Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Η μυθολογία του Πόντου (Βίντεο)

Από το κανάλι Πόντος

Ένα βίντεο για τη μυθολογία του Πόντου, παρουσίασε το κανάλι του YouTube Πόντος.

Όπως μας λέει στο βίντεο, οι μύθοι του γεωγραφικού χώρου της σημερινή Ελλάδας εντοπίζονται από αρχαίων χρόνων και στην περιοχή του Πόντου. Αυτή είναι ακόμα μία απόδειξη, όχι απλά της πολιτισμικής σύνδεσης των δύο περιοχών, αλλά και των εμπορικών δρομολογίων Ελλάδας και Εύξεινου Πόντου.

Στο βίντεο βλέπουμε το μύθο του Προμηθέα, του Ηρακλή, του Φρίξου και της Έλλης, αλλά και άλλων ιστορικών και μυθολογικών στοιχείων, κάνοντας το, μία ενδιαφέρουσα ματιά στη μυθολογία του Πόντου.

Ίδρωσαν οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο: Είδαν να αναδύεται ξαφνικά το υποβρύχιο Παπανικολής

Του Χρήστου Μαζανίτη
Από το enikos 

Ηχηρό μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μέσω Καστελλόριζου

Και ξαφνικά, στις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κας (Αντίφελος όπως είναι η ελληνική ονομασία) της πόλης απέναντι από το Καστελλόριζο, σήμανε συναγερμός.

Από το πουθενά, το υποβρύχιο – φάντασμα του Πολεμικού Ναυτικού, ο μεγαλύτερος εφιάλτης του τουρκικού Στόλου, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αναδύθηκε έξω από το λιμάνι του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ήταν μια εντολή του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλωρου.

Ἰδού πῶς ὁμιλοῦν οἱ Οἰκουμενικοί Πατριάρχες στούς Τούρκους, Ἀρχιεπίσκοπε Ἀμερικῆς

Βαρθολομαῖος: Ἡ ἑλληνική μειονότης ὑπέστη διωγμούς – Κατεπατήθη ἡ περιουσία της, νά τῆς ἀποδοθεῖ! Οἱ δελφίνοι βλέπουν μόνο τήν δόξα τοῦ ἀξιώματος, ὄχι τούς «ἀλάλητους στεναγμούς»

ΤΑ ὅσα θλιβερά συνέβησαν στήν Νέα Ὑόρκη, μᾶς ὑπομιμνήσκουν τό γεγονός τό θλιβερό, ὅτι ἡ ἱστορική ἑλληνοχριστιανική πρωτεύουσα παραμένει ὑπό κατοχήν. Οἱ ἱεράρχες τῆς κεφαλῆς τῆς Ὀρθοδοξίας καθημερινῶς ἐκβάλλουν τούς «ἀλαλήτους στεναγμούς» κατά τήν ἔκφραση τοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ὑπάρχουν πύλες τοῦ Πατριαρχείου στό Φανάρι πού ἔκλεισαν ὁριστικῶς ὅταν κάτω ἀπό τούς θόλους τους βρῆκαν μαρτυρικό θάνατο οἱ λειτουργοί τοῦ Ὑψίστου. Γιά νά θυμᾶται ὅποιος περνάει δίπλα ἀπό αὐτές, ὅτι ὁ θρόνος τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἔχει τόν Σταυρό τοῦ μαρτυρίου, τόν ὁποῖο αἴρει ὁ ἑκάστοτε Οἰκουμενικός Πατριάρχης. Ἕνα βάρος πού μόνον ὁ ἴδιος ὁ Πατριάρχης γνωρίζει καί πού πρέπει νά τό ὑποπτεύονται ἐκεῖνοι πού βλέπουν ὅτι οἱ ἐξελίξεις μπορεῖ νά ὁδηγήσουν μιά μέρα τά βήματά τους νά κρατήσουν σύμβολα πού κάποτε φεγγοβολοῦσαν σέ μία κραταιά αὐτοκρατορία.

Ο Ερντογάν έφαγε «ξύλο» κι από τον Πούτιν; – Ο Ρώσος τον «έδιωξε» δίχως κοινές δηλώσεις

Βατράχι στον βάλτο ανάμεσα στα βουβάλια… μοιάζει ο μεγαλόστομος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Αφότου πολυδιαφήμισε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ η οποία ουδέποτε έγινε, έριξε όλα του τα λεφτά στην συνάντηση με τον Πούτιν για να δείξει πως «δεν μασάει» και μπορεί να στηριχτεί όπου αυτός θέλει.

Κι όμως. Τα πράγματα φαίνεται πως δεν πήγαν κατ’ ευχήν για τον μεγαλομανή πλην διαρκώς απογοητευόμενο Ερντογάν.

