Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ο γρίφος ενός νέου μινωικού ευρήματος


Εχει διάμετρο 48 μέτρων και δαιδαλώδη εσωτερική διάρθρωση. Η ταυτότητά του δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, όμως επηρεάζει ήδη ένα ολόκληρο αεροδρόμιο. Ισως γιατί το μινωικό κυκλικό μνημείο του 1900 π.Χ., που ανασκάφηκε στο Καστέλλι Ηρακλείου, δεν έχει όμοιό του στην Κρήτη. [Credit: ΥΠΠΟ]

«Σίγουρα δεν είναι φρυκτωρία», ξεκαθαρίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Βάσω Συθιακάκη, «ούτε έχει να κάνει με τη λατρεία του Δία και της Ρέας, όπως γράφτηκε. Το μνημείο είναι ξεκάθαρα μινωικό».

Επίσκεψη στην έκθεση “Των αντρειωμένων τ’ άρματα” (15.6.24)

 

Το ΑΡΔΗΝ ΠΕΙΡΑΙΑ θα επισκεφτεί την έκθεση ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΩΝ Τ’ ΑΡΜΑΤΑ στο Πολεμικό Μουσείο, το Σάββατο 15.6.2024 στις 10.45.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29-30 Μαΐου/11 Ιουνίου 1824: Το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Στάθης Βασιλείου

Ο αιγυπτιακός στόλος φτάνει έξω από τη νησί της Κάσου και αποβιβάζει ισχυρό στρατό, αφού ισοπεδώνει τις άμυνες των υπερασπιστών με κανονιοβολισμούς. Θα ακολουθήσει μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς Αιγύπτιοι και Αλβανοί θα ξεχυθούν στο μικρό νησί καίγοντας και καταστρέφοντας τα πάντα.

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Ο φεμινισμός διεξάγει εδώ και δεκαετίες μια τεράστια προπαγάνδα για την ενδοοικογενειακή βία. Την παρουσιάζει ως κάτι που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Τα στοιχεία όμως δεν δείχνουν αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σφαλερές πολιτικές που κάνουν κακό στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας που είναι άντρες, παιδιά, ακόμα και γυναίκες. Ας δούμε πως.

Δεσμεύεται για να συνεχίσει στο Κυπριακό ο ΓΓ ΟΗΕ

Ανδρέας Πιμπίσιης

Δεσμευμένος για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη έδειξε πως παρά τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς για να σημάνει λήξη των προσπαθειών στο Κυπριακό αυτός δεν έχει πρόθεση να τα παρατήσει. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από πλευράς του βρίσκεται σε επαφή με την Ολγκίν προκειμένου να διευθετήσουν συνάντηση.

Αμετανόητοι αττίλες ως το… μεδούλι: Ο Ερντογάν θα «γιορτάσει» στα κατεχόμενα την εισβολή στην Κύπρο μαζί με τον Οζέλ, το διάδοχο του φυσικού αυτουργού Ετσεβίτ [video]


A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with Ozgur Ozel (L), leader of the main opposition Republican People’s Party (CHP), during their meeting in Ankara, Turkey, 02 May 2024. The AK Party and CHP leaders met for the first time since 2016. EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουν σε επιμέρους ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τα κόμματα της Τουρκίας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αθλιότητα και το dna του κατοχικού έθνους.

Η Κυπριακή SignalGeneriX ανέπτυξε Υπολογιστή Αποστολής για μη επανδρωμένες πλατφόρμες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την ανάπτυξη ενός πολύ ενδιαφέροντος προϊόντος στον χώρο των ηλεκτρονικών, το οποίο ανέπτυξε τελευταία, ανακοίνωσε η Κυπριακή εταιρεία SignalGeneriX Ltd. Πρόκειται για τον Υπολογιστή Αποστολής Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που ανέπτυξε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος για το Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροπορικό Σύστημα Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (LOTUS). 

Πολεμική Αεροπορία: Προχωράει ο εκσυγχρονισμός των C-27J Spartan – Νέα αναθεωρημένη πρόταση αναμένει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Γιάννης Νικήτας

Ιδιαίτερα θετική είναι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αναφορικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών C-27J Spartan. Ήδη το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) αναμένει τη νέα αναθεωρημένη ιταλική πρόταση για τα τακτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27J Spartan, οι διαθεσιμότητες των οποίων έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, συνέπεια της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. 

Αρχύτας: Πολύ κοντά στην πρώτη πτήση του iron bird – Πράγματα επιστημονικής φαντασίας για τα Bayraktar

Η διαδικασία που ακολουθείται από την ΕΑΒ είναι παρόμοια με τα συστήματα αεροσκαφών.

Διονύσης Αντωνέλλος

Από ενοικιαστής, ιδιοκτήτης του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους HERON γίνεται πλέον η Πολεμική Αεροπορία: Το ισραηλινό υπερόπλο στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων [βίντεο]


Το HERON Mk I μετά από χρόνια σε καθεστώς leasing είτε για το Λιμενικό Σώμα, είτε για την πολεμική αεροπορία, περνά στην ιδιοκτησία της Ελλάδας και της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Οχτώ ημέρες κλείνουν από την στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων υπέγραψε την απόκτηση του HERON MkI, ενός δηλαδή Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, κατηγορίας MALE, το οποίο η πολεμική αεροπορία γνωρίζει καλά.

Η ελληνική ΕΤΜΕ με Naval Group και Navantia στο πρόγραμμα USSPS


Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων ημι-σταθερών θαλάσσιων πλατφορμών για θαλάσσια επιτήρηση (USSPS) προχωρά – Στις 12 Απριλίου, ο Ναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), και ο Αντώνιος Πέππας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΜΕ, υπέγραψαν επίσημα τη σύμβαση για το έργο «Μη επανδρωμένες ημι-σταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS).

Απέκλεισε τη διάθεση των Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός

Γιάννης Νικήτας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στα πλαίσια της συνέντευξης του από το Bloomberg με το αν θα συνεργαστεί η Ελλάδα με τη Γαλλία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως δεν συζητούμε δημοσίως επιχειρησιακές επιλογές και πρόσθεσε: 

Το κοινό σχέδιο της Κομισιόν για το μεταναστευτικό - Για πρώτη φορά νομικά δεσμευτικός μηχανισμός αλληλεγγύης στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση


Τα 10 δομικά στοιχεία που θα πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα από όλα τα κράτη - μέλη

Στη Βόρεια Μακεδονία ο Γεραπετρίτης

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στη Βόρεια Μακεδονία θα μεταβεί την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Γιοχάνες Χαν σε Β. Μακεδονία: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών


ΟΓιοχάνες Χαν, επίτροπος προϋπολογισμού και διοίκησης της ΕΕ και πρώην επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας επί Γιούνκερ, παρότρυνε όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ρόλος της Ελλάδας στο Μεσανατολικό - Οι πρωτοβουλίες και η «task force»

Κατά τη συμμετοχή του  στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα στο Αμμάν  Πηγή Χ Υπουργείο Εξωτερικών

Μαρία Τσιλινίκου

Η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Μεσανατολικού υποστηρίζει πώς πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την πολιτική λύση με την αναγνώριση των δύο κρατών για τη συνύπαρξη του Ισραήλ, δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, στα προ του 1967 σύνορα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πακιστανική κορβέτα παράνομα στα ελληνικά ύδατα αγνόησε σήματα!


Υπάρχουν οι σοβαρές χώρες, υπάρχει και το Πακιστάν, το οποίο τελευταία φορά που κοίταξα στον χάρτη είχε ακτογραμμή στην Αραβική Θάλασσα. 

NAVTEX-πρόκληση από Τουρκία στις έρευνες ελληνικούς σκάφους στον Έβρο


NAVTEX: Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας γίνεται μόλις λίγο καιρό μετά τη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα. 

Η Τουρκία επιμένει στα κοινά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

 Η Τουρκία επιμένει να επιζητά τη συνεργασία της Ελλάδας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων παρκών

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Η επιστροφή στην κοινή παραγωγή F-16 είναι ένα δύσκολο σημείο


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραχώρησε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και την πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

IDF: «90 βλήματα» εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο μετά το φόνο διοικητή της Χεζμπολάχ και τριών μαχητών»


Ο ισραηλινός στρατός (Israel Defence Forces – IDF) ανακοίνωσε πως περίπου «90 βλήματα» εκτοξεύθηκαν σήμερα το πρωί από το Λίβανο προς το Ισραήλ, έπειτα από ένα ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε χθες τη ζωή σε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Μπλίνκεν: Η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία δείχνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί


Νέες αμφιβολίες ως προς το ενδεχόμενο άμεσης επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναφέρει πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ζήτησε αρκετές αλλαγές στην πρόταση εκεχειρίας που έχει πέσει στο τραπέζι, υπερβαίνοντας την προηγούμενη στάση της. 

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν τον Ιούλιο: Ενδιαφέρον της Τουρκίας να συμμετέχει στους BRICS

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε παλαιότερη συνάντησή τους Kirill Kudryavtsev/Pol Photo via AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα την 3η και την 4η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας χθες Τρίτη, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ουκρανία: Ξαναχτυπήσαμε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα στην Κριμαία


Τα πλήγματα είχαν στόχο ένα σύστημα S-300 και δύο πιο προηγμένα συστήματα S-400 κοντά στην πόλη Μελμπέκ και την Σεβαστούπολη, ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Ουκρανία: Μπαράζ ρωσικών πληγμάτων -Η ζωή χωρίς νερό και ρεύμα στο Κίεβο


Όταν κόβεται το ρεύμα και σταματά να δουλεύει το ασανσέρ, το ζευγάρι των Ουκρανών Μαρίνα και Βαλέρι Τκάλιτς αφήνουν το παιδικό καροτσάκι στο ισόγειο και κουβαλούν στην αγκαλιά τους τον 2 μηνών γιο τους για 12 ορόφους για να φθάσουν στο διαμέρισμά τους.

Πούτιν: Επίδειξη δύναμης στον Ατλαντικό – Ρωσικός στολίσκος κάνει γυμνάσια με όπλα υψηλής ακρίβειας στα ανοιχτά των ΗΠΑ


Καθ’ οδόν για την Κούβα, μια φρεγάτα και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού του Βλαντίμιρ Πούτιν, διεξήγαγαν γυμνάσια στον Ατλαντικό Ωκεανό στα οποία συμπεριλαμβάνονταν πυραυλικές δοκιμές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα,

Χάρτη της Ρωσίας που είχε μέσα και το Κίεβο δημοσίευσε ο Μεντβέντεφ - Δείτε τον χάρτη


Ο Μεντβέντεφ σε δημοσιεύσεις μιλά συχνά για απώλεια του κράτους της Ουκρανίας, την αποκαλεί «πρώην Ουκρανία» ή «error 404».

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκθειάζει τους «ακατάλυτους» δεσμούς με τη Ρωσία λίγο πριν την αναμενόμενη επίσκεψη του Πούτιν


Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εκθείασε σήμερα τους «ακατάλυτους» δεσμούς της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα, πριν από μία αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Γιατί η Κίνα «στριμώχνει» την Ταϊβάν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση γύρω από την Ταϊβάν, αφού οι δυνάμεις της ανέπτυξαν 111 αεροσκάφη και 46 πολεμικά πλοία.