Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Η Τουρκία επιμένει στα κοινά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

 Η Τουρκία επιμένει να επιζητά τη συνεργασία της Ελλάδας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων παρκών

Η Τουρκία επιμένει να επιζητά τη συνεργασία της Ελλάδας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων παρκών για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας στο Αιγαίο. Επικαλούμενη αρμόδια ινστιτούτα προβάλλει συχνά μέσω των κυβερνητικών ΜΜΕ συγκεκριμένες έως και «χαρτογραφημένες» προτάσεις για πεδία συνεργασίας στο Αιγαίο, επισείοντας παράλληλα τον κίνδυνο της μη συνεργασίας και στέλνοντας προειδοποιήσεις ότι, αν η Ελλάδα δεν συνεργαστεί, η Τουρκία θα προχωρήσει μόνη της σε δημιουργία παρκών στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος καθηγητής παν. Μπαϊράμ Οζτούρκ σε συνέντευξή του για το ειδικό ένθετο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού για το Πράσινο σημειώνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν “περιοχές προστασίας” στα διεθνή ύδατα σε 4 περιοχές του Αιγαίου, με στόχο την προστασία των υδάτων από την πίεση που δέχεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Οι περιοχές αυτές μπορεί να βρίσκονται είτε σε ακτές, είτε στην ανοικτή θάλασσα, όπου απαγορεύονται ορισμένες δραστηριότητες, όπως η αλιεία με δίχτυα βυθού (γρι-γρι), η αλιεία με τράτα, η κατάδυση, είτε ακόμα και όλες οι δραστηριότητες.

«Η μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.

Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες».

Οι προτάσεις του Ινστιτούτο TUDAV

Το ινστιτούτο TUDAV δημοσίευσε προσφάτως και χάρτη με τις προτάσεις συνεργασίας στο Αιγαίο (εδώ), o οποίος αναπαράχθηκε από αρκετά τουρκικά ΜΜΕ ως ''Η πρόταση της Τουρκίας για κοινά θαλάσσια πάρκα''.Ο καθηγητής Μπαϊράμ Οζτούρκ, πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών (TUDAV) και επικεφαλής του τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, μοιράστηκε τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, αναφέροντας ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι σημαντικό για την Τουρκία όσον αφορά τον τουρισμό, την αλιεία, το στρατό και τις μεταφορές.

«Υπάρχουν είδη προς εξαφάνιση και πρέπει να προστατευθούν. Στη θάλασσα γίνεται εκτροφή λαυρακιού, τσιπούρας και τόνου. Ως εκ τούτου, το Αιγαίο Πέλαγος είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Όπως ακριβώς είναι και ο Μαρμαράς, η Μαύρη Θάλασσα και η Μεσόγειος. Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι στις ακτές του Αιγαίου ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι, όπου και αυτοί άνθρωποι χρειάζονται τροφή. Εξαρτόμαστε από αυτή τη θάλασσα για την επισιτιστική μας ασφάλεια. Τα νερά του Αιγαίου πρέπει να διατηρούνται καθαρά τόσο για τις τουριστικές δραστηριότητες όσο και για το ψάρεμα και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας», δήλωσε, αναφέροντας ότι έχει υλοποιηθεί μια παρόμοια συνεργασία για την προστασία της Μεσογείου ανάμεσα στην Ιταλία, την Γαλλία και του Μονακό.

Ανάγκη και προειδοποίηση

Ο επικεφαλής του τουρκικού ινστιτούτου βιοποικιλότητας δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για τις δύο χώρες να συνεργαστούν στο Αιγαίο, το οποίο είναι μια μικρή θάλασσα που χρήζει προστασίας, διαφορετικά, αν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να κηρύξει και αυτή τις δικές της.

«Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα».

«Δεν θα είμαστε σε θέση να αφήσουμε καθαρές θάλασσες για τις επόμενες γενιές»

Υπενθυμίζοντας ότι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς αποφάσισε την προστασία του 30% των εθνικών θαλάσσιων περιοχών μέχρι το 2030, ο Οζτούρκ προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρχουν πια σαρδέλες, δεν θα υπάρχουν πια γαύροι, δεν θα υπάρχουν τόνοι, δεν θα υπάρχουν ξιφίες, πολλά είδη δεν θα υπάρχουν πια στο Αιγαίο. Οι περιοχές αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, των κοραλλιογενών ενδιαιτημάτων, των θαλασσόχορτων, των καρχαριών και των θαλάσσιων θηλαστικών. Η βιοποικιλότητα στις θάλασσες της Τουρκίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και αυτό συμβαίνει παρόλες τις προσπάθειες διατήρησης που καταβάλλει το κράτος μας, επειδή εισέρχονται ξένα είδη και υπάρχουν επίσης μεγάλες πιέσεις από την κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αποτελεσματικές προστατευόμενες περιοχές και να γίνει ένας σοβαρός διαχειριστικός σχεδιασμός, όχι μόνο στα χαρτιά».

Η πίεση του χρόνου

Στην προσπάθειά του να επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για δράση, ο Οζτούρκ αναφέρει ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής δεν θα αφήσει εκτός το Αιγαίο Πέλαγος.

«Υπάρχει αύξηση της αλιείας και η μόλυνση από ξηράς είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία του Αιγαίου. Και για το σκοπό αυτό, υπάρχουν δύο πρωτόκολλα που υπογράφηκαν το 1998 και το 2000. Η Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση αποτελεί τη βασικότερη συμφωνία για τη συνεργασία. Επιπλέον υπάρχουν και πρωτόκολλα για τη βιοποικιλότητα, τα οποία τα έχουν υπογράψει και η Τουρκία και η Ελλάδα. Επομένως πρέπει να υπάρξει συνεργασία, οι μονομερείς προσπάθειες της μιας πλευράς για τη διάσωση του Αιγαίου δεν επαρκούν».

Οι προστατευόμενες περιοχές της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει ήδη κηρύξει 3 θαλάσσια πάρκα στις ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Οι προστατευόμενες περιοχές της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος είναι η Μίμα (Karaburun), ο Κεραμεικός κόλπος (Gokova Korfezi) και η Φώκαια (Foca).

Ο Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου ωστόσο προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα αποτελείται από Έλληνες και Τούρκους εμπειρογνώμονες, που θα επιταχύνει την προστασία του Αιγαίου.

«Η προστασία της θάλασσας σημαίνει την προστασία της Τουρκίας και των μελλοντικών γενεών. Σε αντίθετη περίπτωση, το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί ακόμα περισσότερο, θα τρώμε λιγότερα ψάρια και δεν θα μπορούμε να αφήσουμε καθαρές θάλασσες στις επόμενες γενιές. Τα θαλασσόχορτα και τα κοραλλιογενή ενδιαιτήματα θα εξαφανιστούν».

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου