Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο Κολοσσός της Ρόδου

Του Ν.Λυγερού

Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ούτε μόνο ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον Ήλιο. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν είναι μόνο το έργο του Χάρη του Λίνδιου, μαθητή του Λύσιππου, ούτε μόνο το σύμβολο του προστάτη της στην πολιορκία. Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν αντανακλά μόνο το φως του ήλιου με την μπρούντζινη επιδερμίδα του, ούτε αντιπροσωπεύει μια απλή ανθρώπινη μορφή. Ο Κολοσσός της Ρόδου έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα αναγνωρισμένο σύμβολο, διαχρονικό, από όλη την Ανθρωπότητα. Είναι ένα άγαλμα ελευθερίας πριν καν γεννηθεί αυτή η ιδέα στο μυαλό του Γάλλου γλύπτη Bartholdi. Είναι ένα σύμβολο που δείχνει ότι η ελευθερία προέρχεται από την αντίσταση και αυτή από τη γνώση, γιατί οι Ρόδιοι κράτησαν τη θέση τους δίχως να υποκύψουν στην πολιορκία μέσω των τειχών της πόλης. Αυτό το σύμβολο δεν είναι μόνο σύμβολο ειρήνης αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

” Άναψε ο πόλεμος για τα ελληνικά πετρέλαια “

Πρίνος
Εφόσον για τον Πρίνο και τους Παξούς υπάρχει τόσο ενδιαφέρον, γιατί δεν αξιοποιείται πολιτικά και άμεσα ταμειακά με τη μεθόδευση τιτλοποίησης της τεράστιας διαπιστωμένης αξίας των κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ στη νότια Κρήτη; Ήδη και η Deutsche Bank και το Oxford University έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους. ( Ν.Κ. )
Αμέριστο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αλλά και κυβερνήσεων – Δέκα διεθνείς κολοσσοί σε αναζήτηση ευκαιριών στην Ελλάδα

Σημαντική ήταν η παρουσία στελεχών και μεγαλόσχημων από δέκα και πλέον πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εκπροσώπων πολλών κυβερνήσεων, στο ετήσιο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» που διεξάγεται από χθες στην Αθήνα -γεγονός που σαφώς καταδεικνύει το αμέριστο και επίμονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά πετρέλαια και τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Άρης είχε κάποτε σούπερ-ηφαίστεια

Ο 'Αρης είχε κάποτε γιγάντια ηφαίστεια, πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που υπήρξαν στη Γη, τα οποία, με τις τεράστιες εκρήξεις τους, κατέκλυσαν με δισεκατομμύρια τόνους λάβας και στάχτης την επιφάνεια και τον ουρανό του "κόκκινου πλανήτη".
Ο γεωλόγος Τζόε Μιχάλσκι (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λονδίνου και Ινστιτούτο Πλανητικής Επιστήμης Αριζόνας) και ο ηφαιστειολόγος Τζέικομπ Μπλίτσερ (Διαστημικό Κέντρο Goddard της NASA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, το Science και το New Scientist, πιστεύουν ότι βρήκαν σαφή ίχνη τέτοιων σούπερ-ηφαιστείων στην περιοχή "Αράμπια Τέρα" στο βόρειο ημισφαίριο του "κόκκινου" πλανήτη, παρόλο που δεν είναι ορατές οι τυπικές κωνικές κορυφές των ηφαιστείων.

Με την επίθεση στη Ρωσική Πρεσβεία στην Τρίπολη σχετίζεται γυναίκα

Η ρωσική Πρεσβεία στην Τρίπολη δέχτηκε επίθεση αγνώστων. Παρόλο που οι εξτρεμιστές ήταν καλά εξοπλισμένοι, κανένας από τους υπάλληλους της Πρεσβείας δεν τραυματίστηκε. Εξετάζονται διάφορες εκδοχές των αιτιών της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η επίθεση στη Ρωσική Πρεσβεία έγινε το βράδυ της Τετάρτης (2 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 10 άνδρες με δυο αυτοκίνητα πλησίασαν και άνοιξαν πυρ κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής. Χρησιμοποιήθηκαν αυτόματα, καθώς και χειροβομβίδες. Αφού ανατίναξαν ένα σταθμευμένο έξω από την Πρεσβεία όχημα, οι τρομοκράτες προσπάθησαν να διεισδύσουν στο χώρο της Αποστολής.

Κύπρος: Τουλάχιστον 3,6 τρισ. κυβικά πόδια τα αποθέματα φυσικού αερίου

Στο «Οικόπεδο 12» - Λιγότερο από το αναμενόμενο, αλλά καλής ποιότηταςAπό  3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για να ανεγερθεί χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη.

Δείτε τη σπηλιά στην Κίνα που θεωρείται θαύμα της φύσης...Εχει μέχρι και δικό της καιρό!

Μία τεράστια σπηλιά με το δικό της καιρικό σύστημα ανακάλυψαν φωτογράφοι και σπηλαιολόγοι στην Κίνα κάνοντας λόγο για ένα από τα θαύματα της φύσης.

Έκπληκτοι άρχισαν να παρατηρούν το εσωτερικό της σπηλιάς στην επαρχία Τσονγκτσούνγκ , στο οποίο πυκνά σύννεφα έδιναν ένα ρομαντικό ύφος στην ατμόσφαιρα αν και δυσχέραιναν το έργο των σπηλαιολόγων. Η τροπική βλάστηση στους βράχους, τα βατράχια και οι καταρράκτες με τα τιρκουάζ νερά άφησαν άφωνους τους εξερευνητές.

