Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Προσεκτικά διατυπωμένη καταδίκη απειλών Νασράλα από την ΕΕ


Ανδρέας Πιμπίσιης


Έντονη μεν η καταδίκη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις απειλές που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Κύπρου από τον Χασάν Νασράλα, πλην όμως το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν προσεκτικά διατυπωμένο αποφεύγοντας να γίνει ονομαστική αναφορά στη Χεζμπολαχ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ευρύτερα. Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν και στο θέμα των απειλών που εκφράστηκαν από πλευράς του ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται σχετικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει εμφατικά κάθε είδους απειλές κατά κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες επίσης συμβάλλουν στην κλιμάκωση, και επιβεβαιώνει την αταλάντευτη αλληλεγγύη του προς τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να εργαστούν περαιτέρω για την ενίσχυση της στήριξης της ΕΕ υπέρ του Λιβάνου, μεταξύ άλλων υπέρ των ενόπλων δυνάμεών του και της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL)».

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας την απουσία ονομαστικής αναφοράς στη Χεζμπολάχ και στον Χασάν Νασράλα υπέδειξαν με νόημα πως «δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί η όποια αντίδραση». Αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να κλείσει το θέμα και να μην υπάρχει οποιαδήποτε περαιτέρω αντιπαράθεση με την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται κράτη μέλη της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε για τις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου και την σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων: «Το θέμα τέθηκε και από τον Κύπριο Πρόεδρο. Υπήρξε ενημέρωση και θα έλεγα μια αποτύπωση ότι δεν είναι δυνατόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να απειλούνται, να εκβιάζονται κράτη-μέλη της ΕΕ και να γίνονται εν δυνάμει στόχοι περιφερειακών συγκρούσεων. Θέλω να τονίσω ότι υπήρξε μια συζήτηση αρκετά εκτεταμένη για τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τη Μέση Ανατολή και πιστεύω ότι το κείμενο των συμπερασμάτων όπως υιοθετήθηκε, κάνει ένα βήμα πιο πέρα από τα συμπεράσματα που ήδη έχουμε υιοθετήσει ως προς την ανάγκη και κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση. Να υπάρξει άμεση εκεχειρία στη Γάζα, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης του μετώπου προς τον βορρά, προς τον Λίβανο, κάτι το οποίο πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση».

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας για την επιλογή τους για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Πρόεδρος αφού τους συνεχάρη είπε ότι είμαστε “δεσμευόμενοι να συνεργαστούμε στενά μαζί σας με γνώμονα ένα κοινό όραμα για μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη και ανθεκτικότερη Ένωση, η οποία θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της και στον κόσμο“.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήρθε σε συμφωνία για το πακέτο των ονομάτων που προκρίνει για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, και συγκεκριμένα για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας. Οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς ομοφωνία, λόγω διαφωνιών και αποχής που τήρησαν για διαφορετικά ονόματα η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η αλλαγή προσώπων στους δύο από τους τρεις Θεσμούς δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την κυπριακή κυβέρνηση καθώς πρόκειται για άτομα με τα οποία υπήρχαν καλές σχέσεις. Πέραν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναπτύξει μια καλή σχέση συνεργασίας ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, πολύ καλά γνωστός στη Λευκωσία είναι ο και ο Αντόνιο Κόστα από τη θητεία του ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με τον τέως ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη. Η Κάγια Κάλας ως πρωθυπουργός της Εσθονίας είχε επίσης μια καλή σχέση με την κυπριακή ηγεσία.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου