουρκία: Τρία αντιπολιτευτικά κόμματα θα ενωθούν

Ιούνιος 6, 2023. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε σημαντικές αξιολογήσεις στην τηλεοπτική εκπομπή της Fox TV, αναφέροντας ότι θα αλλάξει η παρουσία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Πλωτά κέντρα φιλοξενείας μεταναστών προωθεί ο Σούνακ


Προβλέπει και μεταφορά μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις το νέο νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης. Καθυστερεί στη Βουλή, εν μέσω επικρίσεων και αντιδράσεων για τις επιπτώσεις. Κόβεται το αίτημα για άσυλο αν κάποιο άτομο εισέλθει παράνομα.

Σόιγκου: Επί τρεις ημέρες αποκρούστηκαν επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει την περιοχή της Χερσώνας παρά τις προσπάθειες εκκένωσης, λέει το Κίεβο

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές της Χερσώνας από την οποία οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματισθεί.

Έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα και εκείνη το Κίεβο


Φωτογραφία του κατεστραμμένου φράγματος της Kakhovka κοντά στο Kherson AP/Ukraine's Presidential Office

Σε απόδοση ευθυνών εκατέρωθεν προχωρούν Ρώσοι και Ουκρανοί οι οποίοι ουσιαστικά κατηγορούν η μία πλευρά την άλλη για την ανατίναξη του   υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας, ενώ δεκάδες χωριά απειλούνται με πλημμύρες και χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δ. Σταθακόπουλος: Όποιος νομίζει ότι η Τουρκία παραμένει στη Δύση, ας το ξανασκεφτεί | OPEN TV


Ο τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος σχολίασε τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Μαρτζούκος Βασίλειος: Εξαγγελίες τύπου υπερδυνάμεως από Ερντογάν / Ενημέρωση & Σκέψη


Μαρτζούκος Βασίλειος: Εξαγγελίες τύπου υπερδυνάμεως από Ερντογάν / Ενημέρωση & Σκέψη

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος,Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα των Ελληνοτουρκικών


Μη την Ορκωμοσία Ερντογάν και την νέα κυβέρνηση μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο πολιτικής στην Τουρκία σημειώνει ο Διεθνολόγος, Κύριος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει ο Κύριος καθηγητής που τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με την στροφή που έχει πάρει η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια. Μια Τουρκία που για πρώτη φορά έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση τόσο του Ισλαμιστικού στοιχείου όσο και του εθνικιστικού στοιχείου στην νέα εθνοσυνέλευση.

Θράκη και Έβρος: Οι πολιτικοί να δείξουν σοβαρότητα (5-6-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: Θράκη και Έβρος: Οι πολιτικοί να δείξουν σοβαρότητα

Παραμένουν σε συναγερμό οι αρχές στον Έβρο | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 06/06/2023 | OPEN TV


1. Αυξημένες περιπολίες και επίσκεψη του Υπηρεσιακού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο
2. Παραμένουν σε συναγερμό οι αρχές στον Έβρο
3. Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Εμμονή στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας παρά την αλλαγή φρουράς

Τουρκία: Στροφή στην οικονομική πολιτική


Τουρκία: Στροφή στην οικονομική πολιτική

Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο | Αταίριαστοι | 06/06/2023


1. Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο
2. Τουρκία: Τα μηνύματα των νέων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας - Αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν


Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

Αλ. Δεσποτόπουλος: Στόχος του Ερντογάν είναι να «κερδίσει» τη Δύση | Ώρα Ελλάδος 06/6/2023 | OPEN TV


1. Χουριέτ: Με τη ματιά του Δημήτρη (Αβραμόπουλου)
2. Αλ. Δεσποτόπουλος: Στόχος του Ερντογάν είναι να «κερδίσει» τη Δύση
3. Αναλυτής Welt: Υπάρχει μεγάλη πίεση της κοινωνίας στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Οι Τούρκοι παραμένουν πιστοί στο δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" | Σήμερα | 06/06/2023


1. Ο Καλίν νέος διοικητής των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών
2. Οι επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Άγκυρα έγιναν πρωτοσέλιδο στην τούρκικη εφημερίδα
3. Milliyet, CNN Turk και Τούρκοι αναλυτές μιλούν για τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας
4. Ο Ερντογάν "ξήλωσε" όλους τους βασικούς Υπουργούς
5. Οι Τούρκοι παραμένουν πιστοί στο δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" 
6. Α. Συρίγος και Α. Κλάψης τοποθετούνται σχετικά με το θέμα των μεταναστών και τις εκλογές στη Ροδόπη

Ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση


1. Τουρκία: Για πρώτη φορά κάτω από 40% ο πληθωρισμός μετά απο 16 μήνες
2. Ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση

Έβρος: Σε συναγερμό η υπηρεσιακή κυβέρνηση για αυξημένες ροές μεταναστών στο ποτάμι


Αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο έγινε τη Δευτέρα σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.