Μουφτή στην Ξάνθη και τζαμιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητά η Άγκυρα!

Προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα - Κάλεσε την Ελλάδα «να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της» και να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιοΑνταλλάγματα από την Αθήνα, προκειμένου η Τουρκία να συναινέσει στο πάγιο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητά η Άγκυρα.

Δικαστές: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών για τη ΧΑ

Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της ΕΔΕ, Βασιλική ΘάνουΝα σταματήσουν οι  παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα, που χειρίζονται την υπόθεση των μελών της Χρυσής Αυγής, ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κατά την εκδήλωση του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστών.

Κρεμάστηκε 49χρονος πατέρας δύο παιδιών στις Παπαδάτες Aιτωλοακαρνανίας- Τον έπνιξαν τα χρέη

Κρεμασμένος από ένα καδρόνι στην αποθήκη που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι του βρέθηκε γύρω στις 15:30 το μεσημέρι ένας 49χρονος στις Παπαδάτες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του aerasnews.gr, τον 49χρονο βρήκε η γυναίκα του ενώ είχε δύο παιδιά και οι λόγοι που φαίνεται πως τον ώθησαν σε αυτή την πράξη ήταν οικονομικοί, χωρίς πάντως να έχει αφήσει πίσω του κάποιο σημείωμα.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Α.Τ Μεσολογγίου, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αποκλείεται να είναι εγκληματική ενέργεια.

Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού Μιχαλολιάκος και Λαγός

Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού Μιχαλολιάκος και Λαγός
-Θα προαυλίζονται μόνοι τους-Οι αρμόδιοι των φυλακών φοβήθηκαν συμπλοκή με τους «Πυρήνες»
 Σε ειδικό ανακατασκευασμένο χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κρατούνται πλέον  ο αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή Ν. Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γ. Λαγός
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς την παρουσία άλλων κρατουμένων, προκειμένου όπως κρίθηκε από τους αρμοδίους των φυλακών,  να αποτραπεί ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ κρατουμένων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έγκλειστοι του Κορυδαλλού είναι αλλοδαποί, ενώ στην πρώτη πτέρυγα κρατούνται καταδικασθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων ο Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε προφυλακιστέος και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να οδηγηθεί στην ΓΑΔΑ, όπως μετέδωσε ο Realfm97.8. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε τις κατηγορίες, δήλωσε πως λυπάται για τη δολοφονία του Π. Φύσσα, πως η Χρυσή Αυγή δεν προβαίνει σε βίαιες ενέργειες και πως η δίωξη είναι πολιτική.


Η απολογία

Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής ολοκλήρωσε μετά από 5 ώρες την μαραθώνια απολογία του, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, αρνούμενος την κατηγορία.

Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall καθώς συνεχίζεται το shutdown

Dow14.986,97-146,17 -0,97%  



  Nasdaq3.815,02-2,96 -0,08%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Διευρύνθηκαν οι απώλειες στην Wall Street με τον Dow Jones να χάνει το ψυχολογικό όριο των 15.000 μονάδων καθώς εντείνονται η ανησυχίες για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό και τις συνέπειες που θα έχει στο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προειδοποίησε πως εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους και οι ΗΠΑ οδηγηθούν σε αθέτηση πληρωμών αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις αγορές αλλά και για την οικονομία. «Μπορεί να υπάρξει μία χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση που θα αντηχούν τα γεγονότα του 2008 ή χειρότερα,» προειδοποιεί το υπουργείο.
Την ίδια στιγμή σε ανάλογη προειδοποίηση προέβη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες,.
Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με την πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου την Τετάρτη απέβη άκαρπη αφού οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε μία συμφωνία που θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που έχουν παραλύσει.

Σε σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικάνο John Boehner, για τη συνέχιση του «λουκέτου» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. 

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στο ΧΑΚ


Με οριακή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη, με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει ζημιές της τάξης του 0,05% κλείνοντας στις 92,34 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε επίσης, με πτώση 1,00% στις 33,57 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €239.636,73.

Από τους επιμέρους δείκτες ανοδικά έκλεισαν η Παράλληλη Αγορά κατά 0,90% στις 495,17 μονάδες και οι Επενδυτικές με κέρδη 0,80% στις 531,81 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν η Κύρια Αγορά κατά 0,09% στις 84, 18% μονάδες, η Εναλλακτική Αγορά κατά 1,64% στις 663,99 μονάδες, οι Τράπεζες κατά 0,20% στις 89,58 μονάδες και τα Ξενοδοχεία κατά 0,57% στις 278,92 μονάδες.

Σε υψηλό άνω των τεσσάρων μηνών το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Αν και το μοτίβο των συναλλαγών υπήρξε υποτονικό στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης μόλις 12 μονάδων, λίγο μετά τις 15:30 το αγοραστικό ενδιαφέρον εντάθηκε, εστιάζοντας κυρίως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στη σύνθεση του FTSE Large Cap, όπου η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο, ξεχώρισαν τα κέρδη άνω του 5% του ΟΠΑΠ, ακολούθησαν ενισχυμένες άνω του 4% οι μετοχές των Βιοχάλκο, Alpha Bank και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ακόμα 7 τίτλοι έκλεισαν με άνοδο μεγαλύτερη του 3%.