Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα

Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.

Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.
Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι προσπάθησαν να τα εξιταλίσουν. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία.

Γάλλος Α/ΓΕΝ : “Παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις στη Μεσόγειο''(Βίντεο)

Γιώργος Μοτσάκος
Από το pentapostagma

Στοχοποιημένα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό στην Μεσόγειο

Ο Γάλλος Ναύαρχος Pierre Vandier, αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη σε γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλύπτοντας πολλά και άκρως σημαντικά, μεταξύ των οποίων σχετικά με την δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

¨Ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο είναι μόνιμος, δεν πρόκειται να αποσυρθεί¨…(Βίντεο)

Ο Ομέρ Τσελίκ – εκπρόσωπος τύπου του κόμματος ΑΚΡ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής :

¨Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις Δαγκάνα και Πηγή Ειρήνης, συνεχίζονται με πλήρη ισχύ. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις πλέον σωστές αρχές στο θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Χωρίς διακρίσεις μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δυστυχώς οι σύμμαχοι μας κάνουν διακρίσεις και επιμένουν στο λάθος.

Ακούμε δηλώσεις διαφόρων χωρών σχετικά με το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Καθώς αυτές σχετίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να γίνουν αποδεκτές.

Οπισθοχώρηση Τουρκίας με τους S-400 έστω και με δήθεν “πρόταση λύσης”

Ο Αμερικανός πρώην πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι, που διετέλεσε απεσταλμένος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα θέματα της Συρίας και των Κούρδων, τηρώντας μία ακραία φιλοτουρκική στάση, αποκάλυψε το «όνομα του …παιδιού»: ότι το ρωσικό σύστημα S-400 είναι το πρόβλημα που δημιούργησε το τεράστιο χάσμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ένα χάσμα που με τα σημερινά δεδομένα θα μεγαλώσει και άλλο. Θα λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Το γνωρίζουμε, θα απαντήσετε οι περισσότερο. Αλλά, έχει άλλη αξία να το επαναλαμβάνει ο

Ήρθε η ώρα για τη συναινετική επιστροφή των α/α S-300 στην Κύπρο

“Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ. Η ειδησεογραφία της ημέρας δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει άλλη μια φθηνή τουρκική απάτη, στην προσπάθεια να ξεφύγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει εξαιτίας της πολιτικής του ηγέτη της, Ερντογάν. Η απάτη συνίσταται στην προσπάθεια εξίσωσης της τουρκικής προμήθειας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400, με την παρουσία σε ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα στην Κρήτη, του επίσης ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300. Όμως, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται έχει την προδιάθεση να αποδεχθεί αστεία επιχειρήματα για να εξευμενίσει και να διατηρήσει στο μαντρί, άνευ όρων, το καθ΄έξη “απολωλός πρόβατο”…

Σχολιάζει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από το defence-point
 

“Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για