Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο σύμφωνα με νέα μελέτη


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές που αναπτύχθηκαν για τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων για να αναλύσουν την τοποθέτηση των οπών στον περίφημο "ημερολογιακό δακτύλιο" του Mηχανισμού των Αντικυθήρων, που απεικονίζεται παραπάνω. Διαπίστωσαν ότι ο δακτύλιος είχε πιθανότατα 354 οπές και όχι 365. [Credit: LOUISA GOULIAMAKI / Stringer via Getty Images]

Οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα ότι ο ημερολογιακός δακτύλιος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων παρακολουθούσε το αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο, αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι παρακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΑΝΤΡΩΝ


Δεν μιλάμε ποτέ για τις αυτοκτονίες αντρών. Ο φεμινισμός πάντα αποφεύγει να μιλά για οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με την παραμύθα της καταπίεσης των γυναικών και της πατριαρχίας, για παράδειγμα τις αυτοκτονίες αντρών. Η αυτοκτονία είναι ένα πρόβλημα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους άντρες παγκοσμίως. 510.000 άντρες αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Ένας κάθε λεπτό. 

Σάλος στην ΕΛΑΣ: Συνελήφθη γυναίκα αστυνομικός που εκβίαζε συνάδελφό της – Πώς τον απειλούσε και του έπαιρνε λεφτά


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε μία αστυνομικός, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία που έγινε την Τρίτη (25/06), από συνάδελφό της, ειδικό φρουρό, για εκβιασμό.

Εκλογές στη Γαλλία, ένας βιασμός και το χαμένο κέντρο της Ευρώπης


Παρίσι 20 Ιουνίου 2024 Διαδήλωση κατά του αντισημιτισμού, έπειτα από τις καταγγελίες για το βιασμό ενός κοριτσιού εβραϊκης καταγωγής, Ενας από τους διαδηλωτές φέρει ένα πλακάτ που γράφει "οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από μια εισαγόμενη σύγκρουση" . 
VIA ASSOCIATED PRESS

Εάν παραδεχθούμε ότι η Γαλλία είναι το πολιτικό εργαστήριο της Ευρώπης, τότε οι πολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στη χώρα προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος

Blog Editor - Brussels correspondent

Ισλαμιστική τρομοκρατία – ISIS: Σε Αφρική και (νότια/κεντρική) Ασία οι νέες εστίες

του Γιώργου Σκαφιδά 

Στο απόγειο της ισχύος του, την περίοδο μεταξύ 2014 και 2015, το καλούμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ήλεγχε περίπου το 1/3 της Συρίας και το 40% των εδαφών του Ιράκ. Πόλεις όπως η Ράκα, η Μοσούλη, η Παλμίρα, το Τικρίτ, το Σιντζάρ και η Ντέιρ αλ Ζορ είχαν βρεθεί τότε, για ένα αξιοσημείωτο μάλιστα χρονικό διάστημα, υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Η Λευκωσία οφείλει να μπλοκάρει την εκλογή Σινιρίογλου στον ΟΑΣΕ


Ενδεικτική της αδιάφορης, δυστυχώς, στάσης των Αθηνών για το Κυπριακό είναι και η κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας-Τουρκίας για δύο κορυφαίες θέσεις του ΟΑΣΕ.

ΠτΔ: Αν ο Τατάρ επιθυμούσε να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, θα είχε γίνει


Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Προσεκτικά διατυπωμένη καταδίκη απειλών Νασράλα από την ΕΕ


Ανδρέας Πιμπίσιης


Έντονη μεν η καταδίκη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απειλές που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Κύπρου από τον Χασάν Νασράλα, πλην όμως το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προσεκτικά διατυπωμένο αποφεύγοντας να γίνει ονομαστική αναφορά στη Χεζμπολαχ.

ΤΑΜΣ Γρανικός: 33η, 34η Μ/Κ ΤΑΞ, 71 Α/Μ, 723 ΤΜΧ (pics)


Την 27 Ιουνίου 2024, διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΓΡΑΝΙΚΟΣ», στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) Αξιού, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού («33 Μ/Κ ΤΑΞ) «ΚΥΔΩΝΙΩΝ», της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (34 Μ/Κ ΤΑΞ) «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ» , της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ» και του 723 Τάγματος Μηχανικού (723 ΤΜΧ).

