Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Παράνομα δημοψηφίσματα και προσαρτήσεις

ΔΕΝ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τη διεξαγωγή λεγόμενων δημοψηφισμάτων σε υπό κατοχή περιοχές. Δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε παράνομα τα δημοψηφίσματα, που διενεργήθηκαν σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, που κρατούνται από τη Ρωσία. Δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία. Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συνεχώς όλοι επικαλούνται και το επικαλούμαστε και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποδέχεται τέτοιες ενέργειες. Τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα.


Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σαφώς και έχει περισσότερες ευαισθησίες από άλλα κράτη. Το γεγονός ότι για σχεδόν μισό αιώνα, έδαφος της χώρας μας κατέχεται από την Τουρκία, δεν μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την εξέλιξη αυτή. Είμαστε υποχρεωμένοι και έτσι πράττουμε, να αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, να δίνουμε βάρος στο Διεθνές Δίκαιο και στην εφαρμογή του. Ειδικά τώρα, που η κατοχική Τουρκία μέσα από κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης, κινείται προς την κατεύθυνση προσάρτησης των κατεχομένων. Προετοιμάζει το έδαφος με κινήσεις επί του εδάφους και αναμένει, προφανώς, την κατάλληλη στιγμή για να ενεργήσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το εγχείρημα, ούτε αυτό της αναγνώρισης, που εσχάτως προτάσσει η κατοχική δύναμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπλοφάρει. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε.

Η ΧΩΡΑ μας στηρίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Αναγνωρίζει και σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών. Γι’ αυτό και -όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών- εκφράζεται από πλευράς της Λευκωσίας η στήριξη στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτή είναι και η θέση των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επί τούτου, για τη σθεναρή και άμεση αντίδραση της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας δεν θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως με την ίδια αποφασιστικότητα που αντιδρούν στις ενέργειες της Ρωσίας, το ίδιο θα πρέπει να πράττουν και έναντι της κατοχικής Τουρκίας. Η οποία κάνει τα ίδια και χειρότερα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε τόσα χρόνια πώς λειτουργεί το διεθνές σύστημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να λέμε ότι το δίκαιο δεν μπορεί να τυγχάνει περισσότερων αναγνώσεων. Τούτο είναι ξεκάθαρο. 

Η Θέση του "Φ"    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου