Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Η Απελευθέρωση των Σερρών

Εισαγωγή
Η πόλη των Σερρών και οι γύρω περιοχές βρίσκονταν υπό τον οθωμανικό ζυγό ήδη από το 1383, εβδομήντα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Υπήρξε από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και μία από τις τελευταίες που ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, στις 29 Ιουνίου 1913.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Σέρρες αναδείχθηκαν σε σπουδαίο εμπορικό και πνευματικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία. Η ονομασία «Αθήνα της Ανατολικής Μακεδονίας», που της είχε αποδοθεί, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

H μάχη στους Mύλους της Αργολίδας: Η πρώτη νίκη των Ελλήνων επί του Ιμπραήμ

Μία από τις σημαντικότερες νίκες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, ήταν ο θρίαμβος μερικών εκατοντάδων πολεμιστών επί των χιλιάδων Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, στις 13 Ιουνίου 1821 (παλαιό ημερολόγιο) στους Μύλους της Αργολίδας. 

Η νίκη αυτή, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, η σπουδαιότητά της όμως, όπως θα δούμε στο τέλος του άρθρου, ήταν τεράστια.

Πρώτες βοήθειες αν πατήσετε αχινό, δράκαινα, τενεκεδάκι ή γυαλί στην παραλία

Πρώτες βοήθειες αν πατήσετε αχινό, δράκαινα, τενεκεδάκι ή γυαλί στην παραλία

Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που φέρουν αγκάθια. Ανήκουν στην υπο-συνομοταξία των Εχινοζώων (ή Ελευθεροζώων), της συνομοταξίας των Εχινοδέρμων, στην οποία ανήκουν και οι αστερίες. Τα ζώα αυτά σχηματίζουν την ομοταξία των Εχινοειδών. Απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ακόμα περιμένουμε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Και μάλλον θα περιμένουμε επ’ αόριστον

Ακόμα περιμένουμε τις υποτιθέμενες κυρώσεις που θα επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειές της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, που αποτελούν μέλη της και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Και μάλλον θα περιμένουμε επ’ αόριστον
Ας μην γελιόμαστε.Η ΕΕ μοιάζει ολοένα και περισσότερο με υποπόδιο της Γερμανίας, η οποία αξιοποιεί κατά τα συμφέροντά της το γνωστό Καραγκιόζιο δόγμα ” τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου”. Ως ανελέητος Γύπας, κατασπαράζει την Ελληνική οικονομία την οποία ενέταξε με λογιστικά κόλπα σε μια παγίδα χρέους, κατάσχει ολόκληρο το δημόσιο πλούτου της χώρας μας και μεγάλο μέρος του ιδιωτικού.

Die Welt: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να μην γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόνn - ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ G20

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, διαδεχόμενος τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την Die Welt.
Μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η Ανγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ από υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Μέρκελ είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Τι αλλάζει σε αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ από 1η Ιουλίου - Τι θα χρεώνει η κάθε τράπεζα

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στις χρεώσεις αναλήψεων από τα ATM την Δευτέρα 1η Ιουλίου.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών έρχεται να εξομοιώσει τις χρεώσεις, με τις οποίες επιβαρύνονται οι κάτοχοι ελληνικών καρτών, με αυτές που καταβάλλουν από πέρσι το καλοκαίρι οι τουρίστες, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν κάρτες ξένων τραπεζών ή κάρτες ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος.
Σημειώνεται, ότι οι αλλαγές στην Τράπεζα Πειραιώς θα ξεκινήσουν από τις 22 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι χρεώσεις σε κάθε τράπεζα:

Γενετικοί Πόροι και δικαιώματα αυτοχθόνων λαών - 1η Γενική Συνέλευση των Αυτόχθονων Λαών Γιερεβάν Σεπτέμβριος 2020

Γενετικοί Πόροι και δικαιώματα αυτοχθόνων λαών
Του Νίκου Λυγερού

Ένα από τα τρία σημαντικά θέματα που διαχειριζόμαστε στο πλαίσιο των Δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων Λαών είναι οι γενετικοί πόροι. Έτσι οι συνεδριάσεις που γίνονται στη Γενεύη έχουν επικεντρωθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Ένα νέο σημείο που έχει ενδιαφέρον είναι η πρόταση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δυτικής Αρμενίας, ο οποίος ζήτησε να ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο τα εδάφη που βρίσκονται σε μία ημικατεχόμενη ή κατεχόμενη κατάσταση. Με άλλα λόγια υπάρχει μία ευρύτερη έννοια από αυτή που

Διεθνές Δικαστήριο Αυτοχθόνων Λαών - Η Κωνσταντινούπολη ενάντια στον Ερντογάν

Διεθνές Δικαστήριο Αυτοχθόνων Λαών
Του Νίκου Λυγερού

Στον τομέα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικότερα των Αυτοχθόνων Λαών, ανοίγει ένα νέο μέτωπο που θα αφορά τη δημιουργία ενός Διεθνούς Δικαστηρίου Αυτοχθόνων Λαών. Η αρχική ιδέα ήρθε από τους λαούς του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, αλλά γρήγορα έγινε μία συμμαχία και με τη Δυτική Αρμενία. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα για τους Αυτόχθονους Λαούς και το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έχει ήδη πολλές υποθέσεις, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός νέου νομικού εργαλείου. Το Διεθνές Δικαστήριο Αυτόχθονων Λαών

Η απαράδεκτη Τουρκία - Η μάταιη προπαγάνδα

Η απαράδεκτη Τουρκία
Του Νίκου Λυγερού

Η απαράδεκτη Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει τους πάντες μέσω των παράλογων κινήσεών της, μόνο που αυτές δεν αποτελούν πράξεις αν υπάρχει αντίσταση από τους άλλους. Τώρα δεν αμφισβητεί μόνο την ΑΟΖ ενός κράτους που θεωρεί ότι δεν υπάρχει, αλλά προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία, διότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ούτε το