Με νέους πανίσχυρους κινητήρες τα ελληνικά Black Hawk – ΦΩΤΟ


Με νέας γενιάς πανίσχυρους κινητήρες που θα έχουν 50% μεγαλύτερη απόδοση από τους υπάρχοντες θα εφοδιάζονται τα ελικόπτερα Black Hawk, που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός. Χθες έγιναν στον αμερικανικό στρατό τα αποκαλυπτήρια των νέων κινητήρων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Π.Α. vs THK – Aποτίμηση των δυνατοτήτων αέρος-αέρος των δύο αεροπορικών δυνάμεων

Αναστάσιος Παπανδρέου

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, στο οποίο έγινε μια αποτίμηση των δυνατοτήτων κρούσης της Π.Α. και της ΤΗΚ με βάση τα όπλα αέρους εδάφους που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της κάθε αεροπορίας, στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τις αντίστοιχες δυνατότητες αέρος-αέρος.

Rafale: Η εκπληκτική τους ταχύτητα που τα κάνει τα πλέον γρήγορα μαχητικά στον κόσμο

Tαχύτητα που τους δίνει τεράστιο πλεονέκτημα σε αποστολές άμυνας και ασφάλειας.

Διονύσης Αντωνέλλος

ΟΚ Βουλής για 20 F-35, 8 Camcopter S-100, επιθεώρηση 36 MTU και σχέδιο οδικού χάρτη CONSTELLATION


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το πρόγραμμα προμήθειας των μαχητικών F-35, επισκίασε την συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων στις 27 Ιουνίου. Κάτι μάλλον το αναμενόμενο.

RAMSTEIN FLAG 24: «Πυρετώδεις» προετοιμασίες με ανοιχτή τη συμμετοχή της Τουρκίας


*Του Κώστα Σαρικά

Μόλις τρεις μήνες πριν από τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του NATO στην Ευρώπη, τη Ramstein Flag 24, οι προετοιμασίες της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με τους Συμμάχους εισέρχονται στο τελικό στάδιο σε ότι αφορά τον σχεδιασμό.

Βόρεια Μακεδονία: Η χώρα σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισχυρίζεται το ΥΠΕΞ


«Το υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη», αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Τουρκική προσήλωση, ελληνική αδιαφορία


Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε μερικά εκατομμύρια δολάρια για να διαφημίσει τον τουρισμό της, αγοράζοντας διαφημίσεις στη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που μεταδόθηκε “ζωντανά” από το τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο CNN. 

Η επιρροή της Τουρκίας στους ισλαμιστές του Νασράλα είναι γεγονός: Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ενοχλεί με αφορμή την πόντιση καλωδίων στην Κυπριακή ΑΟΖ


Ο παραπάνω χάρτης δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών

Υπό την παρακολούθηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ξεκίνησαν εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) οι εργασίες του ιταλικού σκάφους «Teliri», το οποίο έχει αναλάβει την πόντιση καλωδίων τηλεπικοινωνίας από την Κύπρο προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία.

Τουρκία: Νέα Navtex στην Αν. Μεσόγειο - Αποκαλεί την περιοχή «τουρκική υφαλοκρηπίδα»


Στη συστηματική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένει η Τουρκία, με αφορμή τις εργασίες του ιταλικού ερευνητικού C/S TELIRI εκδίδοντας και νέα NAVTEX σε περιοχή που αποκαλεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Η Αρμενία θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον


Ιούνιος 29, 2024. Ελλάδα.

Η Αρμενία έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 75η επέτειο του Οργανισμού, δήλωσε η γραμματέας Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Άνι Μπανταλιάν, σύμφωνα με  το Armtimes.

