Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Πίνακας του Θεόφιλου)
Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη. Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του '21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.
Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Συγκλονιστικό Βίντεο: Το Πολεμικό Ναυτικό διασώζει δύο ψαράδες

Μεγάλη επιχείρηση πραγματοποίησε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να διασωθούν δύο ψαράδες ηλικίας 77 και 60 ετών, στην θαλάσσια περιοχή στον κόλπο Δόμβραινας στην περιοχή των Αλκυονίδων νήσων.

Στο σημείο έφτασε σκάφος του Λιμενικού και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο άμεσα εντόπισε τους δύο ψαράδες και τους περισυνέλεξε από τη βραχονησίδα Μακρονήσι.

Μόσχα: Μεγάλη φωτιά σε πολυσύχναστη αγορά - Εξερράγησαν αυτοκίνητα! - Μαύρος καπνός σκέπασε τη ρωσική πρωτεύουσα(Βίντεο - Φωτό)

Περίπου 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή - Μεγάλη επιχείρηση των Αρχών με πυροσβεστικά οχήματα και ελικόπτερα
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην πολυσύχναστη αγορά οικοδομικών προμηθειών Sindika, στη Μόσχα.


Σύμφωνα με το Russia Today, μαύρος καπνός σκέπασε την περιοχή, ενώ εκτιμάται ότι μια έκταση περίπου 55.000 τετραγωνικών μέτρων έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Αποκάλυψη: Τούρκοι και τζιχαντιστές πολεμούν πλάι-πλάι στη Συρία(Βίντεο)

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν σήμερα 8 Οκτωβρίου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, υπό την συνοδεία μαχητών της τζιχαντιστικής συμμαχίας Ταχρίρ αλ-Σαμ, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, αλλά κι ενός ενόπλου.
Λίγο αργότερα, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Από τα Ηνωμένα Έθνη στην Ανθρωπότητα(Βίντεο)

Tου Ν.Λυγερού


Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, στην Νέα Υόρκη μπορούμε να δούμε πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό να είμαστε εδώ για να βλέπουμε τις αποφάσεις που αρχικά είναι άγνωστες και τελικά διαμορφώνουν την πραγματικότητα σε βαθμό που δεν μπορούν να το φανταστούν πολλοί άνθρωποι.