Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

«Η Στιγμή και η Αιωνιότητα»: Μία ελληνοϊταλική σύμπραξη στις Θέρμες του Διοκλητιανού

Τριακόσια εκθέματα εκ των οποίων τα 82 είναι η συμβολή των ελληνικών μουσείων, η πλειονότητα των οποίων είναι από τις Συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ανοίγει τις πύλες της, στη Ρώμη, η έκθεση «Η Στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους - L’istante e l’eternità. Tra noi a gli antichi», η οποία πραγματοποιείται, σε συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) και Ιταλίας.

Η έκθεση, φιλοξενείται σε μια πτέρυγα των Θερμών του Διοκλητιανού, που παρέμεινε κλειστή από το 1911 και μέσα από, περίπου 300 επιλεγμένα έργα -ελληνικά, ρωμαϊκά, ετρουσκικά και ιταλικά,

Αυστραλία: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη - Διάλεξη της δρ Σταυρούλας Νικολούδη από το Πανεπιστήμιο La Trobe

Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/thegreekcentre)

Διάλεξη με τίτλο «Ελληνικά στη Μελβούρνη: Γλώσσα, ταυτότητα και ανήκειν» θα παρουσιάσουν η δρ Σταυρούλα Νικολούδη (συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe) και ο καθηγητής Γλωσσολογίας James A. Walker.

Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 19:00, στο Ελληνικό Κέντρο.

Τα Σκοπιανά- β΄ μέρος - Πως ο Τίτο πέτυχε τους κύριους στόχους του στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ:Η "πλατεία Μακεδονίας"  των Σκοπίων με το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 Το παρόν είναι η συνέχεια του  Α΄ μέρους του άρθρου: -Τα Σκοπιανά- Η γλώσσα των Νοτιο - Σλάβων των Σκοπίων

  Γράφει ο Δημήτριος Γιουματζίδης

 Η πολιτική των ΗΠΑ

 Στις 26 Δεκεμβρίου 1944, πέντε (5) μήνες πριν την δημοσιοποίηση του νέου Σκοπιανού  αλφαβήτου από την «Επιτροπή Κολισέφσκι»,  ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, δια του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Έντουαρτ Ράϊλι Στετίνιους, με την εγκύκλιο υπ’ αριθ. 868014/24.12.1944 προς τους Πρεσβευτές και Προξένους των ΗΠΑ, διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση ότι :

Ένας αριστερός Ρώσος αντιφρονών, μαθαίνει τι σημαίνει να είσαι «με τον άνθρωπο» στην ελληνική Αριστερά…

Μία καταγγελία που δηµοσιεύθηκε στον βρετανικό αναρχικό ιστοχώρο freedomnews διεκτραγωδεί τα όσα έγιναν σε εκδήλωση του ΜέΡΑ 25 για τον πόλεµο της Ουκρανίας.

Του Νικόλα Δημητριάδη

Ο Αρτέμ Τεμίροφ είναι ακτιβιστής από τη Ρωσία. Η σύζυγός του είναι από την Ουκρανία. Μαζί διέφυγαν πέρυσι, στο ξεκίνημα του πολέμου, για να καταλήξουν στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα ενός προγράμματος προστασίας Ουκρανών προσφύγων. Όντας αριστεροί και μέλη του αντιπολεμικού κινήματος, βρέθηκαν στις  22 Φεβρουαρίου 2023 στην

Διαβεβαίωση Μακρόν στον ΠτΔ - «Αμέριστη συμπαράσταση Γαλλίας στο Κυπριακό»

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αμέριστη συμπαράσταση της Γαλλίας σε ό,τι αφορά το εθνικό πρόβλημα εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμμανουέλ Μακρόν, εξαίροντας την προσήλωση και βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων


Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Αίφνης, θυμηθήκαμε ξανά πως ο αγώνας μας είναι ανένδοτος. Κι ενώ στην Παλαιστίνη αγωνίζονται και πεθαίνουν για την πατρίδα, εμείς όχι μόνο τροφοδοτούμε το κατοχικό καθεστώς με την παρουσία μας στα καζίνο και τα ξενοδοχεία, αλλά πουλάμε και τις περιουσίες μας βοηθώντας τους κατακτητές να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους. 

Συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ: «Stolen Cerberus 23» με C-130J της USAF και ρίψεις αλεξιπτωτιστών – Το Αμερικανικό στρατιωτικό «αποτύπωμα» στην Ελλάδα


Ο «Κλεμμένος Κέρβερος» άρχισε ήδη από τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως την επόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου.