Η Τουρκία εδραιώνει σχέσεις με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η AIIB έχει ήδη παράσχει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία

Ως σοβαρό “εθνικό και διεθνές σκάνδαλο” για την Τουρκία χαρακτηρίζουν οι εθνικιστές τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη διάσκεψη για την Ουκρανία: Επίθεση στον Φιντάν!


FILE PHOTO: Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αποχαιρέτησαν στο αεροδρόμιο της Σόφιας οι πρέσβεις της Τουρκίας και της Ελλάδος, ενώ ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και οι υπόλοιποι επίσημοι τον προέπεμψαν μέχρι την σκάλα του αεροσκάφους. Φωτογραφία Νίκος Παπαχρήστου via Ecumenical Patriarchate

Ως «έγκλημα» περιγράφει τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον τίτλο του ‘Οικουμενικού’ στη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιουνίου, ο επικεφαλής του κόμματος Ευημερίας Σελτσούκ Οζντάγ.

Νέο πλήγμα από τους Αμερικανούς κατά των Χούθι - Τι ισχυρίζονται οι αντάρτες της Υεμένης

Αερικανικό ελικόπτερο προσγειώνεται σε αμερικανικό πλοίο που επιχειρεί κατά των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Bernat Armangue

Πλήγμα κατά των ανταρτών Χούθι καταστρέφοντας τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και όχημα που αποτελούσε κινητό σταθμό ελέγχου συστημάτων του είδους αυτού καταστράφηκαν «σε περιοχές της Υεμένης» ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή.

Προσήλυτος Σέρβος ο δράστης της επίθεσης στον φύλακα της πρεσβείας του Ισραήλ


Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες και στην πόλη καταγωγής του δράστη, αλλά και στον τόπο κατοικίας του για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται περισσότερα άτομα στην τρομοκρατική επίθεση

Τρομοκρατική χαρακτηρίζεται η επίθεση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι

Αστυνομικοί  έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Βελιγράδι (AP Photo/Marko Drobnjakovic

Τρομοκρατική ενέργεια χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς την επίθεση κατά του αστυνομικού φρουρού μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι.

Η Αίγυπτος υπέγραψε τέσσερις οικονομικές συμφωνίες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Αίγυπτος υπέγραψε τέσσερις οικονομικές συμφωνίες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οικονομικής αξίας 299 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αρκετών τομέων οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ουάσιγκτον προσκαλεί την Αίγυπτο και τις αραβικές χώρες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ


Ιούνιος 29, 2024. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, ορισμένων αραβικών χωρών και του Ισραήλ να παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα, γράφει η εφημερίδα του Καΐρου, Youm7, επικαλούμενη τη βρετανική Financial Times.

Γερμανία: Πολιτικές αντιδράσεις για τον θάνατο του Φίλιππου Τσάνη -Φόβοι για εργαλειοποίηση της υπόθεσης


Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάσιμου ξυλοδαρμού του 20χρονου Φίλιππου Τσάνη -από οικογένεια με γερμανική, ελληνική και πολωνική καταγωγή- στην ήσυχη λουτρόπολη Μπαντ Οϊνχάουζεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στη Γερμανία.

Η γαλλική διπλωματία σε δοκιμασία σε περίπτωση συνύπαρξης Μακρόν - Μπαρντελά


Ψηφοφόροι και διπλωμάτες έχουν συνηθίσει εδώ και καιρό ο πρόεδρος να παίρνει τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Γαλλίας. Ωστόσο, αυτό που είναι άγραφος κανόνας, δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα

Βίκτορ Ορμπάν: Ο πολέμιος των Βρυξελλών τίθεται επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη Δευτέρα την εναλλασσόμενη προεδρία της, ενώ βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ απομονωμένος λόγω της θέσης του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το Σούμι στην ανατολική Ουκρανία


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του οικισμού Σούμι που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οπλισμένα κινέζικα ρομποτικά σκυλιά απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ


Ιούνιος 28, 2024. Ελλάδα.

Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τα πρόσφατα αποκαλυπτόμενα οπλισμένα ρομποτικά σκυλιά της Κίνας, τα οποία έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη χρήση τους σε μελλοντικές συγκρούσεις και τον αντίκτυπό τους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.