Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Η απελευθέρωση της Ξάνθης από τους Βούλγαρους – Σαν σήμερα το 1919

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 1919, στις δέκα και μισή, ελληνικά στρατεύματα υπό τη διαταγή του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιου Λεοναρδόπουλου, μπήκαν στην πόλη της Ξάνθης.

Επικεφαλής των στρατευμάτων ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς. Η Ξάνθη, έπειτα από 500 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν ελεύθερη. Ήταν πάλι ελληνική.

Οι Έλληνες στη Λιβύη: Ο αποικισμός της Κυρήνης από τους Θηραίους(ΒΙΝΤΕΟ)

Η ραγδαία εξάπλωση των ελληνικών πόλεων κρατών κατά τη διάρκεια του 8ου και του 7ου προχριστιανικού αιώνα αποτέλεσε μια πραγματική κοσμογονία. Στο διάστημα δύο αιώνων περίπου ο ελληνικός ζωτικός χώρος πολλαπλασιάστηκε και οι αποικίες που ιδρύθηκαν κάλυψαν το σύνολο σχεδόν της λεκάνης της Μεσογείου Θάλασσας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόπειρα ίδρυσης αποικιών στην περιοχή της βορείου Αφρικής, μια απόπειρα που οδήγησε στην ίδρυση της Κυρήνης.

Explainer: Τι προβλέπουν οι Συνθήκες για την άμυνα των νησιών

Οι όροι αποστρατιωτικοποίησης όπως αναφέρονται στις συμβάσεις της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947)

Σε μια ανάλυση διαρθρωμένη σε δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί τα κείμενα των διεθνών συμφωνιών που διέπουν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων για το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.

Η Ελλάδα σύνορο του Δυτικού κόσμου. Ας το καταλάβει η Τουρκία

Φωτο:Σεπτέμβριος 2022 Στιγμιότυπο από την ΤριμερήςΣυνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου Eurokinissi

 Δρ. Νίκος Ντάσιος, Αρθρογράφος
Στέλεχος Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΚΤ_Υπ. Ανάπτυξης

Η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλάει ούτε για αποστρατιωτικοποίηση ούτε για τη συνθήκη της Λοζάνης

Το ροκάνισμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ατάραχη Λευκωσία: Μόνο στην Κύπρο οι πρόσφυγες παραπέμπονται στον κατακτητή για να ικετεύσουν

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μέσα στην παραζάλη της συνεχιζόμενης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, εξελίξεις υπάρχουν σε διάφορα πεδία, που είτε υποβαθμίζονται είτε αντιμετωπίζονται με τη γνωστή επιδερμικότητα.

Χάθηκε η μάχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, που είχε χαρακτηριστεί η ναυαρχίδα των προσπαθειών μας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων στα θέματα των περιουσιών. Γιατί χάθηκε και πώς; Τι έγινε και προπαντός τι δεν έπραξαν αρμόδιοι και μη; Πρόκειται για μια απόφαση, που επηρεάζει τις μελλοντικές συζητήσεις του περιουσιακού και αυτό δεν θα πρέπει να το υποτιμήσει κανείς. Αυτή την απόφαση θα τη βρίσκουμε

Κασουλίδης ο κλαμένος... αδύναμος κρίκος

Λάζαρος Μαύρος 

ΑΝΤΙ να κλαψουρίζει στην παγκόσμια τηλεθέαση του Bloomberg, 27.9.2022, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Γλ. Κασουλίδης, ότι η Κύπρος αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο απέναντι στις εκτραχυνόμενες (τού «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ») τουρκικές πολεμικές απειλές εναντίον του Ελληνισμού, θα έπρεπε να ντρέπεται. Επειδή είναι οι εν Λευκωσία κυβερνώντες, εν οις και του λόγου του, που κατήντησαν έτσι την Κύπρο. Ενώ πρώτιστό τους καθήκον ήταν να την προπαρασκευάζουν διαρκώς. Ούτως ώστε να αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς κρίκους του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου. Ως προκεχωρημένη έπαλξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμπράκτως και εμπραγμάτως ικανή και πρόθυμη για τριμερείς ή και άλλες συμμαχίες, πλέον, και όχι μόνο για... συνεργασίες στην περιοχή.

ΔΕΚΑ συναπτά έτη 2013-2023 κυβερνά αυτόν τον... κρίκο, το κόμμα στο οποίο ανήκει κι ο ίδιος. Ο ΔηΣυ. Με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη. Και αντί να θωρακίσουν την Κύπρο με την πειστικότερη,

Παράνομα δημοψηφίσματα και προσαρτήσεις

ΔΕΝ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τη διεξαγωγή λεγόμενων δημοψηφισμάτων σε υπό κατοχή περιοχές. Δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε παράνομα τα δημοψηφίσματα, που διενεργήθηκαν σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που κρατούνται από τη Ρωσία. Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία. Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συνεχώς όλοι επικαλούνται και το επικαλούμαστε και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποδέχεται τέτοιες ενέργειες. Τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα.

ΥΕΘΑ: Εξέθεσε την τουρκική προκλητικότητα σε Αμερικανούς βουλευτές της HASC(Βίντεο - Φωτο)

O ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε σήμερα Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επταμελή Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων ΗΠΑ (House Armed Services Committee – HASC Delegation), με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων κ. Άνταμ Σμίθ (Adam Smith), η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα από 02 έως 05 Οκτωβρίου.

Την Αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζωρτζ Τσούνης, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πολεμική Αεροπορία: Νέο «χτύπημα» στον αέρα - Ενίσχυση με 10 εξομοιωτές πτήσης για F-16 ελληνικής κατασκευής

Οι εξομοιωτές πτήσης βρίσκονται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στη βάση της Ανδραβίδας, όπου οι έλληνες «ίκαροι» εκπαιδεύονται και βελτιώνουν τις τακτικές τους στις αεροπορικές επιχειρήσεις αξιοποιώντας και δοκιμάζοντας νέα συστήματα.

«Κεφάλι» παίρνει στον αέρα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κόντρα στην Τουρκική. Δεν είναι μόνο η απόκτηση νέων αεροσκαφών και η αναβάθμιση παλαιότερων. Στο παζλ της αναβαθμίσης της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και οι  10 εξομοιωτές πτήσης F-16 που έχει στη διάθεσή της και είναι δε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.

Ετοιμότητα και επιφυλακή: Οι Τούρκοι έκαναν το πρώτο βήμα στο πεδίο και θ’ αναζητήσουν το επεισόδιο με την Ελλάδα(Βίντεο)

 Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει την ικανότητα να βρίσκεται εκεί που χρειάζεται και να προχωρά σε αποτρεπτικές ενέργειες, αρκεί να λάβει την πολιτική διαταγή. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τι και αν τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή. Η διπλωματία και η πολιτική είναι αυτή που τώρα, τις πρώτες ώρες μετά τη νέα επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία στη Λιβύη, ενεργοποιείται ώστε να βάλει φρένο στην επεκτατική πολιτική που επιδιώκει η Άγκυρα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ κρίση: Υπάρχει και αισιόδοξη διάσταση με το ποτήρι να είναι “μισογεμάτο”

Η νέα προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αποδείχθηκε οι διαρροές στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα είχαν τελικά υπόσταση και η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί μια συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης που σφετερίζεται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Μετά τη χθεσινή «γκρίνια» μας για την αβελτηρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής συνεπεία του φοβικού της συνδρόμου απέναντι στην Τουρκία, ας επιχειρήσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς υπάρχει και θετική διάσταση σε όσα συμβαίνουν.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Η θετική διάσταση εστιάζεται στο ότι η επερχόμενη κρίση θα εκδηλωθεί σε μια θετική συγκυρία

Τουρκία – Λιβύη: Το Ελληνικό Πεντάγωνο έτοιμο για κάθε σενάριο πρόκλησης

Τα δύο σενάρια για τα οποία από καιρό είναι έτοιμοι στο Ελληνικό Πεντάγωνο, μετά την υπογραφή Μνημονίου της Τουρκίας με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης για εκμετάλλευση της ΑΟΖ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κάθε άλλο παρά εξ απήνης πιάστηκε τόσο η ελληνική διπλωματία όσο και το ελληνικό πεντάγωνο από την υπογραφή ακόμη ενός – άνευ αντικρίσματος – μνημονίου συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Όπως εξηγούσαν στο enikos.gr έμπειροι αξιωματούχοι καθώς και αξιωματικοί, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, είχαν αποκωδικοποιήσει εγκαίρως αυτή την εξέλιξη.

Οργή στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τη θέση της ΕΕ σχετικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η «Ένωση στηρίζει τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο». 

Για μαξιμαλιστικές αξιώσεις κατηγορεί την Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, μετά την αντίδραση της Ελλάδας στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καλώντας μάλιστα την Ένωση «να μην υπερβαίνει τον ρόλο της».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση παρά τις έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Λυβύης, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας.

Άρθρο του Σ. Σέρμπου στην «Κ»: Η καθαρή θέση της Ελλάδας

ΣΩΤΗΡΙΟΣ Κ. ΣΕΡΜΠΟΣ 

Επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, το Κρεμλίνο πέτυχε σχεδόν τα αντίθετα απ’ όσα υπολόγιζε. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων επί του εδάφους, θα έχουμε περαιτέρω υποχώρηση και αποδυνάμωση της Ρωσίας. Θα είναι η χαμένη, αν και αυτό ήταν περίπου δεδομένο από την αρχή 

Επτά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, το Κρεμλίνο πέτυχε σχεδόν τα αντίθετα απ’ όσα υπολόγιζε. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων επί του εδάφους, θα έχουμε περαιτέρω υποχώρηση και αποδυνάμωση της Ρωσίας. Θα είναι η χαμένη αν και αυτό ήταν περίπου δεδομένο από την αρχή. Αξιώνοντας από εμάς την καταβολή του ελάχιστου συλλογικού τιμήματος ελευθερίας. Ναι, είμαστε σε πόλεμο που περιλαμβάνει και την απεξάρτηση από το επιθετικό καθεστώς του ενεργειακού μας νταβατζή.

Αντίδραση Λευκωσίας για τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Ανησυχία και προβληματισμός»

Ανησυχία και προβληματισμός Λευκωσίας για τουρκο-λιβυκό μνημόνιο – Σειρά αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης

Ανησυχία και προβληματισμός Λευκωσίας για τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογοναθράκων με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019.

Τουρκία: Καμία σημασία δεν έχει τι λένε ΕΕ και Ελλάδα για το μνημόνιο με τη Λιβύη

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλτζίκ, σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις από ΕΕ και Ελλάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, απάντησε με καυστικό τρόπο σημειώνοντας ότι «δεν έχουν καμία σημασία ή αξία για τη χώρα μας», ενώ τέλος προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ξεπερνά τα όρια της και τις εξουσίες της. 

Η Τουρκία επιζητεί την σύρραξη

 

Άγγελος Στάγκος

Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών, αν δυσφορούν και χαρακτηρίζουν εμμονή την επιμονή της στήλης να ασχολείται με ζήλο με τα ελληνοτουρκικά, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνει ότι Ελλάδα και Έλληνες απειλούνται θανάσιμα από την Τουρκία αυτή την εποχή. Πολύ θα ήθελα να σχολιάσω π.χ. την απαράδεκτη κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και ακόμη περισσότερο την εντελώς ηλίθια αντιπαράθεση που πυροδότησε σε κομματικό επίπεδο -με ευθύνη του Σύριζα είναι η αλήθεια, που δεν παύει να πυροβολεί τα πόδια του με τις θέσεις που παίρνει – το «ντου» της αστυνομίας σε μία από αυτές, αλλά η Άγκυρα δεν το επιτρέπει.

Γ. Οικονόμου: «Eξωφρενικοί ισχυρισμοί του Μπαχτσελί – Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια του γραφικού»

 

«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο Γ. Οικονόμου.

Άνευ προηγουμένου επίθεση από Τσελίκ σε Δένδια: Να του επιβληθεί ο νόμος της σιωπής – Μιλάει για να ευχαριστήσει περιθωριακούς κύκλους

 

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Να σταματήσει να μιλάει ο Νίκος Δένδιας ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Νέα επικίνδυνα «παιχνίδια» Ερντογάν - Βαθαίνουν το ρήγμα οι νέες τουρκολιβυκές προκλήσεις

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις εκ νέου στα τουρκολιβυκά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που θυμίζουν μετά από σχεδόν τρία χρόνια τα γνωστά Μνημόνια Ερντογάν - Σάρατζ για τις «επαφές»/οριοθετήσεις των ΑΟΖ και τη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τρίπολης - Αγκυρας.

Τουρκία: Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν «λογοκρισία» μέσω νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση»

 

Προβλέπει φυλάκιση ενός έως τριών ετών για «διάδοση απατηλών πληροφοριών» και αφαίρεση δημοσιογραφικής ταυτότητας από τους δημοσιογράφους που κρίνονται ένοχοι

Λιβύη: Ο υπουργός Πετρελαίου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά χαρακτήρισε «ύποπτη» τη συμφωνία με την Τουρκία

 

Η υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη Λιβύη φαίνεται ότι πυροδότησε αντιδράσεις πριν ακόμη αφιχθεί στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης για την υπογραφή του μνημονίου με την Τουρκία

 

Γεωτρήσεις   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Petros Karadjias/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και σημειώνουν πως υπήρχε σειρά έντονων αντιδράσεων εντός και εκτός Λιβύης.

Κυβέρνηση Μπασάγκα: Το μνημόνιο της Τρίπολης που υπέγραψε με την Τουρκία απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη στη Λιβύη και την περιοχή

 

Οκτώβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα επιβεβαίωσε την σθεναρή της απόρριψη της υπογραφής  των δύο μνημονίων συμφωνίας για την ενέργεια με την Τουρκία από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Χάρτες: Πώς το τουρκολιβυκό μνημόνιο "εξαφανίζει" την ελληνική ΑΟΖ και καταργεί αυθαίρετα τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

 

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο, άκυρο σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ και καταργεί τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Γιώργος Καπόπουλος: Διαπραγμάτευση Σάλιβαν με Καλίν - Εφ'όλης της ύλης

 

Ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση απειλώντας με μονομερείς ενέργειες σε Αιγαίο , Ανατολική Μεσόγειο και Βορειοανατολική Συρία με την ελπίδα ότι κάποια κέρδη θα αποκομίσει στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ.

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Google Earth: Δημοσιεύει φωτογραφίες στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας

 

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το τουρκικό Sputnik υποστηρίζει ότι «Η αμερικανική Google δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην Τουρκία, ενώ η Yandex τις κρύβει».

«Αγιο» είχαν Σουηδοί και Φινλανδοί

 

Πάνος Αμυράς

Φανταστείτε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να είχε γίνει επί Τσίπρα, με υπουργό Αμυνας τον Καμμένο και τα μισά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να τάσσονται «με τον άνθρωπο και την παγκόσμια ειρήνη».

Δανία: Αναφορές για παρουσία drones κοντά σε υπεράκτια κοιτάσματα αερίου

 

Αναφορές περί «δραστηριότητας» μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ, στη Βόρεια Θάλασσα έλαβε το Σαββατοκύριακο η αστυνομία της Δανίας, όπως έκανε γνωστό σήμερα.

Ρωσία: Κι άλλος επίστρατος πέθανε σε στρατιωτική μονάδα, ο 4ος το τελευταίο 24ωρο

 

Άλλος ένας επίστρατος πέθανε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση που έχει κηρύξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόλις πριν από 24 ώρες είχαν γίνει γνωστοί τρεις θάνατοι Ρώσων επίστρατων.

Επιστράτευση στη Ρωσία: 200.000 άνδρες έλαβαν εντολή - Ακολουθούν άλλοι 300.000

 

Εχουν καταγραφεί πολλά λάθη με την επιστράτευση ανδρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις - όπως είναι οι φοιτητές, οι υπερήλικες ή οι χρόνια ασθενείς - τα οποία έχει επισημάνει και καταδικάσει το Κρεμλίνο

Δραματικές απώλειες των Ουκρανών έχασαν 15.000 στρατιώτες τον Σεπτέμβριο – H Ρωσία υποβαθμίζει την χρήση πυρηνικών

 

Η νέα προσπάθεια των Ουκρανών στην Kherson απέτυχε

Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους

 

Του David Axe

Μία ημέρα αφότου απελευθέρωσαν το Λύμαν –βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τον νότο. 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σόιγκου βαδίζει προς την έξοδο;

 

Πρώτα η μητροπολιτική περιοχή του Χάρκοβο, μετά το Ιζιούμ, το Κουπιάνσκ και το Λάιμαν: Με κάθε πόλη που ανακαταλαμβάνουν οι Ουκρανοί, η πολιτική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυξάνεται.

Ρωσία: Τα 3 σενάρια για χρήση πυρηνικών όπλων – Οι πιθανοί στόχοι και η αντίδραση της Δύσης

 

Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους αναλύουν τις «επιλογές» της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών

Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί τον Πούτιν για τρομοκρατία και αυτοκρατορική τρέλα

 

«Παίρνουμε στα σοβαρά τις δηλώσεις του, οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε αμέλεια» είπε η Αναλένα Μπέρμποκ για τον Πούτιν (AP Photo/Markus Schreiber)

Για τρομοκρατία κατηγορεί η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τονίζει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τις πυρηνικές απειλές του.

Η Μόσχα επαινεί τον Έλον Μασκ για το… ειρηνευτικό σχέδιο -«Ειρήνη χωρίς τους όρους της Ρωσίας είναι αδύνατη»

 

Το Κρεμλίνο επαίνεσε το αφεντικό της Tesla, Έλον Μασκ, για το… ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πεσκόφ: Η Μόσχα δεν θα συμμετάσχει στη ρητορική της Δύσης περί πυρηνικών

 

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευθούν».

Την απέλαση Ρώσου πρόξενου διέταξε το Τόκιο

 

Η πράξη αποτελεί αντίποινα σε αντίστοιχη κίνηση της Μόσχας. Τον Σεπτέμβριο η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τον Ιάπωνα πρόξενο για κατασκοπεία και τον διέταξε να φύγει από τη χώρα.

Σας περιμένουμε. Θα είναι εξαιρετική βραδιά. Αυτήν την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου, 19.00, Πάρκο Γουδή.

 

Σας περιμένουμε. Θα είναι εξαιρετική βραδιά. Αυτήν την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου, 19.00, Πάρκο Γουδή.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί την κρίση στην Ουκρανία για να εκβιάσει ανοχή

 

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος: Η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί την κρίση στην Ουκρανία για να εκβιάσει ανοχή

Σπυρίδων Πλακούδας: Η ελληνική απάντηση στην ψευδο-ΑΟΖ Άγκυρας-Τρίπολης λέγεται "Μέδουσα"

 

Σπυρίδων Πλακούδας: Η ελληνική απάντηση στην ψευδο-ΑΟΖ Άγκυρας-Τρίπολης λέγεται "Μέδουσα"

Άγγελος Συρίγος, Αστείο το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Δεν είναι θέμα ερμηνείας, είναι θέμα γεωγραφίας

 

Το δεύτερο βήμα του Τουρκολιβυκού μνημονίου υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη δηλώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος. 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτοκτονία για την Ελλάδα ο διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες

 

Σάββας Καλεντερίδης: Αυτοκτονία για την  Ελλάδα ο διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη μέρα μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τι μέλλει γενέσθαι μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο; Η Αμαλία Κάτζου υποδέχεται στο στούντιο τους Σάββα Καλεντερίδη, στρατηγικό αναλυτή, Λάμπρο Τζούμη, αντιστράτηγο εν αποστρατεία και Στέλιο Φενέκο, υποναύαρχο εν αποστρατεία και σχολιάζουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Τσάλτας στο Newsbomb.gr: Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τι ισχύει

 

Με έναν από τους πλέον ειδικούς στη χώρα μας σχετικά με θέματα Διεθνούς Δικαίου, τον Δρα. Γρηγόρη Τσάλτα, συνομίλησε το newsbomb.gr, σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη «ρίζα» της τουρκικής προκλητικότητας.

Μητσοτάκης: Απειλές και ορέξεις συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας | Αταίριαστοι | 04/10/2022

 

1. Μητσοτάκης: Απειλές και ορέξεις συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας
2. Παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, απαντά η Αθήνα – Τι συζήτησε ο Δένδιας με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
3. Μπαχτσελί: Χαρακτήρισε "παράνομες" τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα
4. Ανησυχία σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία από την πυραυλική δοκιμή του Κιμ
5. "Πιο σοβαρό από τα Ίμια" αυτό που συμβαίνει τώρα με την Τουρκία, λέει ο καθηγητής Λάβδας
6. Τούρκικη κλιμάκωση: Το μέτωπο εσωτερικά πρέπει να είναι αρραγές

Θρίλερ με την υπογραφή συμφωνίας των Τούρκων για έρευνες στην λιβυκή ΑΟΖ

 

Ο αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Κρασσάς, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επιθετική ρητορική των Τούρκων σε συνάρτηση με την επιχείρηση υλοποίησης του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο μέσω Λιβύης | Σήμερα | 04/10/2022

 

1. Η Τουρκία ανοίγει μέτωπο μέσω Λιβύης
2. Νέες απειλές από τον Ομέρ Τσελίκ
3. Τούρκοι αναλυτές παραδέχονται την αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο
4. "Άνοιξαν" την όρεξη των τούρκικων ΜΜΕ οι δηλώσεις του Ακαρ
5. Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία έχει παραβιάσει τη συνθήκη της Λωζάνης – Κανείς δεν θα πειράξει νησί μας
6. Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε, η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή

Έπεσαν οι υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες | Ώρα Ελλάδος 04/10/2022 | OPEN TV

 

1. Έπεσαν οι υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες
2. Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το Τουρκικολιβυκό μνημόνιο
3. Σκότωσαν μουσικό στην Άγκυρα γιατί δεν ήξερε το τραγούδι που ζήτησαν
4. Ψαράς στη Χίο: Ψάρευα νότια της Λέσβου και τουρκική ακταιωρός μού είπε να φύγω 
5. Διεθνολόγος: Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, η Τουρκία άνοιξε ένα νέο μέτωπο
6. Νέο παραλήρημα Τσελίκ – Τεράστια αύξηση μεταναστών από Λιβύη