DEFEA 2023: Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης

Στο επίκεντρο της φετινής διεθνούς εκθέσεως DEFEA 2023 βρίσκεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία με 140 συμμετοχές παρουσιάζει τις αναβαθμισμένες της δυνατότητες για υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα με τη συμμετοχή της σε συμπαραγωγές και βιομηχανικές συνεργασίες, μετέχει ενεργά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Leopard 2A4 με ASPIS Modular NG-MBT συν ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) με RWS NIMROD 300 και Α-Τ οπλισμό από την Ελληνική EODH

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ελληνική εταιρεία EODH S.A. με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής, συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού DEFEA (ΑΙΘΟΥΣΑ 3 – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 4) παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της προστασίας βαρέων Αρμάτων Μάχης, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης και Ελαφρών Τεθωρακισμένων Οχημάτων. 

Το τρίπτυχο της πρόκρισης των AW-139 από την Πολεμική Αεροπορία (Video)


Ανταπόκριση από το Μιλάνο (Vergiate) και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Leonardo Helicopters

NSM από τη Λετονία


Η αγορά θα είναι συνολικής αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διονύσης Αντωνέλλος

NSM από τη Λετονία, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τη Lockheed Martin των ΗΠΑ και την Kongsberg της Νορβηγίας.

LOCKED SHIELDS 23: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις

Με αιχμή του δόρατος την Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα πήρε μέρος στην μεγάλη ΝΑΤΟϊκή προετοιμασία για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η πληροφορία κι η διαχείριση σε συνδυασμό με τον έλεγχο των καναλιών επικοινωνίας, την κατευθυνόμενη πληροφόρηση αλλά και το άνοιγμα των «κερκόπορτων» που οδηγούν στον έλεγχο των ψηφιακών υποδομών αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο. Κάτι που αποτελεί ένα από τα βασικότερα διδάγματα τα οποία εξάγονται από τους 14 μήνες πολέμου στην Ουκρανία.

Το αεροπλάνο-μακέτο του Ερντογάν με το κόκκινο «σκουπόξυλο» στο κόκπιτ: Αλλά με συνεχές clopy paste δεν το βάζουν κάτω


Το αεροσκάφους που παρουσίασε ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν. Ένα κόκκινο κοντάρι κρατάει ανοικτό το κοκπιτ Πηγή Τουρκική Προεδρία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το πάλαι ποτέ ελληνικό «είναι μακέτο αυτό το έργο;» αναβίωσε πλήρως στην μεγαλειώδη τελετή της Δευτέρας στην Άγκυρα, αλλά με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο για την τουρκική προεδρία Ταγίπ Ερντογάν.

Εξώδικο Άδωνι σε Τσίπρα για συκοφαντία


"Λέει ψέματα ότι έδωσα απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία"

Πάνος Λασκαρίδης: Η ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ… ένα τόσο αναξιοποίητο ελληνικό υπερόπλο

Μια ομιλία με ιδιαίτερη σημασία που αφορούσε στη “γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία της ποντοπόρου Ελληνόκτητης Εμπορικής Ναυτιλίας” στο πλαίσιο του πρώτου Συνεδρίου Ναυτικής Ισχύος, από τον γνωστό εφοπλιστή και ευεργέτη -κατά κυριολεξία- του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτη Λασκαρίδη, αποκτά εκ νέου ξεχωριστή σημασία, τόσο λόγω σχετικής αναφοράς που έγινε στο πρόσφατο Συνέδριο των Δελφών, όσο και της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, όπου πολλά από τα κρίσιμα για το μέλλον της χώρα και του Ελληνισμού θέματα, βρίσκονται δυστυχώς εκτός ατζέντας…

Κ. Μητσοτάκης για “μπλόκο” σε κόμμα Κασιδιάρη: Υψώσαμε ένα ανάχωμα Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης να ζητήσουν συγγνώμη για το λάθος τους (video)

Για την απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας αποκλείστηκε το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Νίκαια, σήμερα το πρωί, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι συνεχίζουν να ψαρεύουν στα «θολά νερά» της οργής και του θυμού.

ΠΟΣΗ ΑΦΕΛΕΙΑ και συνωμοσιολογία;

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο Α. Τσίπρας το υπονόησε ευθέως χθες στον ΣΚΑΪ: Πίσω από τους αποκλεισμούς δεξιών κομμάτων βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης. Οι «γραφιάδες» του και οι ντουντούκες του, το λένε ακόμα πιο χοντροκομμένα.

