Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Η Μάχη του Κερατσινίου

Στις 4 Μαρτίου 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει επίθεση του Κιουταχή στο Κερατσίνι, περιοχή βόρεια του Πειραιά, και του προξενεί βαρύτατες απώλειες. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του «γιου της καλογριάς».
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Τούρκους το 1827, ο Καραϊσκάκης, από την Ελευσίνα όπου βρισκόταν, θεώρησε αναγκαίο να καταλάβει το Κερατσίνι κι από ‘κει να ανοίξει δρόμο προς την Ακρόπολη διαμέσου του ελαιώνα της Αθήνας για να ενισχύσει τους πολιορκημένους. Πίστευε ότι η διαδρομή αυτή θα του εξασφάλιζε την προστασία του στρατού του από το εχθρικό ιππικό, ενώ έχοντας ως ορμητήριο το παραθαλάσσιο Κερατσίνι θα μπορούσε να εφοδιάζονται ευκολότερα οι δυνάμεις του από τα πλοία.

Τον χαβά της η Άγκυρα: Δύο κράτη, προτεκτοράτο η ΤΔΒΚ

Χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του ότι η επικείμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό (έχει προγραμματιστεί για τις 27-29 Απριλίου) δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία ώστε να καταλάβουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μια και καλή, πως η μοναδική λύση την οποία αποδέχονται πλέον ο ίδιος και η Άγκυρα είναι αυτή της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών πάνω στο νησί.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ερσάν Σανέρ, έκανε το επόμενο – και αναμενόμενο – βήμα: Υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, μεγάλη συμφωνία, βασικός στόχος της οποίας είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την οικονομία και τις υποδομές της ΤΔΒΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία και να την προσδέσει ακόμη πιο στενά και οργανικά στην Τουρκία.

“STOP” Ελληνοκυπρίων σε τουρκική στρατιωτική συνοδεία: ”Ουρλιάζουν” τα τουρκικά ΜΜΕ

Tι αναφέρουν οι πληροφορίες

Έξαλλοι είναι οι Τούρκοι με την απαγόρευση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τουρκικής στρατιωτικής  φάλαγγας με εφοδιασμό των Τουρκοκυπρίων στρατιωτών στο παραλιακό μέτωπο των Κόκκινων στην Κύπρο, στο οποίο υπάρχει τουρκικό στρατόπεδο, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy 

Για το θέμα αναμένουμε ανακοίνωση της Λευκωσίας διότι οι Τούρκοι παρουσιάζουν μόνο την δικής τους άποψη.

Η “επανάσταση” του Έβρου τα άλλαξε ΟΛΑ! Ασφάλεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική… The show must go on

Η συμπλήρωση ενός έτους από την υβριδική επίθεση στον Έβρο με την εργαλειοποίηση μεταναστών, οδήγησε στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής ηγεσίας. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν αλλαγές στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε. Ακόμα και σήμερα δεν έχει χωνέψει πως άλλαξε στάση η Ελλάδα. Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι να συνεχίσει με σύνεση στον ίδιον δρόμο και να μην αφήσει τη δουλειά στη μέση.

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)
Από το defence-point
 

Διότι δυστυχώς αυτός είναι ορατός κίνδυνος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινητοποιήθηκε τότε κυρίως λόγω των αντανακλαστικών πολιτικής επιβίωσης. Έγινε εγκαίρως αντιληπτό ότι επρόκειτο για πρόβλημα που είχε τη δυναμική να την ακυρώσει πολιτικά.

Μητσοτάκης καλεί Αλ Σίσι, με τον Τσαβούσογλου να ψαρεύει σε θολά νερά

Νίκος Μελέτης
Από το liberal 

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι χθες το βράδυ, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά, επενδύοντας στη μέχρι τώρα σιωπή της Αιγύπτου στις εκκλήσεις της Ελλάδας να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα αλλά και τις υπάρχουσες κατανοήσεις μεταξύ των δυο χωρών σχετικά με την αποφυγή ενεργειών σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αιγύπτιο πρόεδρο έγινε ενώ είχε προηγηθεί και τηλεφωνική