Ελληνικές Gowind: Σε 32 μήνες η πρώτη, πλήρως εξοπλισμένες, κόστος 1,6 δις ευρώ με FOS και όπλα, άδεια κατασκευής στην Ελλάδα

Η αγορά των 4 ελαφριών φρεγατών Gowind 2900 θα είναι όπως φαίνεται το ελληνικό Colpo Grosso για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Όπως η ΠΤΗΣΗ έγραφε από την αρχή της διαδικασίας, και δεν είχε κουραστεί να το λέει και το ξαναλέει, το ΠΝ δεν ήθελε απλά 4 φρεγάτες, ήθελε ένα Νέο Πολεμικό Ναυτικό. Αυτό το πρόσφεραν στην αρχή οι ΗΠΑ, κυρίως όμως μέσω υποσχέσεων για καταδρομικά ή αντιτορπιλικά, μετά πολύ πιο έξυπνα οι Ολλανδοί, με τις 11515ΗΝ και ενδιαμέσως 10514 αλλά και μεταχειρισμένες φρεγάτες κλάσης Μ.

Οι Γάλλοι όμως αποφάσισαν πως με αυτά τα πράγματα “δεν παίζουν”, και έριξαν την τελευταία στιγμή στο “παιχνίδι” τις Gowind. Η γαλλική επέλαση ξεκίνησε όταν στο ΠΝ είδαν πως ο Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των ΜΕΚΟ έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 2015. Τώρα πλέον, είναι αργά. Θα “πετούσαμε” ένα πολύτιμο δις ευρώ, για πλοία που έχουν ήδη 30 έτη στην πλάτη τους. Μα με τόσα μπορούμε να πάρουμε σχεδόν 3 κορβέτες!

Οι νέες φρεγάτες, η βέλτιστη επιλογή, τα συγχαρητήρια και οι νέες υποχρεώσεις

Χάρηκα και ένιωσα υπερηφάνεια για την νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας και την αγορά των 3 φρεγατών Belh@rra και των 3 κορβετών Gowind.

Γράφει ο δρ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Ήταν η βέλτιστη συμφωνία, που θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συγχαίρω τον Πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Άμυνας κο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Αρχηγό Στόλου και όλους τους άξιους Αξιωματικούς που μελέτησαν, αξιολόγησαν και διαπραγματεύτηκαν τις συμφωνίες.

Τούρκος υπουργός Ενέργειας για έρευνες υδρογονανθράκων: Kάναμε 8 γεωτρήσεις και δεν βρήκαμε τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Ντονμέζ μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου και τόνισε ότι "κάναμε οκτώ γεωτρήσεις επί 2-3 χρόνια και δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε κάτι απτό".

Αφού αρχικά η Άγκυρα είχε πολυδιαφημίσει τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα εντός της κυπρακής ΑΟΖ, σήμερα παραδέχεται ότι δεν εντόπισε τίποτα το αξιοποιήσιμο.

"Δεν βρήκαμε τίποτα, αλλά θα συνεχίσουμε", λέει για τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ χαρακτηρίζοντας συγχρόνως προκλητικά τις συγκεκριμένες περιοχές "τουρκικής δικαιοδοσίας".

Νέο «χαστούκι» σε Ερντογάν από Μενέντεζ: Μπλόκο στην πώληση όπλων σε Τουρκία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες πωλήσεις στην Τουρκία εάν δεν ξεκαθαριστεί πρώτα το ζήτημα των S-400

«Από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία. Η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ συνιστά τη πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.

Πώς η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία μεταβάλλει την Ελλάδα σε περιφερειακή δύναμη

Διαμαντής Σεϊτανίδης
Από το imerisia

Μετά από πολιτικές, γεωστρατηγικές, διπλωματικές και οικονομικές «καραμπόλες», Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν μια Συμφωνία που αλλάζει μια σειρά από δεδομένα υπέρ των συμφερόντων των δύο χωρών 

Η ελληνική κυβέρνηση είχε στα χέρια της δύο προσφορές για την ενίσχυση του Πολεμικού της Ναυτικού: Μία από τις ΗΠΑ και μία από τη Γαλλία. Η Αθήνα παρήγγειλε στο Παρίσι τα 18 αεροσκάφη Rafale, αλλά καθυστερούσε να αποφασίσει ποια από τις δύο προτάσεις θα επέλεγε για τα πολεμικά πλοία. Στο ενδιάμεσο, στρατιωτικοί αναλυτές εφοδίασαν τα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία με τις «αξονικές τομογραφίες» των δύο προτάσεων, ως προς τις επιχειρησιακές ικανότητες, τα παράπλευρα ωφελήματα της χώρας και, φυσικά, τη σχέση κόστους - οφέλους από την προμήθεια των πολεμικών σκαφών.