Καταπέλτης κατά των «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» ο Σκέρτσος: «Ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών»

Σκληρή απάντηση σε «αυτούς που ονειρεύονται, λοιπόν, απολυταρχικά καθεστώτα ως «παράδεισους» για την ελευθερία του Τύπου» έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος με αφορμή τη νέα έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» που κατατάσσουν τη Μπουρκίνα Φάσο σε ευρωπαϊκά επίπεδα. 

Ακάρ: Ο πλούτος του Αιγαίου να μοιραστεί και στις δύο χώρες

Επανήλθε στο θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. 

Ανάλυση Bloomberg: Γιατί η εκλογή Κιλιτσντάρογλου δεν θα φέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας


Το Bloomberg εξηγεί γιατί δεν πρέπει να αναμένουμε αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ακόμα κι αν υπάρξει αλλαγή φρουράς στην εξουσία.

Συνεργασία Συρίας-Ιράν στον πετρελαϊκό τομέα


Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια επίσκεψης του Ιρανού προέδρου στη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην πρώτη τέτοια επίσκεψη μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2011.

Σε συνάντηση κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών στο Ελσίνκι ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα επισκεφτεί και το Βερολίνο στις 13 Μαΐου

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ενδέχεται να κάνει σαμποτάζ σε υποθαλάσσιες υποδομές και στην Ευρώπη

Η Μόσχα ενδέχεται να κάνει σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια ως μέρος του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Πόλεμος Ουκρανία: Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία αγοράς πυρομαχικών για βοήθεια στη χώρα

Οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη 3/5 σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προβλέπει την αγορά πυρομαχικών από τα κράτη - μέλη για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ρωσία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου απαιτεί χρήση όπλων ικανών να "καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου"

Ο ισχυρός πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ζήτησε τη χρήση "όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου" ως απάντηση σε μια υποτιθέμενη επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο την Τετάρτη.

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» – Δεν έχουμε καμία σχέση αναφέρει το Κίεβο

ΗΡωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Debate αγγλικών των 3 πολιτικών αρχηγών

Προτείνουμε ένα debate μεταξύ των τριών... στα αγγλικά

Ν. Λυγερός - Video - Μέρος XII. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 23/04/2023


Ν. Λυγερός - Video - Μέρος XII. 7ο Masterclass Βαθύτητας. Λίμνη Τριχωνίδα, 23/04/2023

Ιωάννης Παπαφλωράτος, Ουκρανία 430 μέρες μετά. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο


Με την εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας να αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, τουλάχιστον σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά, τα Ρωσικά πλήγματα τα Ρωσικά πλήγματα στο Pavlograd προκαλούν ερωτηματικά για την ετοιμότητα των Ουκρανικών δυνάμεων να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Ο Σίμος Ιωάννου για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών


Ο Σίμος Ιωάννου για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών

Επικίνδυνη αμηχανία για την περίκλειστη Αμμόχωστο


Επικίνδυνη αμηχανία για την περίκλειστη Αμμόχωστο

Πέφτουν οι... μάσκες της Τουρκίας, αρχίζοντας από την Κύπρο


Σάββας Καλεντερίδης: Πέφτουν οι... μάσκες της Τουρκίας, αρχίζοντας από την Κύπρο

Βαρώσια ώρα Μηδέν – Από τετελεσμένα σε… Τετελεσμένα


Βαρώσια ώρα Μηδέν – Από τετελεσμένα σε… Τετελεσμένα

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: "Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός" | Μεσημβρινό δελτίο | 03/05/2023

1. Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: "Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός"
2. 10 μήνες φυλακή με αναστολή στην pop star Γκιουλσέν
3. Γιατί "κόπηκε" το κόμμα Κασιδιάρη - Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Το αεροπλανοφόρο "Anadolu" βγήκε στο Αιγαίο και φτάνει στη Σμύρνη | Σήμερα | 03/05/2023

1. "Σεντόνια" τα ψηφοδέλτια στην Τουρκία
2. Το αεροπλανοφόρο "Anadolu" βγήκε στο Αιγαίο και φτάνει στη Σμύρνη
3. Τα τούρκικα ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών
4. Με ερωτικό τραγούδι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει τον τούρκικο λαό
5. Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Κιλιτσντάρογλου στο όριο νίκης
6. Ο Ερντογάν δέκα μέρες πριν από τις εκλογές βρήκε πετρέλαιο! 
7. Ερντογάν: Προεκλογική εκστρατεία με αεροπλανοφόρο και πολεμικό αεροσκάφος

Γιώργος Καραϊβάζ: Βρισκόταν υπό παράνομη παρακολούθηση της ΕΥΠ


Απολογούνται σήμερα οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.