Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Μπλίνκεν: Η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία δείχνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί


Νέες αμφιβολίες ως προς το ενδεχόμενο άμεσης επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ εξέφρασε ο Άντονι Μπλίνκεν, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναφέρει πως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση ζήτησε αρκετές αλλαγές στην πρόταση εκεχειρίας που έχει πέσει στο τραπέζι, υπερβαίνοντας την προηγούμενη στάση της. 

Η θέση της Χαμάς σημαίνει ότι "ο πόλεμος θα συνεχιστεί”, είπε ο Μπλίνκεν από την Ντόχα του Κατάρ, προσθέτοντας ωστόσο πως "θα συνεχίσουμε να εντείνουμε την πίεση προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας”. 

Τα σχόλια του κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση που επικρατεί μετά την απάντηση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και μέρες, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, πάνω στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός που ανέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την 31 Μαΐου. 

"Πιστεύω πως τα κενά στη συμφωνία μπορούν να γεφυρωθούν, ωστόσο δε σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί άμεσα”, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. 

Κατάρ: Σαφής και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου

Ο πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, από την πλευρά του, τόνισε πως υπάρχει μια σαφής και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. 

Η υπάρχουσα πρόταση, τόνισε, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και να επιτευχθεί η πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα. 

"Παρατηρούμε μια αλλαγή κατεύθυνσης των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες και υπάρχει μια σαφής και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου”, ανέφερε ο σεΐχης Αλ Θάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών στην παρούσα πρόταση, υπογράμμισε ότι αμφότερες έχουν αποδειχθεί "αντιπαραγωγικές” ως προς την εξεύρεση λύσης, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η πίεση για να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου