Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Φωτογραφία ντοκουμέντο: Η Νίκη της Σαμοθράκης μεταφέρεται στο Λούβρο!

Στις 15 Απριλίου του 1865, η αρχαιολογική αποστολή του Γάλλου υποπρόξενου Καρόλου Σαμπουαζό, έκανε ανασκαφές στα βόρεια της Σαμοθράκης.Τότε ένας Έλληνας εργάτης αναφώνησε «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα»! Είχε βρει τα πόδια και τον κορμό της Νίκης της Σαμοθράκης.
Η Σαμοθράκη βρισκόταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Σαμπουαζό χρειαζόταν την άδεια της Υψηλής Πύλης, για να μεταφέρει το γλυπτό στη Γαλλία.
Το άγαλμα έφτασε στο Λούβρο στις 11 Μαΐου του 1864, αλλά με σημαντικές ελλείψεις. Είχε βρεθεί σε πολλά κομμάτια, γιατί οι καλλιτέχνες της Ελληνιστικής περιόδου συνήθιζαν να φτιάχνουν το γλυπτά σε τμήματα και να τα ενώνουν μετά.
Όταν ο Σαμπουαζό πήρε τη Νίκη απ’ τη Σαμοθράκη, είχε αφήσει πίσω την πλώρη στην οποία πατούσε το άγαλμα, γιατί πίστευε ότι ανήκε σε άλλο γλυπτό. Χωρίς την πλώρη, όμως, το άγαλμα δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο.

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο - Οι υποψήφιοι κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους

Η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου 2018, στην Κύπρο, άρχισε σήμερα, με την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων.

Οι υποψήφιοι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου εξέφρασαν αισιοδοξία. Υποψηφιότητα υπέβαλαν και οι Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου και Μιχάλης Μηνά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Bild: Παράδεισος πλαστών διαβατηρίων η Αθήνα

«Παράδεισο των πλαστογράφων διαβατηρίων» χαρακτηρίζει την Αθήνα ρεπορτάζ της Bild. Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι πλαστογράφους διαβατηρίων μπορεί να βρει κανείς παντού στην Αθήνα και σημειώνει ότι η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε πέντε μεγάλα δίκτυα πλαστογράφων το 2017 ενώ μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν 729 πρόσφυγες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ελληνικά αεροδρόμια.
«Ωστόσο πολλοί καταφέρνουν» συνεχίζει το άρθρο της γερμανικής  εφημερίδας «να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου. Μια ελληνική αστυνομική ταυτότητα μαζί με το αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό τη Γερμανία κοστίζει μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ».

Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο: Τούρκοι απείλησαν με ρεσάλτο σε πλοίο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Η ΦΡΕΓΑΤΑ «ΕΛΛΗ»

Τελειωμό δεν έχει το «γαϊτανάκι» των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, λίγο πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την Άγκυρα να επιχειρεί πάση θυσία να δημιουργήσει συνθήκες «θερμού» επεισοδίου, αυτή φορά πολύ κοντά στη Λήμνο.
Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής (29/12/2017), όταν Τούρκοι κάλεσαν μέσω ασυρμάτου τον καπετάνιο γερμανικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο διεξάγει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων βόρεια της Λήμνου να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή, καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, πλέει εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Η Άγκυρα προειδοποιεί: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου - Επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Η Τουρκία ανακοινώνει την έναρξη εξορύξεων στη θάλασσα της Κύπρου - Αναφέρεται σε «συνιδιοκτησία» των πόρων
Για αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων γύρω από το νησί της Κύπρου, κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας πως η Άγκυρα θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες δράσεις, προκειμένου να «προστατεύσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της», στηρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Νέο «λουτρό αίματος» στην Αίγυπτο - Δώδεκα νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στο Κάιρο - Στον τομέα της Χελουάν

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ενώ ο συνεργός του συνελήφθη
Δύο ένοπλοι σκότωσαν σήμερα δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικούς, σε επίθεση που πραγματοποίησαν σε μια εκκλησία χριστιανών κοπτών στο νότιο Κάιρο, σύμφωνα με νέο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, ιατρικές πηγές και πηγές της ασφάλειας.

Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, σύμφωνα με τις πηγές αυτές και τις πληροφορίες που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.