Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και πώς ανέδειξε τη στρατιωτική ευφυΐα του Ανδρούτσου(Βίντεο)

Θεωρούνταν ένας από τους πλέον ικανούς στρατηγούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:
Ο Τουρκαλβανός Ομέρ Βρυώνης, πασάς του Βερατίου, μαζί με τον Κιοσέ Μεχμέτ μπήκε επικεφαλής ισχυρών τουρκικών δυνάμεων και στάλθηκε στην ανατολική Στερεά προκειμένου να καταπνίξει την Επανάσταση.

Στα μέσα Απριλίου 1821 πέρασαν νικηφόρα από την Αλαμάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του Αθανάσιου Διάκου και των στρατιωτών του. Η προέλαση συνεχίστηκε με μία ακόμα νίκη της τουρκικής στρατιάς στο Ελευθεροχώρι.

Μνημείο στην πόλη του Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία προς τιμήν της αρχαίας ιστορίας του

Από τους Κροτωνιάτες μνημείο στην παραλιακή για να τιμήσουν την αρχαία ιστορία του Κρότωνα (QPO)

“Αυτό είναι το δώρο μας στην πόλη του Κρότωνα για να τιμήσουμε τη μεγάλη ιστορία της”. Για την ακρίβεια, είναι μια ομάδα πολιτών, ακτιβιστών και εθελοντών που προσέφεραν στον Κρότωνα ένα μνημείο που αντιπροσωπεύει την ταυτότητά του. Οι Κροτωνιάτες, στην πραγματικότητα, χρηματοδότησαν πλήρως το στήσιμο του μνημείου το οποίο, με την ευγενική χορηγία του Δήμου του Κρότωνα, είδε το φως της πραγματικότητας. Το μνημείο τοποθετήθηκε στην παραλιακή στο ύψος της

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρνει την Τουρκία προ των ευθυνών της

Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν οι ΗΠΑ να καταστήσουν υπεύθυνη την Τουρκία για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Nέο χτύπημα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου Δημοκρατικοί βουλευτές εισήγαγαν στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες με σαφής αναφορά στην κατάσταση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το νομοσχέδιο που εισήγαγαν οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνεϊ και Γκας Μπιλιράκης, οι οποίοι είναι και μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά ζητήματα, ονομάζεται Turkey and Ecumenical Patriarchate Religious Freedom Act of 2021.

Ἡ ἀνάγκη τῆς ἐκμεταλλεύσεως ὑδρογονανθράκων σέ Ἰόνιο – Κρήτη

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ ἔχει ἐπιβάλει τήν υἱοθέτηση ἑνός νέου παραγωγικοῦ μοντέλου γιά τήν Ἐνέργεια, τό ὁποῖο στοχεύει στήν ἐνσωμάτωση ὅλο καί περισσοτέρων περιβαλλοντικῶν παραμέτρων, μεγαλύτερη διείσδυση τῶν ἀνανεωσίμων πηγῶν ἐνέργειας (ΑΠΕ), διερεύνηση τῶν προοπτικῶν ἀναπτύξεως «μπλέ» (ἀπό φυσικό ἀέριο) καί «πράσινου» (ἀπό ΑΠΕ) ὑδρογόνου καί κυρίως μείωση τῆς χρήσεως τῶν ὀρυκτῶν καυσίμων. Ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωσις ἔχει δεσμευθεῖ νά καταστεῖ ἡ πρώτη κλιματικῶς οὐδέτερη περιοχή παγκοσμίως ἕως τό 2050. Ἡ χώρα μας ἔχει ἤδη εἰσέλθει σέ περίοδο ἐνεργειακοῦ μετασχηματισμοῦ μέ πλήρη ἀπολιγνιτοποίηση μέχρι τό 2028.

Δεδομένων ὅμως πολλῶν τεχνικῶν καί οἰκονομικῶν παραμέτρων θεωρεῖται ἐπιστημονικῶς βέβαιον

Γκέτο στη Δ. Θράκη επιδιώκει η Τουρκία – Πώς η Ελλάδα θα θωρακίσει τη μειονότητα – Φίλης στο Newpost: «Πολύ ευαίσθητο θέμα για την εθνική ασφάλεια»

Του Γιάννη Κούσουλα
Από το newpost

Τις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε μιλώντας στο NEWPOST ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Νέα αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκλήθηκαν μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν που επισκέφθηκε τη χώρα μας και μίλησε για τουρκική στη Δυτική Θράκη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Το ήδη μπαρουτιασμένο κλίμα ήρθαν να δυναμιτίσουν τόσο οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, όσο και του Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σφοδρή αντίδραση στο «πολιτικό πραξικόπημα» που επιχειρεί η Άγκυρα στη Λιβύη

Νίκος Μελέτης
Από το liberal

Κινήσεις που παραπέμπουν σε προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος  ώστε να διατηρηθούν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη και να χειραγωγηθεί η πορεία προς τις εκλογές, εκδηλώνονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησαν στην Τρίπολη οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της Τουρκίας και ο Διοικητής της ΜΙΤ.

Συγχρόνως η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ν. Αλ Μανγκους η οποία σθεναρά ζήτησε και μάλιστα ενώπιον του Μ. Τσαβούσογλου την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων, στοχοποιείται όχι μόνον από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους πολιτικούς που είναι σε άμεση εξάρτηση και σχέση με την Άγκυρα αλλά και από ακραίους ισλαμιστές, κάτι που δείχνει την έντονη εσωτερική αντιπαράθεση και πολεμική που σοβεί στην γειτονική χώρα με αφορμή την τουρκική εμπλοκή.

Ο Ερντογάν «λυπάται» που η Αίγυπτος συνεργάζεται «αναγκαστικά» με την Ελλάδα!

Ο Ερντογάν φαίνεται πως πρωτίστως ενδιαφέρεται να μην έχουν σχέσεις Ελλάδα και Αίγυπτος και δευτερευόντως να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο.

Όπως δήλωσε πριν λίγο ο Ερντογάν, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής – και μεταδίδει ο δημοσιογράφος Ragip Soylu – «θα μας στεναχωρούσε να βλέπουμε αναγκαστικά τον Αιγυπτιακό λαό μαζί με τον Ελληνικό λαό. Υπάρχει μια νέα διαδικασία (προσέγγισης) με την Αίγυπτο. Νέες συναντήσεις βρίσκονται στα σκαριά».

«Μας στεναχωρεί να είναι αλληλέγγυες αυτές οι δύο χώρες. Υπάρχει ιστορική σχέση ανάμεσα στο Τουρκικό και το Αιγυπτιακό έθνος. Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική μας ενότητα», είπε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

“Αιώνια ανόητοι”, έσπευσαν να πανηγυρίσουν εξομάλυνση Αιγύπτου-Τουρκίας

“Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε”… Είναι μία κουβέντα που «χρεώνεται» στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και χρησιμοποιείται ευρύτατα στον ελληνικό χώρο. Η κουβέντα αυτή πάει γάντι στην απεγνωσμένη προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να τα βρει με τον αλ Σίσι της Αιγύπτου, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Είναι τρεις χώρες έντονα εχθρικές προς την Τουρκία, οι οποίες δεν θα δεχθούν ΠΟΤΕ την πρωτοκαθεδρία της κατοχικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που απέκτησαν ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, διατηρούν καλές σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος, ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις τους με την Τουρκία παραμένουν «πολεμικές».

Μαχητικά F-15 της USAFE στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα (Φωτό - Βίντεο)

Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 05 Μαΐου 2021 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 12 μαχητικών αεροσκαφών F-15 της USAFE και του προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.