Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Γιατί η Κίνα «στριμώχνει» την Ταϊβάν


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η Κίνα ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση γύρω από την Ταϊβάν, αφού οι δυνάμεις της ανέπτυξαν 111 αεροσκάφη και 46 πολεμικά πλοία.

Οι ειδικοί λένε ότι ο κινεζικός Στρατός προσομοίωσε ορισμένα σενάρια που θα εκδηλώνονταν σε πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν (κατά τη διάρκεια της άσκησης). Ειδικότερα, το υπ. Εθνικής Αμυνας της Ταϊβάν είπε ότι 82 από τα 111 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν, ενώ μερικά πλησίασαν πολύ τη γραμμή των 24 ναυτικών μιλίων που χρησιμοποιεί η Ταϊβάν για να ορίσει τη ζώνη εναέριου ελέγχου και πληροφοριών.

Μήνυμα

Οι στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου χαρακτηρίστηκαν ως «τιμωρία» για τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο η Κίνα θεωρεί «επικίνδυνο αυτονομιστή». Το Πεκίνο υποστήριξε ότι οι ασκήσεις ήταν «απόλυτα νόμιμες και απαραίτητες», ενώ η Ταϊπέι επέκρινε τον κινεζικό Στρατό ότι βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν με «παράλογη πρόκληση». Αυτή είναι η τρίτη φορά από τον Αύγουστο του 2022 που η Κίνα διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση περικυκλώνοντας την Ταϊβάν. Ορισμένοι αναλυτές στη ΝΑ Ασία λένε ότι αυτή η άσκηση ήταν «σημαντικά πιο κοντά» στην Ταϊβάν από παρόμοιες ασκήσεις το 2022 και το 2023. Αυτή η εγγύτητα περιορίζει ακόμη περισσότερο τον χώρο ελιγμών της Ταϊβάν και αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες σύγκρουσης ή κακής επικοινωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ανέφερε σε επικοινωνία με τον υπογράφοντα γνωστός Ταϊβανέζος στρατιωτικός αναλυτής.

Αλλοι ειδικοί λένε ότι ο κινεζικός Στρατός προσομοίασε εξειδικευμένα σενάρια που θα εφαρμόζονταν σε πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν. Εστιάστηκαν στην κοινή επιχείρηση αποκλεισμού της νήσου, καθώς και σε κοινά πλήγματα ακριβείας σε βασικούς στόχους σε ολόκληρη την Ταϊβάν. Εκτός από τη στόχευση του κύριου νησιού της Ταϊβάν, στην άσκηση ήταν η πρώτη φορά που ο κινεζικός Στρατός/PLA ανέπτυξε σκάφη ακτοφυλακής για να διεξαγάγει κοινές περιπολίες σε περιορισμένα ύδατα κοντά στα απομακρυσμένα νησιά Kίνμεν και Mάτσου της Ταϊβάν. Δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί σταθμοί της Ταϊβάν διαθέτουν μερικούς αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους στο απομακρυσμένο νησί Ντονγκίν, ο κινεζικός Στρατός θα προσπαθήσει να προσομοιώσει πώς να καταλάβει το νησί προτού ξεκινήσει μια εισβολή στο κύριο νησί της Ταϊβάν.

Στόχευση

Εκτός από την προσομοίωση επιθέσεων στα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν, ο κινεζικός Στρατός διεξήγαγε, επίσης, ασκήσεις στην ανατολική πλευρά της Ταϊβάν. Ο στόχος του Πεκίνου στη διεξαγωγή ασκήσεων ανατολικά της Ταϊβάν είναι να προσομοιώσει μια επίθεση σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Ανατολική Ταϊβάν, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από το Ναυτικό και τις αεροπορικές δυνάμεις της Ταϊβάν για να διατηρήσουν τις μαχητικές τους δυνατότητες. Αν η Κίνα καταφέρει να αναπτύξει στόλο στην Ανατολική Ταϊβάν και να πραγματοποιήσει άμεσες επιθέσεις στις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Ταϊβάν, θα έβλαπτε σοβαρά τις αμυντικές δυνατότητες της Ταϊβάν. Η Ταϊβάν δεν διαθέτει επί του παρόντος αποτελεσματικούς τρόπους άμυνας έναντι πιθανής κινεζικής επίθεσης σε βασικά στρατιωτικά μέσα στην Ανατολική Ταϊβάν.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Λάι Τσινγκ-τε πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ταϊβάν αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, που θα της επιτρέψουν να χτυπήσει κινεζικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση επίθεσης στην Ανατολική Ταϊβάν. Δεδομένου ότι η στρατιωτική άσκηση επιτρέπει στον κινεζικό Στρατό να εξοικειωθεί με το περιβάλλον γύρω από την Ταϊβάν, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τον χρόνο αντίδρασης των δυνάμεων της Ταϊβάν, γι’ αυτό και η Ταϊπέι πρέπει τώρα να είναι προετοιμασμένη για διάφορα απρόοπτα, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού κινεζικού αποκλεισμού. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊβάν πρέπει να αξιολογήσουν τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουν τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Ταϊβάν και των απομακρυσμένων νησιών της, ενώ να αποκλείσουν τα στενά της Ταϊβάν με ένα μίγμα παραδοσιακών και ασύμμετρων πλατφορμών.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το Πεκίνο θα συνεχίσει την πίεση μέχρι την… επανένωση

Για τις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν ο υπογράφων εκτιμά ότι θέτουν κάποιες νέες προκλήσεις στις αμυντικές δυνατότητες του νησιού, ενώ ο κινεζικός Στρατός προσπαθεί, επίσης, να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη του Στρατού της Ταϊβάν και του λαού χρησιμοποιώντας επιθετικές επιχειρήσεις προπαγάνδας. Το Πεκίνο προσπαθεί να επηρεάσει το ηθικό του Στρατού και του κοινού της Ταϊβάν δημοσιεύοντας βίντεο και εικόνες κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων γύρω από την Ταϊβάν, αλλά οι Αρχές της Ταϊβάν εξουδετέρωσαν την επίδραση του ψυχολογικού πολέμου της Κίνας δημοσιεύοντας βίντεο του Στρατού της Ταϊβάν που παρακολουθεί κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί.

Αρκετοί Ταϊβανέζοι πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να δείξει στο Πεκίνο ότι έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την κινεζική στρατιωτική επίθεση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι Αρχές στην Ταϊπέι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης. «Ηρθε η ώρα να δείξουμε στο Πεκίνο ότι δεν είμαστε μια… χάρτινη τίγρη», επισημαίνουν ειδικοί σε δεξαμενές σκέψεις στην Ταϊπέι. Προ ημερών ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπ. Αμυνας, Γου Κιαν, προειδοποίησε ότι όποτε «οι δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν προκαλούν την Κίνα, το Πεκίνο θα κάνει ένα βήμα παραπέρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες προσπάθειες», τονίζοντας ότι η κινεζική στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί η επανένωση.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου