Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Αυστραλία: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη - Διάλεξη της δρ Σταυρούλας Νικολούδη από το Πανεπιστήμιο La Trobe

Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/thegreekcentre)

Διάλεξη με τίτλο «Ελληνικά στη Μελβούρνη: Γλώσσα, ταυτότητα και ανήκειν» θα παρουσιάσουν η δρ Σταυρούλα Νικολούδη (συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe) και ο καθηγητής Γλωσσολογίας James A. Walker.

Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 19:00, στο Ελληνικό Κέντρο.

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη, και του ρόλου της στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βικτώριας. Θα αναφερθούν λεπτομερώς στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe και στη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία Pharos, η οποία στοχεύει στην αναθεώρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας που γίνεται από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας.

Θα αναφερθούν επίσης στα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2020-2021 για τις απόψεις σχετικά με την ταυτότητα και τη χρήση της γλώσσας μεταξύ τριών γενεών Ελληνοαυστραλών στη Μελβούρνη. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από μέλη της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με τις γλωσσικές τους επιλογές και τα πλαίσια και τους τύπους αλληλεπιδράσεων στις οποίες χρησιμοποιούν τα ελληνικά. Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέψουν στους ομιλητές να αξιολογήσουν τις ανάγκες των ελληνόφωνων και να βελτιώσουν την εμπειρία της γλωσσικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας το στρατηγικό σχέδιο Pharos για την αναζωογόνηση της απόκτησης, μελέτης και χρήσης της ελληνικής στην Αυστραλία.

Ο καθηγητής James A. Walker διδάσκει στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο York (Τορόντο) μέχρι να αναλάβει τη σημερινή του θέση το 2017. Έχει διεξαγάγει έρευνα για τα αγγλικά στην Αυστραλία και άλλες γλώσσες. Η έρευνά του ασχολείται με τη γλωσσική διαφοροποίηση και αλλαγή, τη διγλωσσία, την εθνικότητα και την ταυτότητα.

Η δρ Σταυρούλα (Στέφι) Νικολούδη είναι η συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Ερευνά την ελληνική γλώσσα και κοινωνία, από τη μυκηναϊκή έως τη σύγχρονη εποχή. Η διδασκαλία της επικεντρώνεται στην αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η δρ Νικολούδη ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζητήματα εθνοτικής ταυτότητας και πολιτισμικής πολυμορφίας, μετανάστευσης, γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικής εκπαίδευσης.

• Πηγή: ertnews.gr.

ΠΗΓΗ pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου