Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ένας αριστερός Ρώσος αντιφρονών, μαθαίνει τι σημαίνει να είσαι «με τον άνθρωπο» στην ελληνική Αριστερά…

Μία καταγγελία που δηµοσιεύθηκε στον βρετανικό αναρχικό ιστοχώρο freedomnews διεκτραγωδεί τα όσα έγιναν σε εκδήλωση του ΜέΡΑ 25 για τον πόλεµο της Ουκρανίας.

Του Νικόλα Δημητριάδη

Ο Αρτέμ Τεμίροφ είναι ακτιβιστής από τη Ρωσία. Η σύζυγός του είναι από την Ουκρανία. Μαζί διέφυγαν πέρυσι, στο ξεκίνημα του πολέμου, για να καταλήξουν στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα ενός προγράμματος προστασίας Ουκρανών προσφύγων. Όντας αριστεροί και μέλη του αντιπολεμικού κινήματος, βρέθηκαν στις  22 Φεβρουαρίου 2023 στην

εκδήλωση του ΜέΡΑ 25, με θέμα «Από την κρίση στον πόλεμο, ένας χρόνος μετά». Ομιλητές ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Άντζελα Δημητρακάκη (Επ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Εδιμβούργου), ο Στάθης Κουβελάκης (τ. καθηγητής στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου) και η κουρδικής καταγωγής βουλευτής της Σουηδίας Αμινέ Κακαμπάβε.

Έκπληκτοι οι δύο ακτιβιστές παρακολούθησαν τους ομιλητές, τον έναν μετά τον άλλο, να αναπαράγουν την προπαγάνδα του ρωσικού καθεστώτος. Οι ομιλητές παρουσίασαν τον πόλεμο ως μία αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α. Ο κ. Κουβελάκης, δε, δικαιολόγησε την εισβολή, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς το ΝΑΤΟ επιχειρούσε να επεκταθεί στις βαλτικές χώρες. Οι ομιλητές αντιτάχθηκαν στην ενίσχυση της Ουκρανίας, ενώ αναπαρήγαν και τα γνωστά φληναφήματα περί «ναζί Ουκρανών», που τόσο χρησιμοποιούν οι απολογητές του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Ο Βαρουφάκης, βέβαια, συμπλήρωσε ότι εξίσου φασίστας είναι και ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο ως ένα διαλεκτικό αμάλγαμα του ουκρανικού και του ρωσικού φασισμού, εξομοιώνοντας θύτη και θύμα.

Όταν τελείωσαν οι ομιλίες, ο Αρτέμ Τεμίροφ ζήτησε τον λόγο και δήλωσε σοκαρισμένος από αυτά που είπαν οι ομιλητές, οι οποίοι δεν γνώριζαν το τι πραγματικά γίνεται στην Ουκρανία και μιλούσαν για πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας, αγνοώντας την Ουκρανία.  Ορμητικός καθώς ήταν ξεσήκωσε σούσουρο και δεν άργησε το κλείσιμο του μικροφώνου και η απομάκρυνσή του. Η δικαιολογία ήταν ότι ο Ρώσος ακτιβιστής είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «shit», για να περιγράψει τα όσα άκουσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Εντέλει ο Βαρουφάκης τον έδιωξε με την αδιανόητη φράση, «Έξω οι φασίστες!»

Ο Αρτέμ Τεμίροφ αναρωτιέται: «Δεν καταλαβαίνω πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορεί κάποιον άγνωστο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να ακούσει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει και το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, «το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος για συζήτηση». Και έτσι αυτή η εκδήλωση, που έγινε με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποδείχθηκε ότι δεν είναι χώρος για οποιαδήποτε εναλλακτική άποψη, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από πρόσφυγες από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις αγνόησαν εντελώς τον ουκρανικό λαό και επικεντρώθηκαν στην «υψηλή γεωπολιτική». Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τα όσα τραβάνε οι Ουκρανοί από την εισβολή, παρά αναλώθηκαν στην αναφορά των διαχρονικών εγκλημάτων των Η.Π.Α  Και συνεχίζει:

«Οι ομιλητές αρνήθηκαν την πολιτική υπόσταση στον πληθυσμό μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, αρνούμενοι πολιτικά δικαιώματα σε 43 εκατομμύρια ανθρώπους. Δήλωσαν ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν πρέπει να τερματίσουν τον πόλεμο και ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτοί οι ομιλητές διαμορφώνουν άποψη για τον πόλεμο όχι με βάση την αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Ουκρανίας ή τη γνώση των επιθυμιών των Ουκρανών, αλλά με βάση το πώς πιστεύουν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει για να αποτραπεί η ενίσχυση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ομιλητές, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν την ενίσχυση της Ρωσίας, του φασιστικού καθεστώτος που ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων, την καταστροφή της Μαριούπολης και τη διάπραξη φρικαλεοτήτων στην Μπούχα και το Ίζιουμ. Επιτρέποντας στη Ρωσία να ισχυροποιηθεί και να διατηρήσει τα κατεχόμενα εδάφη της, ουσιαστικά επιτρέπουν στους εγκληματίες πολέμου να παραμείνουν ελεύθεροι και να διαιωνίσουν τη φρίκη, τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εσωτερικό της χώρας τους. Οι ομιλίες διατυπώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να υποθέσει κανείς ότι οποιαδήποτε έκβαση του πολέμου στην οποία η Ρωσία κερδίζει είναι προτιμότερη από τη νίκη της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η νίκη της Ουκρανίας δεν θεωρείται νίκη του λαού της, αλλά μάλλον νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας πολιτικός που βλέπει τους ανθρώπους σαν αριθμούς και ψήφους, τις χώρες ως απλές ζωγραφιές σε έναν χάρτη, που πιστεύει ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πραγματικό λόγο στις υποθέσεις τους και είναι απλώς μαριονέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται αριστερός και διεθνιστής;»

Τα σχόλια δικά σας.

* Ολόκληρη την καταγγελία του Ρώσου ακτιβιστή και το βίντεο της προπηλάκισής του από τον Γιάνη Βαρουφάκη μπορείτε να βρείτε στο άρθρο «Russian and Ukrainian activists silenced at Greek MeRA 25 party event», στον ιστοχώρο freedomnews.org.uk (10 Μαρτίου 2023).

ΠΗΓΗ ardin-rixi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου